Κορονοϊός: Τροποποιήσεις στα μέτρα προφύλαξης - Nέο καμπανάκι για τα αστικά κέντρα

Κορονοϊός: Τροποποιήσεις στα μέτρα προφύλαξης - Nέο καμπανάκι για τα αστικά κέντρα

Καμπανάκι για τα μεγάλα αστικά κέντρα έκρουσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ενώ ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε κάποιες τροποποιήσεις στα μέτρα που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα. 

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης παρατηρείται δραματική αύξηση στα κρούσματα με τον ιό να έχει επιθετική τάση.

Έφερε πως παράδειγμα τις: Ιταλία Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Δανία αλλά και Γερμανία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος καλέστηκε έρευνες, το μέγεθος της πόλης ή του χωριού φαίνεται πως παίζει ρόλο στην μετάδοση του ιού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δυναμική συγκριτικά με μια πόλη».

Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσήλωση στα μεγάλα αστικά κέντρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τα μέτρα.

Ακόμη, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως στο λεκανοπέδιο εντοπίζεται τάση σταθεροποίησης από την προηγούμενη εβδομάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως προβλέπεται δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος.

«Μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, μπορεί να δούμε και μια μικρή αύξηση που απευχόμαστε, αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο είμαστε καλά», ανέφερε.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα - Οι κανόνες

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε πως η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην λειτουργία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, στον οποίο προβλέπονται τέσσερα επίπεδα επιδημιολογικών δεδομένων και κανόνων.

Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε πως υπάρχουν τροποποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο:

Πρώτον, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού.

Δεύτερον, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.

Τρίτον, ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα: Στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.

Τέταρτον, τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

Πέμπτον, τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.

Έκτον, Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

Έβδομον, προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε νέα μέτρα»

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν:

«Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.

Ποιες περιοχές ανησυχούν τους ειδικούς εκτός Αττικής

Εκτός από την Αττική, που ανησυχεί τους ειδικούς, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τρεις περιοχές στην χώρα έχουν δώσει alert.

Όπως είπε:

«Από την Παρασκευή στην Κοζάνη έχουμε 49 νέα κρούσματα μέσα σε 3 μέρες. Από αυτά 100-101 έχουν στενές επαφές οι οποίες είναι βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Στην περιοχή, 8 άτομα νοσηλεύονται».

Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι τα Ιωάννινα τα οποία έχουμε από την Παρασκευή το βράδυ έως χτες 66 νέα κρούσματα. Από αυτά έχουν προκύψει 147 στενές επαφές. Συνολικά, νοσηλεύονται 24 άτομα.

Υπάρχει και η Πέλλα η οποία αυτή τη στιγμή έχει 212 ενεργά κρούσματα».

Ο υφυπουργός απηύθυνε έκκληση στις περιοχές αυτές, στους κατοίκους, να εφαρμόσουν σκληρά τα μέτρα διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη.

 

 Πού εντοπίστηκαν τα 408 νέα κρούσματα - Τα 170 στην Αττική - Ο χάρτης της διασποράς

Συνολικά 408 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Από τα 356 εγχώρια κρούσματα, τα 58 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

–       45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

–       7 εισαγόμενα κρούσμα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

–       170 κρούσματα  στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

–       36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

–       8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

–       6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

–       13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

–       1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

–       17 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

–       6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

–       35 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

–       8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

–       2 κρούσματα στην  Π.Ε. Ξάνθης

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

–      2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

–       3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

–       17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.060, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3367 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9364 (40.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στη χώρα. 177 (38.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα