Επέτειος Γρηγορόπουλου: Μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την Ελλάδα - Περισσότερες από 100 προσαγωγές

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την Ελλάδα - Περισσότερες από 100 προσαγωγές

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία ενόψει των νέων συγκεντρώσεων που έχουν προαναγγείλει για το απόγευμα ομάδες και συλλογικότητες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Περιμετρικό αποκλεισμό έχει στήσει η αστυνομία το απόγευμα της Κυριακής, απαγορεύοντας την πρόσβαση όχι μόνο στον χώρο όπου δολοφονήθηκε πριν 12 χρόνια ο Αλέξης Γρηγορόπουλος αλλά και ευρύτερα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί σε μια μεγάλη ακτίνα περιμετρικά γύρω από τον χώρο ώστε να κρατήσουν μακριά από το επίμαχο σημείο όποιον προσπαθεί να το προσεγγίσει, με εξαίρεση τους μόνιμους κατοίκους και όσους έχουν εργασία (όπως διανομείς).

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση ούτε σε δημοσιογράφους.

Οι προσαγωγές στην περιοχή των Εξαρχείων την Κυριακή έχουν ήδη ανέλθει στις 100, κατόπιν σειράς περιστατικών στην περιοχή.

Με εντολή της αστυνομίας έχουν κλείσει συνολικά 24 σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο κέντρο της Αθήνας.

Έχουν διακοπεί επίσης τα δρομολόγια του τραμ από τη στάση Αιγαίου έως το Σύνταγμα.

Παράλληλα στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές.

Από το πρωί η κατάσταση είναι τεταμένη, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Συνολικά στο κέντρο της Αθήνας έχουν προσαχθεί πάνω από 100 άτομα, με τις 60 προσαγωγές να σημειώνονται στα Εξάρχεια. Eπεισόδια σημειώθηκαν στις οδούς Τσαμαδού, Ναβαρίνου και Μπενάκη, αλλά και στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα νωρίτερα, ομάδα 20 ατόμων, μελών του ΚΚΕ μ-λ, επιχείρησε να ανοίξει πανό και να πορευθεί στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προβεί σε προσαγωγές.

Επί της Πατησίων το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν φοιτητές από διάφορες φοιτητικές παρατάξεις, ενώ αιφνιδιαστικές πορείες έγιναν και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια των οποίων επικράτησε ένταση με τις αστυνομικές Αρχές να κάνουν χρήση κρότου λάμψης και χημικών προκειμένου να κάνουν τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν. Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της ΕΛΑΣ απαγορεύονται για σήμερα συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων.

Παράλληλα, 24 συνολικά σταθμοί του μετρό και του ΗΣΑΠ παραμένουν κλειστοί με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμη, διεκόπησαν και τα δρομολόγια του τραμ από τη στάση «Αιγαίο» στη Ν. Σμύρνη έως το Σύνταγμα. Η κίνηση του τραμ γίνεται από τη Βούλα έως τη στάση «Αιγαίο».

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Διαμαρτυρία Βερβεσού για προσαγωγές και συλλήψεις δικηγόρων

Επεισόδια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Ωστόσο οι εξονυχιστικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ, τα επεισόδια και οι προσαγωγές σημειώνονται και σε άλλα σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα, στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων και στην επιβολή προστίμου σε ένα εξ αυτών προχώρησε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια ελέγχων με αφορμή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την δωδέκατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Νωρίτερα σήμερα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν ολιγομελείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο επί της Λεωφόρου Στρατού, όπου μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τηρώντας αποστάσεις, σήκωσαν για λίγη ώρα πανό και φώναξαν συνθήματα.

Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στη Νέα Παραλία κρατώντας πλακάτ με συνθήματα και αποχώρησαν, ενώ αιφνιδιαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, και στην πλατεία Επταλόφου, στους Αμπελόκηπους. Μικρότερες, πολύ ολιγομελείς συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Τέσσερις προσαγωγές στην Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια ελέγχων

ΕΔΕ για τον άνδρα των ΜΑΤ που «παίζει» με λουλούδια από το μνημείο του Γρηγορόπουλου

Έρευνα προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική τιμωρία αστυνομικού των ΜΑΤ που έχει καταγραφεί σε βίντεο να χτυπάει χάρη αστεϊσμού συνάδελφο του, με ανθοδέσμη, την οποία σύμφωνα με καταγγελίες πήρε από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου την είχε αφήσει πολίτης, διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να διαταχθεί και ΕΔΕ σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για το θέμα αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

To βίντεο με τον Αστυνομικό των ΜΑΤ να καταστρέφει την ανθοδέσμη για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο 

Ένα βίντεο που κατέγραψε αστυνομικό των ΜΑΤ να καταστρέφει ανθοδέσμη που άφησε πολίτης στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναρτήθηκε στο twitter.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, την ανθοδέσμη είχε αφήσει μία κυρία και στην συνέχεια την πήρε ο αστυνομικός που εμφανίζεται στο βίντεο να την καταστρέφει χτυπώντας την στην πλάτη συναδέλφου του και να γελά.

Χανιά: Eνταση σε συγκέντρωση για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Την ίδια ώρα, ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια «σημάδεψαν» το μεσημέρι τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες, οι οποίοι κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία, παρά τις συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. να διαλυθούν.

Όταν η ομάδα των πολιτών επιχείρησε να πραγματοποιήσει την πορεία, αστυνομικοί κινήθηκαν προς αυτούς πετώντας δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αποσπώντας τους ένα πανό.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 προσαγωγές πολιτών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

Πάτρα: Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στο Νότιο Πάρκο

Ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από άνδρες των ΜΑΤ, έχουν περικυκλώσει το μεσημέρι της Κυριακής το Νότιο Πάρκο της Πάτρας. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που πραγματοποιούν πορεία με πανό και συνθήματα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thebest.gr, άνδρες της Αστυνομίας προσπαθούν να τους εμποδίσουν να εξέλθουν του σημείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συλλογικότητα που έχει πραγματοποιήσει συγκέντρωση εκεί, επέλεξε το σημείο καθώς στο κέντρο θα ήταν συγκεντρωμένοι αστυνομικοί.

 

Πρεμιέρα για τις κάμερες στις στολές

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου με τις κάμερες στις στολές αστυνομικών σήμερα, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πρόκειται για την απόφαση με ημερομηνία 5/12/2020 του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την εγκατάσταση και λειτουργία μικροκαμερών επιτήρησης στις στολές ανδρών της ΕΛ.ΑΣ, μάχιμων υπηρεσιών. 

Το υλικό από τις κάμερες θα αξιοποιηθεί μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, όταν και θα δοθεί εντολή για να ανοίξουν οι κάμερες. Σε διαφορετική περίπτωση οι κάμερες θα είναι κλειστές. Η χρήση τους προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 75/2020, το οποίο τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά σήμερα για τις περιοχές των Εξαρχείων, των Προπυλαίων, πλατείας Συντάγματος και εφόσον παραστεί λόγος και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. 

Οι σταθμοί του μετρό που είναι κλειστοί με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Kλειστοί είναι από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί "Ομόνοια", "Πανεπιστήμιο", "Σύνταγμα", "Ακρόπολη", "Μοναστηράκι", "Βικτώρια" και "Σεπόλια" στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν στις 11π.μ. και οι σταθμοί του μετρό "Αττική" , "Ευαγγελισμός" και "Μ. Μουσικής". Οι συρμοί διέρχονται από τους σταθμούς, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. Με νέα εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί Μεταξουργείο, Αμπελόκηποι, Πανόρμου, Συγγρού-Φιξ, Νέος Κόσμος, Δάφνη, Αιγάλεω, Ελαιώνας και Κεραμεικός. Επίσης με την ίδια εντολή της Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί Κάτω Πατήσια, Αγ.Νικόλαος, Θησείο, Πετράλωνα και Καλλιθέα της γραμμής 1. Με εντολή της Αστυνομίας διεκόπησαν και τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση Αιγαίο στη Ν. Σμύρνη έως το Σύνταγμα. Η κίνηση του Τραμ γίνεται από τη Βούλα έως τη στάση Αιγαίο

Υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκε η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020». 

Αναλυτικότερα, η διαταγή αναφέρει: «Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα