Λιγνάδης: Όλες οι εξελίξεις, οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις. Καταγγέλλεται και νέο πρόσωπο

Λιγνάδης: Όλες οι εξελίξεις, οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις. Καταγγέλλεται και νέο πρόσωπο

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών κρατείται από το Σάββατο ο Δημήτρης Λιγνάδης και θα παραμείνει κρατούμενος σε κελί της ΓΑΔΑ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα απολογηθεί για όσα καταγγέλλονται εις βάρος του.

Ωστόσο, μέχρι κι αυτήν τη στιγμή, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αρνείται τις κατηγορίες. Σήμερα θα λάβει αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να τη μελετήσει μαζί με τον συνήγορό του και να οργανώσει την υπερασπιστική του γραμμή. Εκεί, στον έβδομο όροφο, ο σκηνοθέτης, παρέα με ένα βιβλίο, κρατείται μόνος του σε ένα κελί για λόγους ασφαλείας, συνεργάζεται με τις Αρχές και περιμένει την ημέρα της απολογίας του.


Η κατηγορία που αντιμετωπίζει βαρύτατη. Βιασμός κατά συρροή. Το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αφορά αυτήν τη στιγμή, δύο πράξεις βιασμού:

Το 2010, ένας 14χρόνος τότε, 25 ετών σήμερα, καταγγέλλει πως βιάστηκε από τον ηθοποιό – σκηνοθέτη

Πέντε χρόνια μετά, το 2015, ένας έφηβος, λίγο πριν κλείσει τα 18, καταγγέλλει πως έπεσε και αυτός θύμα και υπέστη βιασμό από τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που του αποδίδονται και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για τη σύλληψή του.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό – σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού:

Σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
Ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία θυμάτων
Μεθοδική και συστηματική προσέγγιση ανήλικων αγοριών
Καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
Εκμετάλλευση επαγγελματικής ιδιότητάς του
Άσκηση βίας ή οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
Εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη
Κυρίως αλλοδαποί οι ανήλικοι παθόντες
Σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλα παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.Πάντως οι εξελίξεις στον χώρο του θεάματος δεν έχουν τέλος, αφού σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας καταθέτει στον εισαγγελέα για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου και της ηθοποιίας. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές αρχές εστιάζουν σε ένα ακόμα πρόσωπο, γνωστό ηθοποιό, και τον ρόλο του σε όσα έχουν καταγγείλει για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Παραδίδει τον φάκελο στον εισαγγελέα ο Μπιμπίλας

Ο Μπιμπίλας έχει κληθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών να καταθέσει σχετικά με όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Επίσης πρόκειται να προσκομίσει στους εισαγγελείς τον φάκελο με τις καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο ΣΕΗ από μέλη του σωματείου και αφορούν σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση κάθε μορφής.

Ουσιαστικά από σήμερα ξεκινά μία έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές με στόχο να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να καταθέσουν, πρόσωπα και μάρτυρες που γνωρίζουν πράγματα σχετικά με τις πράξεις αυτές.

 
    Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών υπάρχει και άλλος ένας ηθοποιός, τον οποίο έχει καταγγείλει ο 38χρονος Δ.Α. ως βιαστή του. Ο ηθοποιός αυτός είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει λάβει μέρος σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές σκηνοθετών πρώτης γραμμής, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ συμμετέχει ενεργά σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές τα τελευταία χρόνια. Ο άνθρωπος αυτός φαίνεται πως συνδέεται με τον Δημήτρη Λιγνάδη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Πρόκειται για τον άνδρα για τον οποίο ένα από τα θύματα του Δ. Λιγνάδη είχε αναφέρει ότι βρισκόταν και αυτός μέσα στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη και έδειχνε «σαν να εκτελούσε εντολές του». Ήταν δηλαδή και εκείνος θύμα του σκηνοθέτη. Μόνο που ο 38χρονος Δ.Α. αναγνώρισε στο πρόσωπο του άνδρα αυτού τον δικό του θύτη.

«Δεν έχω ιδέα»
Ο γνωστός σκηνοθέτης ακόμα και τώρα μετά τη σύλληψη, σύμφωνα με πληροφορίες, λέει στους δικούς του ανθρώπους πως δεν γνωρίζει τίποτα για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Τις επόμενες ημέρες, μαζί με το δικηγόρο του, Νίκο Γεωργουλέα, θα μελετήσει τη δικογραφία και θα αποφασίσει την στάση που θα τηρήσει ενώπιον της ανακρίτριας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως θα δει και φωτογραφίες των φερόμενων ως θυμάτων προκειμένου να πει αν τους αναγνωρίζει.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του την προσεχή Τετάρτη, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση, εάν δηλαδή θα προφυλακιστεί ή όχι.

Μέχρι τότε ωστόσο δεν αποκλείονται και νέες καταγγελίες, για την αθέατη, πίσω από τις κουρτίνες και τα φώτα, ζωή και δράση του.

Η κατάθεση που «έκαψε» τον Λιγνάδη
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη 40χρονη γυναίκα που κατήγγελλε τον σκηνοθέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 40χρονη ήταν ζευγάρι μέχρι και το 2017 με τον σκηνοθέτη, ενώ το 2016 η γυναίκα άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι οι ανήλικοι που μπαινοέβγαιναν στο σπίτι, δεν έρχονταν για εκπαιδευτικούς λόγους.

Μάλιστα, όταν απείλησε τον Δημήτρη Λιγνάδη ότι θα τον καταγγείλει στην αστυνομία, της είπε: «αν τολμήσεις να μιλήσεις θα πάρω όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα».

Η γυναίκα, φοβούμενη για τη ζωή της, εγκατέλειψε τον σκηνοθέτη και πριν από λίγες μέρες κατέθεσε εναντίον του.

Σύμφωνα με πληροφορλθες, αναμένεται και άλλη επίσημη καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO