Κορονοϊός - Πρύτανης ΑΠΘ: Δεκαπλάσια κρούσματα σε 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός - Πρύτανης ΑΠΘ: Δεκαπλάσια κρούσματα σε 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Τα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι η εξέλιξη του κορονοϊού θα είναι ακόμη χειρότερη εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ

Σε μια άκρως δυσοίωνη πρόβλεψη, για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας, προχώρησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN TV. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε πως τα κρούσματα θα δεκαπλασιαστούν σε 15 ημέρες στη Θεσσαλονίκη εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

«Με βάση τις τιμές που καταγράφονται στα λύματα της πόλης τις τελευταίες δύο μέρες, σημαίνει ότι, αν δε παρθούν δραστικά μέτρα τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, τότε σε 15 μέρες με τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε σήμερα ίσως δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, φτάνοντας τις 4.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Γκάγκα: Εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό, δεν θα αντέξουμε - Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι εισαγωγές

Την ίδια ώρα, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση γιατί τα κρούσματα πλέον είναι πάρα πολλά και τόνισε: «Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό δεν θα αντέξουμε. Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι εισαγωγές».

Παράλληλα, ανέφερε πως σαφώς και υπάρχει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όμως στα λεωφορεία υπάρχουν παράθυρα και αλλάζει ο αέρας, ενώ στα μπαρ που είναι κλειστοί οι χώροι αυτό δεν συμβαίνει. Επίσης, τόνισε πως ο ιός αποδεδειγμένα κολλάει πολύ λιγότερο όταν φοράμε μάσκα.

Η κυρία Γκάγκα έκανε έκκληση να προσέχουμε όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, καθώς και οι μικρότεροι σε ηλικία αρρωσταίνουν, όπως χαρακτηριστικά είπε. Τέλος, χαρακτήρισε ως «δικαιολογημένο» τον θυμό του κόσμου, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολίτη».

Εξαδάκτυλος: Τα μέτρα να τηρούνται καθολικά, συνειδητά και διαρκώς

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV μίλησε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος επεσήμανε πως τα μέτρα για τον κορονοϊό πρέπει να τηρούνται καθολικά, συνειδητά και διαρκώς για να αποδίδουν.

Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα εάν άργησε η Πολιτεία να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Στην πρώτη φάση επιβλήθηκε ένα lockdown τυφλό και καθολικό μέσα σε περίπου 6 ημέρες. Αυτό είναι που προσπαθούν όλοι να αποφύγουν σε αυτή τη δεύτερη φάση».

Γεροτζιάφας: Όσο γρηγορότερα γίνει το lockdown, τόσο καλύτερα

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος σχολίασε τις τρέχουσες εξελίξεις του κορονοϊού τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας πως είναι «σχεδόν παράλληλη η εξέλιξη της πανδημίας σε Γαλλία και Ελλάδα» και πως «όσο γρηγορότερα γίνει το lockdown στην Ελλάδα, τόσο καλύτερα».

Παράλληλα, ο καθηγητής δήλωσε πως έχει καταρρεύσει το σύστημα ιχνηλάτησης καθώς τα κρούσματα πλέον είναι πάρα πολλά, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο τον έλεγχο του κορονοϊού και τόνισε, χαρακτηριστικά: «Η πίεση στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Θα έχουμε πρόβλημα».

Όσον αφορά στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε πως «πρέπει να κινητοποιηθεί όλο το υγειονομικό προσωπικό στην Ευρώπη. Να περιθάλπονται νωρίς οι άνθρωποι, ώστε να μην καταλήγουν στην εντατική... Δεν έχουμε χρόνια για να το μαζέψουμε. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα». Επίσης, σχετικά με το πότε θα καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός του πληθυσμού, απάντησε πως αυτό θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2021.

Τέλος, αναφορικά με την ανοσία της αγέλης σημείωσε πως εάν επιλεγεί αυτή η διαδικασία, «θα καταδικάσουμε σε θάνατο χιλιάδων ανθρώπων», ενώ σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, είπε: «Μεγάλο θέμα τα σχολεία, δεν μπορείς να τα κλείσεις, τα παιδιά θα μείνουν αμόρφωτα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα