Οι μεταλλάξεις και η διασπορά τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς. Συναγερμός για πιθανό 3ο κύμα

Οι μεταλλάξεις και η διασπορά τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς. Συναγερμός για πιθανό 3ο κύμα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας και στους επιστημονικούς κύκλους για τις μεταλλάξεις του κορoνοϊού αλλά και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, εκφράζουν οι ειδικοί.

Την στιγμή που όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας μπαίνουν στο «κόκκινο» και καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού, η ανησυχία μεγαλώνει και οι ειδικοί προειδοποιούν.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 174 δείγματα θετικά και των δύο μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, με τα 173 να σχετίζονται με τη βρετανική παραλλαγή.

Μιλώντας στο MEGA O καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μεταξύ άλλων είπε:

«Η αλλαγή στο γενετικό υλικό του ιού είναι μια φυσική διαδικασία από την στιγμή που μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα. Στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κορωνοϊό» δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις είναι πραγματικά πιο θανατηφόρα, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν αυτά τα στελέχη του ιού.
Από τη μεριά του Διευθυντής ΜΕΘ νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ δήλωσε:

«Εμείς αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι η νοσηρότητα του ιού και τις μεταλλάξεις του που αυξάνει την πίεση στο Εθνικό σύστημα Υγείας και ειδικά να αποτρέψουμε την έκρηξη κρουσμάτων. Είναι αδύνατον να προετοιμαστούμε περισσότερο. Ήδη οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στα όρια τους.

Ο ιός τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι μεταλλάξεις μπορεί να μην αυξάνουν τη νοσηρότητά του, αυξάνουν όμως τη δύναμη του να διαδοθεί. Δεν συμφέρει τον ιό να πεθάνουμε, τον συμφέρει όμως να διαδοθεί, πράγμα που αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ».
Ο ίδιος περιέγραψε μάλιστα και την εικόνα ασθενών που νοσηλεύονται με κορoνοϊό σε ΜΕΘ , κάνοντας λόγο για καταστροφική μανία του ιού, ενώ τόνισε πως τα εμβόλια είναι τα μόνα όπλα που διαθέτουμε απέναντι του.

Ο κ. Καπραβέλος για άλλη μια φορά προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει η αύξηση της κινητικότητας, σχολίασσε αρνητικά το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, ενώ τόνισε πως πρέπει τώρα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μη γίνει η Ελλάδα, Θεσσαλονίκη.

Χθες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς υπάρχουν φόβοι για ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Στην σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στην χώρα σε όλα τα επίπεδα, καθώς προβληματίζουν τα τελευταία στοιχεία, κυρίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Κορονοϊός: Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία -Εισαγωγές, μεταλλάξεις, μεταδοτικότητα

Βασικό πρόβλημα στις «κόκκινες» περιοχές και κυρίως στην Αττική αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Ο δείκτης μεταδότικότητας (Rt) έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα καθώς ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική και σε 1,10 πιο ειδικά στη νότια Ελλάδα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ειδικά στην Αττική όπου καθημερινά εντοπίζονται τα μισά κρούσματα κορωνοϊού, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οπως έχει γίνει γνωστό, σε καθημερινή βάση εισάγονται στα νοσοκομεία 50 με 80 ασθενείς. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547, κάτι που όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο.

Σύψας: Αν επικρατήσει η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, πάμε σε εποχές Ουχάν

Το πόσο ανησυχεί τους ειδικούς η παρουσία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Σύψα χθες στον ΣΚΑΪ.

«Εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη επικρατήσει, τότε, θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα εμβόλια δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Λινού: Το ότι δεν ξέρουμε πως μπήκε στη χώρα η μετάλλαξη, σημαίνει παραπάνω κρούσματα

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών που αναητούν τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στην χώρα.

«Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα», εκτίμησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 και επισημαίνοντας πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς (μετά το άνοιγμα στα σχολεία)».

Κορονοϊός: 543 κρούσματα, 248 διασωληνωμένοι, 33 θάνατοι

Χθες καταγράφηκαν 543 κρούσματα σε όλη τη χώρα, αριθμός που δείχνει μικρός, ωστόσο έγιναν ελάχιστα τεστ, κάτι που κάνει τον αριθμό αυτό ανησυχητικό. Τα τεστ ανέρχονται σε περίπου 10.000 από το τελευταίο 24ωρο καταγραφής. Από αυτά, τα περισσότερα καταγράφονται ξανά στην Αττική, καθώς εντοπίστηκαν 260, ενώ αυξημένα εμφανίζονται τα κρούσματα στην Αχαϊα (43). Η Θεσσαλονίκη είχε 39 κρούσματα, η Εύβοια 29 και η Λάρισα 14.

Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μειώθηκαν ελάχιστα σε 248, με 33 πολίτες ωστόσο να αφήνουν την τελευταία τους πνοή.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα