Δημήτρης Λιγνάδης: Καταπέλτης το ένταλμα σύλληψης - Εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη

Δημήτρης Λιγνάδης: Καταπέλτης το ένταλμα σύλληψης -  Εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένταλμα σύλληψης αναφέρεται στην ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων για βιασμό κατά συρροή ανήλικων κυρίως θυμάτων.

Ως ένα άτομο με «εμμονή και εγκληματική ροπή» στη σεξουαλική κακοποίηση κυρίως ανήλικων αλλοδαπών, για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα, περιγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Λιγνάδης στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, για την έκδοση του εντάλματος ελήφθησαν υπόψη τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά της πράξης, δηλαδή η τέλεση του βιασμού κατά συρροή, η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων, η μεθοδική και συστηματική προσέγγιση των ανήλικων αγοριών και η καλλιέργεια αρχικά κλίματος εμπιστοσύνης το οποίο πετύχαινε εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα ως καταξιωμένου ηθοποιού-σκηνοθέτη.

Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο κατηγορούμενος προχωρούσε σε άσκηση βίας ή οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας προκειμένου να ικανοποιήσει τους ανήθικους σκοπούς του.

Oι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός, επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύμφωνα με πληροφορίες δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Βάση όλων των παραπάνω λοιπόν κρίθηκε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων και για αυτό το λόγο θα πρέπει να συλληφθεί.

Πώς έφτασαν οι αρχές στη σύλληψή του

Ενώπιον της ανακρίτριας οδηγήθηκε το πρωί ο Δημήτρης Λιγνάδης προκειμένου να απολογηθεί για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός συνελήφθη χθες σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές, αφού πρώτα έλαβαν καταθέσεις από σημαντικούς μάρτυρες που έδεσαν τις καταγγελίες που υπήρχαν σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Δημήτρης Λιγνάδης με χειροπέδες οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας προκειμένου να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη χθες το απόγευμα για τη βαρύτατη κακουργηματική κατηγορία του βιασμού κατά συρροή και τις επόμενες ημέρες θα δώσει εξηγήσεις στις ανακριτικές αρχές για όσα αποτροπιαστικά καταγγέλλονται σε βάρος του.

Μαρτυρίες – φωτιά

Με ταχύτητα και υπό άκρα μυστικότητα, οι εισαγγελικές αρχές, εξετάζοντας τις δύο μηνύσεις που είχαν στα χέρια τους, και αξιοποιώντας τους κρίσιμους μάρτυρες που προέκυψαν από αυτές, κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκήσουν δίωξη για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια, η οποία συμφώνησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης. Οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκε και το απόγευμα του Σαββάτου ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη.

Καθοριστικό ρόλο, εκτός από τη μήνυση του 25χρόνου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και τον κατηγορούσε για τον βιασμό του το 2010 σε ηλικία 14 ετών, έπαιξε και η κατάθεση – καταγγελία μάρτυρα, ο οποίος υποστήριξε ότι έπεσε και αυτός θύμα βιασμού από τον Δημήτρη Λιγνάδη, την τελευταία εξαετία.

Ο μάρτυρας κλήθηκε από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο την διερεύνησης της πρώτης μήνυσης που υπεβλήθη από τον 40χρονο Βασίλη Κ. και η κατάθεση του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική.

Πλέον οι εισαγγελείς είχαν στα χέρια τους, μία-ακόμα- μαρτυρία για την αξιόποινη πράξη του βιασμού, που δεν έχει παραγραφεί.

«Μας έδωσε ναρκωτικά και αλκοόλ»

Σημαντική κατάθεση δόθηκε και από μάρτυρα, την Παρασκευή το βράδυ, ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε, μέχρι κεραίας, τον τρόπο δράσης του σκηνοθέτη-ηθοποιού, όπως περιγράφεται στην μήνυση του 25χρόνου, σήμερα, άνδρα, ο οποίος στράφηκε δικαστικά σε βάρος του, καταμηνύοντας τον, για τον βιασμό του σε ηλικία 14 ετών.

Τι κατέθεσε ο μάρτυρας

«Μαζί με άλλους συνομηλίκους μου βρεθήκαμε στο σπίτι του σκηνοθέτη-ηθοποιού. Μας προσέφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και μας πρότεινε να συνευρεθούμε ερωτικά μαζί του. Μόλις συνειδητοποίησα τι συμβαίνει, έφυγα αμέσως από το σπίτι του, σε κατάσταση πανικού».

Ο μάρτυρας, που το 2010 ήταν 16 ετών, εμφανίστηκε βέβαιος πως ο 25χρόνος, σήμερα φίλος του, λέει αλήθεια.

Στη ΓΑΔΑ πριν τη σύλληψη

Ο κλοιός που είχε αρχίσει να σφίγγει γύρω του οδήγησε το Δημήτρη Λιγνάδη το απόγευμα του Σαββάτου να προσέλθει αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ.

Ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, χωρίς ούτε να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει το γεγονός, έκανε λόγο για ενημέρωση που ζήτησαν από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, η έκδοση του εντάλματος σύλληψης λίγο μετά, οδήγησε τον Δημήτρη Λιγνάδη στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Αυτή τη φορά ωστόσο οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες.

Αντίστροφη μέτρηση

H αντίστροφη μέτρηση για τον πασίγνωστο από τα μέσα της δεκαετίας του 90’ σκηνοθέτη-ηθοποιό, άρχισε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 με την κατάθεση της πρώτης μήνυσης από τον Βασίλη Κ., για αδίκημα ωστόσο που είχε παραγραφεί.

Η κατάθεση την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου της δεύτερης μήνυσης για κακουργηματική αξιόποινη πράξη, μη παραγεγραμμένη, πυροδότησε τις εξελίξεις.

Στο μεταξύ έχει μεσολαβήσει και η δημόσια καταγγελία του Νίκου Σ. ο οποίος, μέσω συνέντευξης, αναφέρθηκε στο βιασμό του, σε ηλικία 19 ετών, από το ίδιο πρόσωπο.

Προθεσμία για να απολογηθεί

Τις επόμενες ημέρες, αφού ενημερωθεί επί της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή και τις απαντήσεις που θα δώσει στην ανακρίτρια για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη έλαβε για να απολογηθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης

Αύριο θα λάβει τη δικογραφία ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, προκειμένου να προετοιμαστεί η υπερασπιστική γραμμή του σκηνοθέτη – ηθοποιού. Το ένταλμα αφορά σε δύο περιπτώσεις βιασμού, σε χρόνο που και οι δύο μηνυτές ήταν ανήλικοι.

Σημειώνεται ότι το αν θα προφυλακιστεί ο Δημήτρης Λιγνάδης θα κριθεί από το αν οι αρχές κρίνουν ότι είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Μετά τη διαδικασία στην Ευελπίδων, ο Δημήτρης Λιγνάδης επέστρεψε στη ΓΑΔΑ, όπου θα παραμείνει μέχρι την απολογία του.

Ανοίγουν τα στόματα στην γειτονιά του Δημήτρη Λιγνάδη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα