Είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αθήνα; Τι λένε αριθμοί και ειδικοί

Είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αθήνα; Τι λένε αριθμοί και ειδικοί

Πιθανό θεωρεί ένα lockdown στην Αττική ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, πρώτη μέρα των νέων έκτακτων μέτρων και του lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής τόνισε στον ΣΚΑϊ ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική», με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, επισημαίνοντας ότι «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».

Όπως εξήγησε, οι εποχικοί κορονοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο, αντίθετα το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε πως αυτό θα είναι και το καμπανάκι για την Αττική.

«Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα» τόνισε, επισημαίνοντας ότι την κατάσταση δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες.

Σε μια βδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από την απόδοση των μέτρων, ενώ τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν την επόμενη βδομάδα, κυρίως για την εστίαση. Η χρήση μάσκας ως μέτρο θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα, ενώ το καλοκαίρι θα είναι πιο ήπια τα πράγματα σύμφωνα με τον καθηγητή

«Η μάσκα προστατεύει ώστε να έχουμε μικρότερο ιικό φορτίο. Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός τόσο πιο εύκολα θα πολλαπλασιάζεται ο ιός»

Τέλος, είπε ότι τα ΜΜΜ είναι ένα σημείο που θέλει πολλή προσοχή και συμπλήρωσε ότι η τηλεργασία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Πάντως, ερωτηθείς να σχολιάσει κατά πόσο απέχει η Αττική από ένα πιθανό lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας τη Δευτέρα στους πολιτικούς συντάκτες ανέφερε συγκεκριμένα: «Το λεκανοπέδιο εμφανίζει μια σταδιακή αύξηση όχι όμως επιθετική» για να προσθέσει ότι αυτό που θα επικρατήσει στο τέλος είναι «η προστασία της υγείας».

Με σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει πού βρισκόμαστε σήμερα, δεν απέκλεισε την εφαρμογή lockdown όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης, η οποία αλλάζει κυριολεκτικά ώρα με την ώρα. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες» σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική - παρά την όποια σταθερότητα φαίνεται - είναι ανησυχητικά, καθώς μόλις σε πέντε μέρες εντοπίστηκαν 1.883 νέα κρούσματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τα εξής:

  •     335 κρούσματα στις 29 Οκτωβρίου
  •     422 κρούσματα στις 30 Οκτωβρίου
  •     464 κρούσματα στις 31 Οκτωβρίου
  •     300 κρούσματα την 1η Νοεμβρίου
  •     362 κρούσματα στις 2 Νοεμβρίου


Μιλώντας για ένα ενδεχόμενο lockdown λόγω κορονοϊού στην Αττική, η διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, τονίζοντας: «Εδώ είμαστε λίγο καλύτερα απ' ό,τι στη Θεσσαλονίκη. Είναι και αρκετός ο πληθυσμός. Ο δείκτης διαμόλυνσης στην Αθήνα δεν είναι ίδιος με τη Θεσσαλονίκη και ελπίζουμε να παραμείνει εκεί, γιατί αν έχουμε τέτοια κρούσματα στην Αθήνα, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα.


Μάλιστα, η ίδια συμπλήρωσε ότι αν σκεφτούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει το 1/4 του πληθυσμού της Αθήνας, τότε τα νοσοκομεία μπορούν. «Εξαρτάται πάντα από τον αριθμό των κρουσμάτων. Εξαρτάται και από τον ρυθμό αύξησης που θα έχει η Αθήνα. Αν έχουμε αύξηση και εδώ και παράλληλα και κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη, το σύστημα θα πιεστεί και τα αποτελέσματα τα έχουμε δει στις άλλες χώρες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προλάβουμε».
Πόσες είναι οι ΜΕΘ - Covid και ποια η πληρότητα

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%)
 
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 85.
Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).
 
Αναλυτικά ανά Νοσοκομείο:

    ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές
    Παπανικολάου: 25 κλίνες, όλες κατειλημμένες
    Παπαγεωργίου: 6 κλίνες, όλες κατειλημμένες
    Γ. Γεννηματάς: 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή
    Αγ. Δημήτριος: 6 κλίνες, όλες κενές
    Αγ. Παύλος: 8 κλίνες, όλες κενές
    Χαλκιδική: 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές

Εντός της εβδομάδας προστίθενται:

    4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
    12 κλίνες στο Νοσοκομείο Καβάλας

Τι ισχύει στη ζώνη αυξημένου κινδύνου

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ' οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.

Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα