Θεσσαλονίκη: Ασφυξία στα νοσοκομεία - Στήνεται κινητό νοσοκομείο στο παρκινγκ του 424 ΣΝΘ

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού αλλά και όσων χρειάζονται νοσηλεία ή/και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να βιώνουν πρωτόγνωρες εικόνες που μοιάζουν με συνθήκες πολέμου.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε κάποια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν για τον όγκο των περιστατικών, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε κοινούς θαλάμους. Ειδικότερα τρεις διασωληνωμένοι στην Κατερίνη, τρεις στη Βέροια και τέσσερις στον Πολύγυρο βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Επιπλέον, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έχει μετατρέψει το πάρκινγκ του σε κινητό νοσοκομείο, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λόγω πανδημίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το στήσιμο της φορητής κινητής μονάδας νοσηλείας που αναπτύσσεται έξω από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί στη μεγάλη προσέλευση ασθενών με κορωνοϊό.

Οι κινητές εγκαταστάσεις του 299 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας «ΚΙΧΝΕ», οι οποίες από το 2005 έως το 2007 βρίσκονταν για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης του Αφγανιστάν (ΙSAF) έχουν ξεκινήσει και στήνονται τα τελευταία 24ωρα στο πάρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να βοηθήσουν το σύστημα Υγείας της συμπρωτεύουσας που “παραλύει”, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αποστολή του κινητού νοσοκομείου, το οποίο στοίχισε στη χώρα κάτι περισσότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ, από την πρώτη κιόλας στιγμή της δημιουργίας του στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν και είναι η παροχή -επί 24ωρου βάσεως- υγειονομικής υποστήριξης, καθώς και υπηρεσιών Σταθμού Υποδοχής Διακομιζομένων. Το KIΧΝΕ παρέχει νοσοκομειακές υπηρεσίες ρόλου 2+ (Νοσηλεία-Μονάδα Εντατικής Θεραπείας-Χειρουργεία). 

Υποδομή Νοσοκομείου

Το Νοσοκομείο πληροί τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, ο εξοπλισμός του είναι από τους πλέον σύγχρονους και κατά την χρήση του αναπτύσσεται σε -ειδικά κατασκευασμένα για τον σκοπό αυτό- container και σκηνές, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις εκστρατείας.

Σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

-Χειρουργείο, με δύο χειρουργικές τράπεζες (μια για σηπτικές και μια για άσηπτες επεμβάσεις)

-Μονάδα Αποστείρωσης

-Πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Ανάνηψης

-Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών σε πλήρη ανάπτυξη, με το απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό για αντιμετώπιση σοβαρότατων  περιστατικών

-Εξωτερικά ιατρεία

-Σταθμούς Α’ Βοηθειών και Διαλογής Τραυματιών

-Θαλάμους Νοσηλείας χειρουργικών – παθολογικών περιστατικών, με δυνατότητα νοσηλείας 30 ασθενών, σε σκηνές χωρητικότητας 10 κλινών η κάθε μια

-Πλήρες Μικροβιολογικό εργαστήριο για την πλήρη υποστήριξη των κλινικών αναγκών

-Τράπεζα αίματος – πλάσματος για πλήρη κάλυψη τακτικών και εκτάκτων χειρουργικών περιστατικών

-Πλήρες Ακτινολογικό Εργαστήριο, με επιπλέον εξοπλισμό με μηχανήματα υπερήχων για διάγνωση κοιλιακών παθήσεων και κλειστών ενδοκοιλιακών κακώσεων

-Φαρμακείο

-Πλήρη Οδοντιατρική Μονάδα

-Τμήμα προληπτικής ιατρικής, για τον έλεγχο περιβάλλοντος, τροφίμων, καταλληλότητας νερού.

Διαθέτει επίσης τρεις ομάδες υποδοχής και σταθεροποίησης (stabilization stations).

Ασφυξία στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά σε αυτά της Βόρειας Ελλάδας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού περιέγραψε η συντονίστρια και διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στο MEGA, η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, σημείωσε πως καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν να είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες.

Για την αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, τόνισε ότι αυτό συμβαδίζει με τη συνολική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα σημείωσε: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα». Παράλληλα ανέφερε πως εκτός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία υπάρχουν πολλοί άλλοι που νοσούν και λαμβάνουν αγωγή στο σπίτι τους.

Τέσσερις θάνατοι στην Αλεξανδρούπολη – Κατέληξε 33χρονη

Ακόμη τέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ανάμεσα τους και μια 33χρονη από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η 33χρονη διακομίσθηκε χθες βράδυ στο νοσοκομείο όμως δυστυχώς δεν τα κατάφερε, καθώς κατέληξε από ανακοπή. Οι γιατροί προκειμένου να βεβαιωθούν από πού προήλθε η επιδείνωση της υγείας της, έκαναν το rapid test το οποίο βγήκε θετικό.

Επίσης κατέληξαν δυο άνδρες, ένας 73 ετών από την Ξάνθη και ένας 66 ετών από την Καβάλα οι οποίοι έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, καθώς και μια 84χρονη από τις Φέρες η οποία επίσης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα ωστόσο νοσηλευόταν στην μονάδα covid-19 .

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχουν καταγραφεί 60 θάνατοι. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 91 ασθενείς, εκ των οποίων 75 στη covid-19, στη ΜΕΘ 13 και στη ΜΕΛ 4. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 24 νέες εισαγωγές και δόθηκαν 16 εξιτήρια.

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Απελπισία στις ΜΕΘ, 80 εισαγωγές ημερησίως - Φοβάμαι το 3ο κύμα

Δραματική έκκληση για βοήθεια από την πολιτεία απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, αναφέροντας μάλιστα ότι φοβάται το τρίτο κύμα της πανδημίας. 

Η κατάσταση είναι απελπιστική, έχουμε γεμίσει στις εντατικές, δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. 

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική,  τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε. 

«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο  αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;» ανέφερε. 

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι το Γενάρη - Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε. 

«Όλες οι ηλικίες πλέον προσβάλλονται» τόνισε δε ο κ. Καπραβέλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα