Πότε θα ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια; Η πιο πιθανή ημερομηνία

Πότε θα ανοίξουν Λύκεια και Γυμνάσια; Η πιο πιθανή ημερομηνία

Με τηλεκπαίδευση συνεχίζονται τα μαθήματα στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας καθώς η Επιτροπή των ειδικών ακόμα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση.

Για το θέμα ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων και εάν υπάρχει η σκέψη να ανοίξει νωρίτερα η Γ' Λυκείου.

«η λογική είναι να συλλέγουμε δεδομένα, να τα δίνουμε στην επιτροπή, να εισηγείται η επιτροπή και να αποφασίζουμε . Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως καταλαβαίνετε όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε συσχετισμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση σε σχέση με το συνδυαστικό άνοιγμα δημοτικών και λιανεμπορίου», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επειδή η κυβέρνηση θέλει να ανοίγει με ασφάλεια και λαμβάνοντας αποφάσεις σε εβδομαδιαία βάση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, «πρώτα θα χρειαστεί μια περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει – δηλαδή άνοιγμα λιανεμπορίου και δημοτικών – και στη συνέχεια αφού λάβουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις».

Ουσιαστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι το αποτύπωμα της πρώτης φάσης της άρσης του lockdown θα αξιολογηθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων και στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουν να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των ειδικών έχει ζητήσει να υπάρξει μια περίοδος 15 ημέρων πριν υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, για να δουν τα αποτελέσματα της αύξησης της κινητικότητας που θα προκύψει. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι το λιανεμπόριο ανέβασε ρολά σήμερα, η πιο πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων και μέλους της Επιτροπής Χαράλαμπου Γώγου ,μέσα στο Σαββατοκύριακο. «εάν το άνοιγμα της αγοράς, δεν δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου , απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο» ανέφερε, σημειώνοντας πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα» είπε.

«θέλω να πιστεύω ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε για τα γυμνάσια και τα λύκεια, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσει η επαναλειτουργία τους», δήλωσε το Σάββατο στο MEGA η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Πάντως, όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξει από τον Φεβρουάριο, είπε: «όχι, απαραίτητα. Θα το συζητήσουμε. Θέλουμε το συντομότερο να γυρίσουν στην τάξη τα παιδιά». Απαντώντας στις πληροφορίες που ήθελαν άνοιγμα μόνο της γ’ λυκείου, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν στους καθηγητές και την παρουσία τους στις τάξεις. 'Παρόλο που η μέριμνα του υπουργείου είναι να ανοίξει το συντομότερο αφού οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι ειδικοί θα αποφασίσουν πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες», ανέφερε.

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας δημοτικών-νηπιαγωγείων

Ο κ. Ταραντίλης είπε ακόμη πως είναι σημαντικό και το γεγονός ότι η «πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια». «αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%" τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα