Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων και στις αναστολές εργασίας

Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων και στις αναστολές εργασίας

Σαρωτικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τι αλλάζει στο έντυπο μετακίνησης.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, με άξονα τη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου για την επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στους χώρους αυτούς, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, φέρνοντας μαζί της και αλλαγές στο έντυπο μετακίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα:

1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)

2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας

3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Για τον δημόσιο τομέα:

1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από σήμερα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

Τέσσερα 24ωρα έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου δίνει χρονικό περιθώριο το υπουργείο Εργασίας για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων που ισχύουν από σήμερα, πρώτη ημέρα του νέου σκληρού lockdown.

Οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα από σήμερα πρέπει υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή για χρονικό διάστημα από 11/2 έως 28/2. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας θα υποβάλλονται από σήμερα 11 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο  ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει μετά τις 11/2/2021 ως πληττόμενες πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων:

  • Μια δήλωση - «ορθή επανάληψη» ως πληττόμενες ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως και 10/2/2021. Δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.
  • Μια δήλωση ως κλειστές για το διάστημα από 11/2 έως 28/2 (υποβολή έως και 14/2). 

Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και εκπαίδευσης, όπως επίσης κομμωτήρια κ.α. που περνούν από την λίστα των πληττόμενων στην λίστα των κλειστών ΚΑΔ οφείλουν να δηλώσουν το σύνολο των εργαζόμενών τους σε αναστολή έως και την Κυριακή 14/2.

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ήδη δηλωθεί σε αναστολή, θα μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή από 11 έως 28 Φεβρουαρίου.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος στο λιανεμπόριο που δούλεψε κανονικά το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου και δεν έχει δηλωθεί σε αναστολή θα πρέπει :

  • Να δηλωθεί σε αναστολή τώρα για την περίοδο 11/2 έως 28/2 – Θα λάβει αρχές Μαρτίου από το υπουργείο Εργασίας 342 ευρώ για τις 18 ημέρες αναστολής.
  • Να πληρωθεί από τον εργοδότη του αναλογία του μισθού του για τις πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύουν διαφορετικές ρήτρες προστασίας από τις απολύσεις:

  • για κλειστές με κρατική εντολή – ισχύει προστασία έως το τέλος της αναστολής
  • για πληττόμενες βάσει ΚΑΔ - ισχύει ρήτρα διατήρησης των ίδιων θέσεων εργασίας και μετά το τέλος της αναστολής.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή  σε θέση back office. Διαφορετικά πρέπει να τίθενται σε αναστολή έως 28/2.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα