Νέος ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα - Αισθητός και στην Αττική

Νέος ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα - Αισθητός και στην Αττική

Νέος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε στις 20:38 την Πέμπτη (04/03) σε περιοχή κοντά στην Ελασσόνα, με τους κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν έντρομοι από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό του βάθος είναι 10 χιλιόμετρα.

Έγινε αισθητός σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ακόμα και σε περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχουξν ήδη ζημιές σε δύο σπίτια, ενώ όπως μεταδόθηκε ζωντανά στον «αέρα» του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, έχει ξεσπάσει και μια φωτιά σε ένα άλλο σπίτι.

Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως είναι λογικό, βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, αδυνατώντας να πιστέψουν το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου μια μέρα μετά τον μεγάλο σεισμό.

 

Σεισμός στην Ελασσόνα: 2 στα 3 σπίτια μη κατοικήσιμα - Εκτεταμένες ζημιές

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε στα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας ο σεισμός που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, όπως καταδεικνύουν οι έλεγχοι των ειδικών κλιμακίων, οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου.

Από τα 294 κτίρια, στα οποία διενεργήθηκαν ήδη αυτοψίες, τα 205 έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμα και τα 89 κατοικήσιμα.

Οι μεγαλύτερες βλάβες σε κτίρια εντοπίστηκαν στις κοινότητες:

Δαμασίου με 55 κτίρια να χαρακτηρίζονται μη κατοικήσιμα.
Μεσοχωρίου όπου 42 κτίρια χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα.
Ζάρκου: 25 κτίρια μη κατοικήσιμα.
Γραζάνου: 20 κτίρια μη κατοικήσιμα
Μάνδρας: 19 κτίρια μη κατοικήσιμα.

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέλαβε να κατασκευάσει το νέο Δημοτικό Σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου ύστερα από επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που κατασκευάζει τον Ε65) ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης: «Η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς καθως το κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού, Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετείχε χθες στην κυβερνητική αποστολή στην περιοχή.

Σήμερα κλιμάκιο 42 μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κάνει ελέγχους για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, σχολικές μονάδες, δημόσια κτίρια, κέντρα υγείας) για την αποτίμηση των ζημιών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 294 κτήρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας. 

Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών αύριο Παρασκευή το κλιμάκιο θα ενισχυθεί με 50 μηχανικούς του υπουργείου για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Επίσκεψη στο Δαμάσι Τυρνάβου και το Μεσοχώρι Ελασσόνας, που επλήγησαν από τον σεισμό, πραγματοποίησαν και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, Μίλτος Χατζηγιαννάκης και ο βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης. 

Το κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε για τις καταστροφές που έχουν γίνει στις δύο περιοχές και αφορούν σε τουλάχιστον 350 σπίτια, ένα σχολείο, τρεις εκκλησίες, δημόσια κτίρια και υποδομές, όπως γέφυρες και δρόμοι, αλλά και την ανάπτυξη προσωρινών καταυλισμών. Συνομίλησαν με κατοίκους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Ιωάννης Κόκουρας και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γατσας. 


Σε δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας ανέφεραν: «Στέγαση, αποζημιώσεις, εμβολιασμός. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε τους σεισμόπληκτους». Εξηγώντας στη συνέχεια ότι «πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης των πολιτών, των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις, να εκτελεστεί ένα έκτακτο πρόγραμμα εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού για τον κόσμο, που, λόγω της κατάστασης, έχει συγκεντρωθεί στο γήπεδο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα