Click Away: Επιφυλακτικοί οι άνθρωποι του εμπορίου. Παγωμένη η αγορά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Click Away: Επιφυλακτικοί οι άνθρωποι του εμπορίου. Παγωμένη η αγορά σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Σε νέο πλαίσιο λειτουργίας μπαίνει από σήμερα η αγορά με το click away, καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δεν επέτρεψαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν τις γιορτές.

Στους πιο εμπορικούς δρόμους της χώρας, την Ερμού στην Αθήνα και την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν με την κάμερα του MEGA η Αλεξάνδρα Αθανασίου και η Μαρία Γουγουτσά.

Στην Ερμού η πρεμιέρα του click away βρίσκει τους καταναλωτές «μουδιασμένους» ενώ τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά. Μόνο το 17% των καταστημάτων έχει τις υποδομές για να λειτουργήσει με click away.

Στο μεταξύ από σήμερα αλλάζει και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 10 το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα της αγοράς είναι ανάλογη με της Αθήνας. Υπάρχει φόβος στον κόσμο καθώς η επιδημιολογική εικόνα στην πόλη είναι επιβαρυμένη.

Τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά και αποκλειστικά με τη μέθοδο click away.

Με το click away δεν επιτρέπεται η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα καταστήματα. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν είτε μέσω του e-shop μιας επιχείρησης, είτε τηλεφωνικά.

Μάλιστα προκειμένου να μην προκληθεί συνωστισμός θα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες τόσο για τον τρόπο αγοράς όσο και για τον τρόπο άφιξης στο κατάστημα.

Συγκεκριμένα οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα για τις αγορές τους από τα καταστήματα:

  • παραγγελία μέσω e-shop ή τηλεφωνικώς
  • αναμονή SMS από το κατάστημα για την παραλαβή με ραντεβού σε συγκεκριμένο χρόνο (π.χ. 14:00 με 14:30)
  • ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2 και να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, άδεια οδήγησης) και το αποδεικτικό παραγγελίας (έστω σε email) ή το SMS του καταστήματος με το click away, από τη στιγμή που θα στείλει το SMS θα έχει στη διάθεσή του 2 ώρες για να παραλάβει το προϊόν και να επιστρέψει στο σπίτι του
  • στις ουρές έξω από το κατάστημα δεν μπορούν να βρίσκονται περισσότερα από 9 άτομα (με απόσταση δυο μέτρων), ενώ οι καταστηματάρχες πρέπει να φροντίζουν ώστε η αναμονή να μην υπερβαίνει τα 10 λεπτά
  • οι αγορές με το click away γίνονται αποκλειστικά με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ή μέσω συστημάτων NFC στα κινητά) με POS και όχι με μετρητά
  • η παραλαβή του προϊόντος γίνεται εκτός καταστήματος υπάρχει δυνατότητα επιστροφής/αλλαγής εντός 14 ημερών
  • Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop η τηλεφωνική παραγγελία είναι μονόδρομος.

Πλατφόρμα e-katanalotis
Επιπλέον, για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop οι συναλλαγές θα γίνονται με «ενδιάμεσο» την πλατφόρμα e-katanalotis μέσω της οποίας θα αποστέλλεται δωρεάν και το SMS της αγοράς στους καταναλωτές χωρίς να επιβαρύνεται η επιχείρηση.

Να σημειωθεί ότι με τον κωδικό μετακίνησης 2 επιτρέπεται η μετάβαση σε κατάστημα άλλης περιοχής αλλά όχι εκτός της περιφέρειας κατοικίας.

Μουδιασμένοι οι έμποροι
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή. Δεν έχουν ούτε ιστοσελίδα για να δουν οι πελάτες τα εμπορεύματά τους, ούτε χώρους για να λειτουργήσει το click away.

Κανείς πελάτης δεν θα πληρώνει αν δεν βλέπει τι αγοράζει, λένε παράγοντες της αγοράς.

Στον αντίποδα βέβαια για ένα άλλο κομμάτι της αγοράς, αυτό το οποίο επένδυσε στο αποκαλούμενο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. Μπορεί οι πωλήσεις και πάλι σε σχέση με πέρυσι να είναι μείον, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν την… ημιλειτουργία της αγοράς μέσω του click away για κάτι καλύτερο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το click away θα διασωθεί περίπου το 20% του εορταστικού τζίρου και από αυτό τη μερίδα του λέοντος θα την πάρουν τα μεγάλα καταστήματα που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι της αγοράς ζητούν νέα μέτρα στήριξης, όπως επιστροφής της ρύθμισης για τις 12ο δόσεις στην εφορία αλλά και μειωμένα ενοίκια έως τις 31/3/2021.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα