Κορονοϊός-ενημέρωση: Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε, τα σχολεία να ανοίξουν μετά τα Φώτα

Κορονοϊός-ενημέρωση: Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε, τα σχολεία να ανοίξουν μετά τα Φώτα

Στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού δεν συμμετέχει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς απουσιάζει καθώς τα καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας σήμερα από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Γιατί δεν ανοίγουν ακόμη τα σχολεία

Το λόγο που τα σχολεία δεν θα ανοίξουν ακόμη γνωστοποίησε κατά τη σημερινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η καθηγήτρια γνωστοποίησε πως στην Αττική καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες 250 κρούσματα και 243 στη Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε επίσης ότι οι επιστήμονες καταγράφουν σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου «μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει».

Όπως είπε παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, αλλά υπάρχει διατήρηση της πίεσης του συστήματος υγείας λόγω των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, ανησυχία επικρατεί και για το Κιλκίς, στο οποίο καταγράφηκαν 102 κρούσματα.

Για τη λειτουργία των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου είπε:

«Η απόφασή μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη θέση πως η εκπαίδευση αποτελεί την κύρια προτεραιότητα για 'μας. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέθουν σε λειτουργία».

Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, τα σχολεία προγραμματίζεται να ανοίξουν μετά τα Φώτα.

Αιτιολόγοντας την εισήγηση των ειδικών ανέφερε πως «η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε», προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θεωρήθηκε επικίνδυνη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αμφισβητήθηκε και το όφελος της επιστροφής στα θρανία μόνο για επτά μέρες, καθώς αμέσως μετά αρχίζουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές για τα παιδιά».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

Η κ. Παπαευαγγέλου, κλείνοντας, έκανε έκκληση προς όλους:

«Αναγνωρίζοντας την κούραση και τη διάθεση να βγούμε απ' το σπίτι, να κάνετε υπομονή, να προσέχετε τον εαυτό σας αλλά και τους συγγενείς σας».

Για τα φετινά Χριστούγεννα είπε «ας απολαύσουμε τις γιορτές πιο κλειστά, πιο οικογενειακά».

Μαγιορκίνης: Τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν υψηλά

Παίρνοντας το λόγο, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παραμένουν υψηλά, λέγοντας μάλιστα πως η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο από την Αττική.

Αναφορικά με το σύστημα Υγείας τόνισε ότι «το κουρασμένο σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει αν και εφόσον περάσουμε ξανά σε μία εκρηκτική φάση».

Στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού δεν συμμετείχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς απουσίαζε καθώς τα καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα επιβάλλουν την παρουσία του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα