Πληροφορίες για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού και σήμερα

Πληροφορίες για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού και σήμερα

Στα κόκκινα παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, παρά το παρατεταμένο lockdown, ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν για τη διάδωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές.

Όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να ξεπερνά τα 1.800 την Πέμπτη, έναντι 1.921 την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη καταγράφηκαν 28 επιπλέον θάνατοι από COVID-19, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ έφθανε τους 357.

Κατά τα φαινόμενα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους λοιμωξιολόγους και τους άλλους επιστήμονες που ασχολούνται με την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα είναι η εξάπλωση των μεταλλάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για δυναμική διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην Αττική, και τόνισε ότι μια εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή ώστε να βγει η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας από το «κόκκινο».

Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι αυτό το lockdown δε θα είναι το τελευταίο, αν τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν τη δυναμική διασποράς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή.

 «Καμπανάκι» από ΑΠΘ για τις μεταλλάξεις

Στο μεταξύ, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στην ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η ταχύτητα της μετάδοσης των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Οι μηχανισμοί μετάδοσης που οφείλονται στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά γρήγοροι, όπως δείχνει η υπερ-μετάδοση και η εξέλιξη του αριθμού των κρουσμάτων που προήλθαν από αυτές μέσα σε ελάχιστες μέρες τόσο στα αστικά κέντρα όπως την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όσο και πανελλαδικά, και προβλέπεται να αυξηθούν ταχύτατα τις επόμενες μέρες», προειδοποιεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης,  Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι λοιμώξεις και τα κρούσματα από αυτές τις μεταλλάξεις είναι μια νέα διακριτή κατηγορία υπερ-μετάδοσης και απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, τα κρούσματα αυτά μπορούν να περιοριστούν μόνο με ολικό lockdown ή με πολύ καλή ατομική προστασία και με πιο «έξυπνα» και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της Πολιτείας. Επιπλέον, απαιτείται επαγρύπνηση και ταχύτερη αντίδραση από τους υπευθύνους και την Κυβέρνηση.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι να προχωρήσει ο εμβολιασμός και να “χτιστεί’ μια ουσιαστική ανοσία του πληθυσμού, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από το καλοκαίρι, θα πρέπει να φοράμε παντού και σωστά, όσο το δυνατόν καλύτερες μάσκες προστασίας, όπως χειρουργικές μάσκες ή μάσκες υψηλότερης προστασίας και να αποφεύγονται οι μάσκες περιορισμένης προστασίας, όπως οι υφασμάτινες. Θα πρέπει τέλος να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις,η παραμονή σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους που παρατηρείται ακόμη και μικρός συνωστισμός», εξηγεί ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για τη Θεσσαλονίκη

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παραταθεί το lockdown για δύο εβδομάδες

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα