Φοβόμαστε τι νούμερα θα δούμε τις επόμενες μέρες. Τριπλασιασμός ιικού φορτίου στην Αττική

Φοβόμαστε τι νούμερα θα δούμε τις επόμενες μέρες. Τριπλασιασμός ιικού φορτίου στην Αττική

 Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς ύστερα από τα στοιχεία που φτάνουν στα χέρια τους σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά το πέρας των εορτών και υπό το φόβο όσων έλαβαν χώρα τα Θεοφάνεια. Πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι ύστερα από μία μικρή σταθεροποίηση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, πλέον το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών. Στο επίκεντρο φαίνεται να είναι η Αττική.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του Open TV, τα ενεργά κρούσματα μέσα σε μόλις δύο ημέρες αυξήθηκαν, ενώ η Δυτική Αττική που βρίσκεται σε αυστηρότερο lockdown, δείχνει να είναι μην έχει ανταποκριθεί και να έχει ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο. Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που καταγράφονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθώς πριν από δύο ημέρες τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονταν στα 2.215 και εχθές (06/01) έφτασαν τα 2.520. Ιδού και η εικόνα των ενεργών κρουσμάτων στην περιοχή που προβληματίζει περισσότερο:

    Δυτική Αττική: 266 ενεργά κρούσματα
    Δυτική Αθήνα: 362 ενεργά κρούσματα

Ενα ακόμα στοιχείο που έρχεται να προσθέσει ανησυχία στους ειδικούς είναι ότι τα τοπικά lockdown πληθαίνουν μέρα με τη μέρα κι ο χάρτης αυξημένης διασποράς του κορονοϊού διευρύνεται συνεχώς. Μάλιστα, στην Αττική τα λύματα δείχνουν τριπλασιασμό του ιικού φορτίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες χαρακτηρίζουν το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων πρόωρο και κίνηση ρίσκου.

«Ελπίζω να μην ξεφύγαμε πολύ. Το επόμενο 15ημερο το φοβόμαστε πολύ» δήλωσε η Μίνα Γκίκα, διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία.  «Υπήρξε διασπορά, όχι ακόμα τάση αύξησης αλλά θα το παρακολουθήσουμε» είπε με τη σειρά του ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής ΑΠΘ, που έκανε λόγο για τριπλασιασμό του ιικού φορτίου μετά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στα λύματα της Αττικής. Αυτή τη βδομάδα που επιστρέφει η πόλη στην κανονικότητα και θα είμαστε σε θέση να δούμε τι μπορεί να συμβεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είπε σχετικά .

Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Για τα μέτρα και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μίλησε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ.

«Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας.», τόνισε η καθηγήτρια.

Σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, η κα Γκάγκα, σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε».

Για την αύξηση των κρουσμάτων, είπε ότι «όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μάσκα.

Εκτιμά, επίσης, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Τα σχολεία είναι πιο ασφαλής τρόπος από το να είναι στις παιδικές χαρές χύμα, όπως είπε.

Γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση συνεχώς και ανάλογα παίρνονται αποφάσεις, επεσήμανε η καθηγήτρια, ενώ ανέφερε πως ο εμβολιασμός εξελίσσεται καλά στη χώρα μας.

«Μέσα στην άνοιξη θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε.», εκτίμησε.

Τέλος, είπε ότι «φαίνεται πως το εμβόλιο θα καλύπτει για 6 μήνες. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών που βγήκαν από το πρώτο κύμα έχουν ακόμα αντισώματα.»

Τα κρούσματα του 24ώρου

Η έκθεση του ΕΟΔΥ για σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ανήμερα Θεοφανείων, καταγράφει 816 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε 24 ώρες και 48 θανάτους. Την ίδια ώρα, 399 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.267, εκ των οποίων 52.3% είναι άνδρες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, «σήμερα ανακοινώνουμε 816 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.267, εκ των οποίων 52.3% είναι άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.547 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42716 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (67.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 82.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 912 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 48 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.099 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.023 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Η κατανομή των κρουσμάτων

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, στα ύψη βρίσκεται η Αττική, με 363 από τα νέα κρούσματα να εντοπίζονται σε αυτή την περιφέρεια, εκ των οποίων τα 87 στο κέντρο της Αθήνας και 78 στη Δυτική Αττική. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, με 95 κρούσματα. Αναλυτικότερα:

    ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 6
    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 50
    ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 4
    ΑΡΚΑΔΙΑΣ 4
    ΑΧΑΪΑΣ 12
    ΒΟΙΩΤΙΑΣ 23
    ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 39
    ΔΡΑΜΑΣ 3
    ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 78
    ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 35
    ΕΒΡΟΥ 20
    ΕΥΒΟΙΑΣ 11
    ΗΛΕΙΑΣ 1
    ΗΜΑΘΙΑΣ 16
    ΘΑΣΟΥ 3
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 95
    ΚΑΒΑΛΑΣ 4
    ΚΑΛΥΜΝΟΥ 4
    ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 6
    ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2
    ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 87
    ΚΙΛΚΙΣ 5
    ΚΟΖΑΝΗΣ 23
    ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 2
    ΛΑΚΩΝΙΑΣ 6
    ΛΑΡΙΣΑΣ 24
    ΛΑΣΙΘΙΟΥ 23
    ΛΕΣΒΟΥ 9
    ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 7
    ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1
    ΜΥΚΟΝΟΥ 2
    ΝΑΞΟΥ 1
    ΝΗΣΩΝ 6
    ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 28
    ΞΑΝΘΗΣ 8
    ΠΕΙΡΑΙΩΣ 46
    ΠΕΛΛΑΣ 9
    ΠΙΕΡΙΑΣ 8
    ΠΡΕΒΕΖΑΣ 4
    ΡΟΔΟΠΗΣ 12
    ΡΟΔΟΥ 2
    ΣΕΡΡΩΝ 9
    ΤΡΙΚΑΛΩΝ 7
    ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 9
    ΦΛΩΡΙΝΑΣ 6
    ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 19
    ΧΑΝΙΩΝ 2
    ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 6

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα