Τα σενάρια παράτασης του Lockdown: Τι δείχνουν τα στοιχεία; Εκτιμήσεις Θωμαϊδη και Εξαδάκτυλου

Τα σενάρια παράτασης του Lockdown: Τι δείχνουν τα στοιχεία; Εκτιμήσεις Θωμαϊδη και Εξαδάκτυλου

Σε αυστηρό lockdown βρίσκεται η Αττική και η συζήτηση που πλέον γίνεται είναι αν αυτό παραταθεί.

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστεί να παραταθεί το lockdown άλλες 15 μέρες, δηλαδή το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, Νίκος Θωμαΐδης, για τα δείγματα των λυμάτων της Αττικής, έκανε λόγο για στοιχεία δείχνουν πιθανή παράταση του lockdown λόγω κορονοϊού για δύο ακόμα εβδομάδες.

«Οπωσδήποτε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, αν έχουμε ως παράδειγμα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

 Στην Αττική μπορεί να προσεγγίσουμε και 4ψήφιο αριθμό κρουσμάτων σύμφωνα με τον καθηγητή, Νίκο Θωμαΐδη

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, με την αύξηση των τεστ θα δούμε και αύξηση κρουσμάτων στην Αττική και μετά από τη βδομάδα θα υπάρξει ύφεση, είπε ο καθηγητής. Παράλληλα τόνισε ότι παρατηρείται υψηλό ιικό φορτίο, όπως το Νοέμβριο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και αναμένεται αύξηση και των κρουσμάτων. Στην Αττική μπορεί να προσεγγίσουμε και 4ψήφιο αριθμό.

«Στα μέσα αυτής της βδομάδες περιμένουμε να έχουμε την κορύφωση. Δεν νομίζω ότι θα πάει περισσότερο. Ήδη περιμένουμε με την ανάλυση των δειγμάτων των λυμάτων αυτής της εβδομάδας να δούμε κάποια ύφεση. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν μας ευνοούν» ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης στο ΣΚΑΪ.

Αντίθετα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος.

Όπως είπε με τους ρυθμούς εμβολιασμών και τον καλό καιρό που περιμένουμε τις επόμενες βδομάδες θεωρεί ότι δεν θα φτάσουμε ξανά στο ίδιο σημείο. «Φέτος το Πάσχα τις καμπάνες θα τις ακούσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή την βδομάδα θα βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων, την επόμενη μια σταθεροποίηση και στο τέλος της επόμενης μια πτώση.

Παράλληλα, τόνισε πως ο ιός έχει αλλάξει μορφή και ταχύτητα μετάδοσης και ότι 28 Φεβρουαρίου ή 1η Μαρτίου ενδεχομένως να επιτραπούν κάποιες δραστηριότητες π.χ κυνήγι, ψάρεμα κλπ όπως είχαν επιτραπεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Επισήμανε πως ο ιός που παλεύουμε αυτή την στιγμή είναι διαφορετικός και συμπεριφέρεται διαφορετικά και στις μικρές ηλικίες.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο η Επιτροπή θα συζητήσει και το θέμα της μάσκας. «Το θέμα είναι πολύπαθο, να μην δημιουργήσουμε σύγχυση πριν έχουμε τις απαραίτητες οδηγίες» είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα