Κακοκαιρία Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Καστελλίου και Θραψανού

Κακοκαιρία Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Καστελλίου και Θραψανού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις Δημοτικές Ενότητες Καστελλίου, Θραψανού του Δήμο Μινώα Πεδιάδας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6-11-2020 και 7-11-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες ήτοι έως και 6 Μαΐου 2021.

 

Την ίδια στιγμή, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές και στο Δήμο Χερσονήσου και κυρίως σε Σταλίδα, Ανάληψη, Αγριανά, Κουτουλουφάρι και Γούρνες.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση με το βιος τους να έχει καταστραφεί από τα ορμητικά νερά. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν ισόγεια κτίσματα και αυλές καθώς και επιχειρήσεις. Τα αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στην Κρήτη με τις εικόνες που έρχονται από το νησί να θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια με κατοίκους σε κάποιες περιοχές να παραμένουν εγκλωβισμένοι και άλλους να απομακρύνονται άρον άρον από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής - Πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Τα συνεργεία των κατά τόπους δημοτικών αρχών επιχειρούν να ανοίξουν κεντρικές οδικές αρτηρίες της Κρήτης οι οποίες "χάθηκαν" κάτω από τόνους χαλασμάτων που παρέσυραν τα ορμητικά νερά ενώ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες το το Πυροσβεστικό Σώμα δέχτηκε περισσότερες από 230 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.

"Πνίγηκε" η Χερσόνησος

Στο επίκεντρο της σφοδρής κακοκαιρίας βρέθηκε ο δήμος Χερσονήσου με τις περιοχές Γούρνες, Γούβες, Ανάληψη Σταλίδα και Μάλια να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα. Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στα παρακάτω βίντεο που δημοσίευσε το cretalive.gr παρουσιάζεται η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή Γουβών και Αποσελέμη στη Χερσόνησο.

Συνολικά τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν τις τελευταίες ώρες οκτώ ανθρώπους, πέντε ενήλικες και τρεις ανήλικους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε οχήματα ή ακόμη και στα σπίτια τους που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής στο βορειοανατολικό τμήμα του Ηρακλείου.

Έκκληση να παραμείνουν σε ψηλά σημεία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, ενώ και ο δήμος Χερσονήσου βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου με μηχανήματα και του δήμου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

"Πνίγεται" και το Ρέθυμνο: Πολίτες απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε Πλατανιά και Γεροπόταμο

Η ίδια εικόνα αν όχι χειρότερη επικρατεί και στα βορειοανατολικά του Νομού Ρεθύμνης, εκεί όπως περιγράφει στο goodnet.gr η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μαίρη Λιονή έκανε λόγο για πολύ κακή κατάσταση γνωστοποιώντας παράλληλα την πρόθεσή της να υποβάλλει αίτημα για να θέσει το νομό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σύμφωνα με την ίδια ενημερωτική ιστοσελίδα ο σοβαρότερο πρόβλημα από τις πλημμύρες εντοπίζεται στην περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός κοντεύει να υπερχειλίσει με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να καλούν τους πολίτες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους ζητούν οι τοπικές αρχές και σε πολίτες περιοχών του νομού Ηρακλείου που έχουν χτυπηθεί από τη σφοδρή κακοκαιρία με το δήμο Μαλεβιζίζου να στέλνει και σχετικό προειδοποιητικό sms.

Το SMS που εστάλη στα κινητά τηλέφωνα αναφέρει σύμφωνα με το cretapost.gr τα εξής:

"Έκτακτη ειδοποίηση πολιτικής προστασίας Μαλεβιζίου: Μεγάλος όγκος βροχόπτωσης αναμένεται τις προσεχείς ώρες. Πιθανή η υπερχείλιση του Γαζανού ποταμού. Ιδιαίτερα αυξημένη η πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων. Αποφύγετε κάθε μετακίνηση, ειδικά στην περιοχή της Αμμουδάρας και του Γαζίου.

Οι κάτοικοι των οικισμών παρακαλούνται να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, ειδικά σε περιοχές πλησίον ρεμάτων και ποταμών. Οδηγοί αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Μην επιχειρείτε διέλευση από ιρλανδικές διαβάσεις. Ο μεγάλος όγκος νερού οδηγεί σε υπερχείλιση των ρεμάτων και συσσώρευση φερτών υλικών στο οδόστρωμα. Σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 6936778800".

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί

Εξήντα πυροσβέστες με είκοσι οχήματα της ΠΥ βρίσκονται επί ποδός, ενώ όσο περνάει η ώρα και η βροχή ανά διαστήματα γίνεται πιο έντονη, ακόμη οι επιχειρήσεις των κλιμακίων της Πυροσβεστικής γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Η ατμοσφαιρική διαταραχή στην Κρήτη, με την κακοκαιρία να δίνει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να συνεχιστεί ακόμα και μέχρι το πρωί.

Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η Παλαιά Εθνική Οδός από τον κόμβο Σταλίδας - Μοχού έως τον κόμβο Σισσίου. Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα. Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη Σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί το οδόστρωμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα