Χρυσή Αυγή: Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθεί η ηγετική ομάδα - Σε καραντίνα για 14 μέρες

Χρυσή Αυγή: Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθεί η ηγετική ομάδα - Σε καραντίνα για 14 μέρες

Στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, οδηγούνται όλοι οι καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής που παρουσιάζονται ή θα συλληφθούν, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι την μεταγωγή τους στις φυλακές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηγετική ομάδα, εκτός απροόπτου, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές καθώς και στα καταστήματα κράτησης Μαλανδρίνου και Τρικάλων, εκτός και είναι διαφορετικές οι αποφάσεις του αρμόδιου εισαγγελέα. Εδώ και αρκετές ημέρες όπως είχε γράψει το enikos.gr είχε "κλειδώσει" ότι οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν σε φυλακές της ενδοχώρας που διαθέτουν κελιά όπως αυτές στο Μαλανδρίνο, τον Δομοκό, τα Τρίκαλα και τη Νιγρίτα, ενώ οι φυλακές Κορυδαλλού είχαν αποκλειστεί.

Πάντως όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιος παράγοντας της ΕΛ.ΑΣ, η Ασφάλεια είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην εκτέλεση των συλλήψεων και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών. Για το σκοπό έχουν συσταθεί 20 ομάδες συλλήψεων, οι οποίες είναι στα σημεία που βρίσκονται οι καταδικασθέντες, προκειμένου αν δεν παρουσιαστούν αυτοβούλως, να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ώρες δεδομένου ότι για κάθε σύλληψη πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας, καθώς οι περισσότεροι είναι στα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι στις φυλακές όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και στη συνέχεια στα κελιά τους.

Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους, αλλά και μεταξύ τους όσοι βρίσκονται σε διαμάχη, για λόγους ασφαλείας.

Παραδίνονται μόνοι τους οι Χρυσαυγίτες - Στη ΓΑΔΑ ο Μιχαλολιάκος

Εννέα από τους καταδικασθέντες για την Χρυσή Αυγή έχουν παρουσιαστεί στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους μέχρι στιγμής, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην δώσει αναστολή στις ποινές των περισσοτέρων.

Ειδικότερα έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής οι Ηλίας Κασιδιάρης , Γιώργος Πατέλης, Γιώργος Τσακανίκας, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Μάρκος Ευγενικός, Αναστάσιος Αναδιώτης, Βασίλης Κομνιανός και ο οδηγός του Ρουπακιά στην δολοφονία Φύσσα, Ιωάννης Καζαντζόγλου.

Αλλοι δέκα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στα δικαστήρια, όπου είχαν μεταβεί αναμένοντας την απόφαση και θα οδηγηθούν κατευθείαν στο Τμήμα Μεταγωγών απ' όπου θα μεταφερθούν στις φυλακές 

Επεισοδιακή άφιξη Μιχαλολιάκου στη ΓΑΔΑ: Με απειλές, βρισιές και  κουκουλοφόρους

Θορυβώδης και επεισοδιακή ήταν η άφιξη του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής στη ΓΑΔΑ για να παραδοθεί. 

Με απειλές, βρισιές και τη βοήθεια ανδρών με κουκούλες έφυγε από το σπίτι του στην Πεύκη ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Όταν έφτασε στη ΓΑΔΑ η σύζυγος και η κόρη του επιτέθηκαν εκ νέου στους δημοσιογράφους.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος βγήκε από το σπίτι του μαζί με την κόρη του, Ουρανία, η οποία επιτέθηκε με χυδαίες εκφράσεις κατά δημοσιογράφων.

Υποστηρικτές του με κουκούλες έκαναν κλοιό γύρω από τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

O Nίκος Μιχαλολιάκος έφτασε στη ΓΑΔΑ και ένας από τους συνοδούς του τον είχε κρύψει με το σώμα του για να μην καταγραφεί από τις κάμερες.

Από πίσω ακολουθούσαν η Ελένη Ζαρούλια και η Ουρανία Μιχαλολιάκου που επιτέθηκαν λεκτικά και πάλι στους δημοσιογράφους.

Καθώς τα αυτοκίνητα του ιδίου και της οικογένειάς του έφθασαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, ορισμένοι από τους παριστάμενους είτε πολίτες είτε δημοσιογράφοι αποδοκίμασαν τον "αρχηγό” και άρχισαν να του φωνάζουν να πάει στη φυλακή να δει πώς είναι.
 
Ο αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος έφτασε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στο πίσω μέρος ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου. Μάλιστα ένας από τους άνδρες που τον συνόδευαν τον κάλυπτε με το σώμα του. Ακριβώς πίσω από το αυτοκίνητο όπου επέβαινε ο Νίκος Μιχαλολιάκος ακολουθούσε ένα άλλο, στο οποίο βρίσκονταν η Ελένη Ζαρούλια και η Ουρανία Μιχαλολιάκου.
 
Οταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος άκουσε τις αποδοκιμασίες φώναξε και αυτός Σκατορουφιάνοι, απευθυνόμενος κυρίως στους δημοσιογράφους. Από την πλευρά της η κόρη του Ουρανία άρχισε να κάνει άσεμνες χειρονομίες στον κόσμο.
 
Τελικά τα αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν από τους συγκεντρωμένους και χάθηκαν καθώς εισέρχονταν στο γκαράζ της ΓΑΔΑ. Δείτε το βίντεο της επεισοδιακής αύξησης Μιχαλολιάκου στη ΓΑΔΑ.

 Οι ποινές για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής

Αναλυτικά, οι ποινές για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής είναι:

Νίκος Μιχαλολιάκος 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Ιωάννης Λαγός 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες

Ηλίας Κασιδιάρης 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Γιώργος Γερμενής 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Χρήστος Παππάς 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες

Ηλίας Παναγιώταρος 13 έτη κάθειρξη

Αρτέμης Ματθαιόπουλος 10 έτη κάθειρξη.

Οι 12 που πήραν αναστολή

Αναστολή παίρνουν 12 καταδικασθέντες εκ των οποίων και οι 5 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, Δημήτρης Κουκούτσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Μιχάλης Αρβανίτης. Αναστολή εκτός από τους πέντε πρώην βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του 2012, πήραν οι Γ. Σκάλκος, Γ. Δήμου, Κ. Αντωνακόπουλος, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Αρ. Δασκαλάκης, Καστρινός.

Στους Αρβανίτη, Αλεξόπουλο, Ζαρούλια και Κουκούτση επεβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ και της εμφάνισης σε Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής τους. Για τους υπόλοιπους 7 επιβλήθηκε μόνο η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Προκλητικός ο Μιχαλολιάκος: Περήφανος που με πάνε φυλακή για τις ιδέες μου - Θα δικαιωθούμε από την ιστορία

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στην είσοδο του σπιτιού του και έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ενώ ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του κατηγορώντας τη "βρώμικη χούντα των ΜΜΕ, της πολιτικής ζωής και της Δικαιοσύνης".

Επεσήμανε ότι είναι περήφανος που πάει φυλακή για τις ιδέες του ενώ τόνισε ότι κάποιοι θα ντρέπονται κάποτε γι' αυτήν την απόφαση, συνεχίζοντας την προκλητική του δήλωση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος: "Η ψυχή μου είναι ολόρθη, είμαι περήφανος που με πάνε φυλακή για τις ιδέες μου, κάποτε κάποιοι θα ντρέπονται γι' αυτήν την απόφαση, θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και από τον ελληνικό λαό, Ευχαριστώ τις εκατοντάδες των Ελλήνων που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στο πλευρό της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη Δικαιοσύνη". Όταν ρωτήθηκε αν αποφάσισε να παραδοθεί εκείνος δεν απάντησε και επέστρεψε στο εσωτερικό του σπιτιού του.

Παραδόθηκαν οι Κασιδιάρης και Πατέλης

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, παραδόθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ λίγη ώρα αργότερα παραδόθηκε και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

Ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Πικερμίου.

Παραδόθηκε και ο Γερμενής: Είμαι 100% αθώος, αυτό το δικαστήριο είναι του παραλόγου 

Στο Αστυνομικό Τμήμα της Ραφήνας εμφανίστηκε αυτοβούλως ο Γιώργος Γερμενής για να παραδοθεί μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής οδηγείται στη φυλακή.

Κατηγόρησε το δικαστήριο ότι είναι "του παραλόγου" και υποστήριξε ότι είναι απολύτως αθώος αλλά και ότι αυτός κοίταζε μόνο τη δουλειά του.

Όπως είπε μπροστά στις κάμερες έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, "ήρθα να παραδοθώ αυτοβούλως στο ΑΤ Ραφήνας. Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Είμαι 100% αθώος. Δεν έχω κάνει σε τίποτα, απλά βοήθαγα τον κόσμο. Όμως, αυτό το δικαστήριο είναι ένα δικαστήριο του παραλόγου, ένα θέατρο, με καθαρά πολιτική βούληση. Και όλοι όσοι με ξέρουν και με ακολουθούσαν είμαι 100% αθώος. Δεν υπάρχω σε κανένα κατηγορητήριο. Ένας ψευδομάρτυρας Γ με κατηγόρησε, πήγα χαρτιά στο δικαστήριο και έδειξα την αθωότητά μου. Δεν υπάρχω σε καμία ολόκληρη δικογραφία. Δεν είμαι καν διευθυντικό στέλεχος όπως με παρουσιάζουν. Είμαι παντελώς αθώος. Κοίταγα την οικογένειά μου, την εργασία μου και πώς θα τα βγάλω πέρα, γίναμε βουλευτές 6,5 χρόνια για να καταλήξουμε στη φυλακή" είπε ο Γιώργος Γερμενής.

 Παραδόθηκε ο Ηλιόπουλος: Δήλωσε ότι ήρθε πιο… κοντά στον Θεό

Με ένα ειρωνικό χαμόγελο εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Πικερμίου ο καταδικασθείς για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής αφού εμφανίστηκε πεπεισμένος για την αθωότητά του τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί στο Θεό.

«Το όνομά μας δεν υπήρχε σε ολόκληρη τη δικογραφία και φτάσαμε ως εδώ. Το κέρδος μου είναι ότι ήρθα πιο κοντά στο Θεό και είδα ότι δεν μπορούν να μας κρίνουν οι δικαστές. Οι δικαστές προφανώς και παίρνουν εντολές για να μας καταδικάσουν. Δεν ήταν καταδίκη οι δεκατρείς στους δεκαπέντε. Πιστεύω πως θα μας κρίνει ο Θεός», ανέφερε αρχικά ο Παναγιώτης Ηλιόπουλς.

Αναφερόμενος στις συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων της Χρυσής Αυγής διερωτήθηκε «εάν είχε κάποιο θύμα κάποια συγκλονιστική μαρτυρία εναντίον βουλευτών. Δινόντουσαν από κάπου εντολές; Όχι. Ήταν πράξεις που δεν έπρεπε να αποδοθούν». Σχετικά με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι «δεν υπήρχαν τάγματα εφόδου. Αυτά δεν αποδείχθηκαν ποτέ». Παράλληλα συμπλήρωσε πως εξαρχής η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, ενώ είπε πως «έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, γι αυτό και με βλέπετε να χαμογελώ. 'Εχώ έρθει πιο κοντά στο Θεό και ξέρω ότι δεν έχω πράξει απολύτως τίποτα».

«Κανένας δεν είναι έτοιμος να πάει κάποιους μήνες φυλακή πόσο δε μάλλον εγώ που έχω πίσω δύο κορίτσια να με περιμένουν και είναι επτά και έξι ετών. Όπως καταλαβαίνετε θα χρειαστούν τη στήριξη ειδικών γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν απολύτως τι έχει συμβεί. Τις τελευταίες μέρες με ρωτούσαν εάν θα πάω στη φυλακή. Τώρα έτυχε αυτό το κακό ενδεχόμενο», επεσήμανε ακόμη.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αφού πάει η επίσημη ενημέρωση από τις δικαστικές αρχές στη ΓΑΔΑ, θα μπει σε εφαρμογή η τελική φάση του σχεδίου της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τις συλλήψεις των καταδικασθέντων που πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές. Δεκάδες αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής είναι σε ετοιμότητα για την επιχείρηση.

Σε εφαρμογή θέτει η Ελληνική Αστυνομία το σχέδιο ταυτόχρονων συλλήψεων για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν, χωρίς οι ποινές τους να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν τη διαδικασία. Αρχικά η ΕΛ.ΑΣ. θα παραλάβει από την Εισαγγελία τα σχετικά έγγραφα (αποσπάσματα) για τη σύλληψη των καταδικασθέντων. Κάποιοι από αυτούς ενδεχομένως να παραδοθούν τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές στα Α.Τ. της Αττικής να βρίσκονται σε επιφυλακή και σε διαρκή επικοινωνία με τη ΓΑΔΑ. Ο πρώτος που παραδόθηκε είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος εμφανίστηκε στο Α.Τ. της περιοχής τους. Ο δεύτερος που παραδόθηκε είναι ο «πυρηνάρχης» της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής Γιώργος Πατέλης. 

Οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες, όσοι δηλαδή δεν παραδοθούν, θα συλληφθούν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που θα γίνουν στα σπίτια τους ή στο χώρο όπου βρίσκονται την ώρα της εκτέλεσης της απόφασης του δικαστηρίου. Για το σκοπό αυτό ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή ομάδες συλλήψεων.  Ακολούθως οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εκεί θα κρατηθούν προσωρινά, μέχρι τη μεταφορά τους στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις τυπικές διαδικασίες που προηγούνται της φυλάκισης. Κατόπιν, ο Εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών θα αποφασίσει σε ποιες φυλακές θα κρατηθούν. Τελευταίο βήμα της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι η μεταγωγή τους στις φυλακές, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

 Το σχέδιο για τις φυλακές

Έτοιμο είναι το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη μεταγωγή των καταδικασθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής που δεν θα πάρουν αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους στη φυλακή. Στις σχετικές συσκέψεις συμμετείχαν παράγοντες από την ΕΛ.ΑΣ., διευθυντικά στελέχη σωφρονιστικών καταστημάτων αλλά και τα αρμόδια πολιτικά στελέχη. Οι Αρχές διαθέτουν την εμπειρία του 2013, όταν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική και είχαν οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Όπως εξηγούν, ωστόσο, αρμόδιες πηγές, τα δεδομένα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τότε. Το 2013 υπήρχε «ομόνοια» μεταξύ των πρωτοκλασάτων χρυσαυγιτών, σε αντίθεση με σήμερα που είναι στα…  μαχαίρια. Αυτός είναι και ο λόγος που -σε αντίθεση με το 2013- το σχέδιο που εκπονήθηκε προβλέπει τη «διάσπαση» των χρυσαυγιτών σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής συνεργάστηκαν την περασμένη εβδομάδα -αλλά και νωρίτερα- στενά με «ειδικές» υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες που θα καθορίσουν το  που θα κρατηθούν τελικά οι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση. Οι πληροφορίες αφορούν στις σχέσεις μεταξύ των χρυσαυγιτών αλλά και στην παρουσία κρατουμένων για τρομοκρατία, που θα μπορούσαν να έρθουν σε συμπλοκή με τους χρυσαυγίτες.

Στόχος των Αρχών είναι τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που είναι μεταξύ τους στα… μαχαίρια να μην βρίσκονται σε διπλανά κελιά και να μην προαυλίζονται στον ίδιο χώρο. Τα «σφαξίματα» μεταξύ στελεχών της Χρυσής Αυγής είναι και ο λόγος που οι καταδικασθέντες δεν θα κρατηθούν στο σύνολό τους στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι χρυσαυγίτες, που δεν θα ακούσουν ποινές ανασταλτικού χαρακτήρα, θα μεταφερθούν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των πρώην γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στις φυλακές Δομοκού και ενδεχομένως (ανάλογα με τον αριθμό των ενταλμάτων) στις φυλακές του Μαλανδρίνου.

«Το σχέδιο είναι έτοιμο από την προηγούμενη εβδομάδα και άμεσα εφαρμόσιμο. Βασικός στόχος είναι να μην υπάρξουν επιθέσεις εναντίον των καταδικασθέντων είτε από ομοϊδεάτες τους που κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση είτε από άτομα που κρατούνται για υποθέσεις τρομοκρατίας. Οι χρυσαυγίτες θα είναι απομονωμένοι και σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούν ό,τι προβλέπεται και για τους υπόλοιπους κρατούμενους. Έχει γίνει όλη η προεργασία, σε συνεργασία με ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας, προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή στη φυλακή με άτομα που θα μπορούσαν να τους επιτεθούν. Το μόνο που μπορεί να διαφοροποιήσει το υπάρχον σχέδιο για τη μεταγωγή τους στις φυλακές είναι κάποια νεότερη πληροφορία που θα μας αναγκάσει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Σημειώνεται ότι ειδικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει και για τη μεταγωγή των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών, οι οποίοι θα συνοδεύονται από πάνοπλους αστυνομικούς. Όσον αφορά στα στελέχη της Χρυσής Αυγής που δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή, γιατί οι ποινές τους θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, για ένα διάστημα τα σπίτια τους θα επιτηρούνται από άντρες της ΕΛ.ΑΣ., υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO