Κορονοϊός: Τι προβλέπει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Αλλαγές στο ωράριο μπαρ και εστίασης

Κορονοϊός: Τι προβλέπει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Αλλαγές στο ωράριο μπαρ και εστίασης

Προειδοποίηση για επιθετική φάση του κορωνοϊού στη χώρα μας, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα έστειλε ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό, που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε πως τα σημερινά κρούσματα είναι 391, υπάρχει ένας ένας νέος θάνατος, ενώ διασωληνωμένοι έφτασαν τους 98. Τα 161 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική.

Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν 37 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως και 8 εκατ. ενεργά κρούσματα.

Ο καθηγητής τόνισε πως ήπιες αυξητικές τάσεις εμφανίζει ο αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα, ενώ παραδέχτηκε πως πιέζεται το σύστημα υγείας από τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Παράλληλα, ανέφερε πως «δεν έχουμε επιθετική αύξηση στη χώρα μας» και προειδοποίησε πως η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική φάση αν δεν προσέξουμε.

 

"Η ενημέρωση των πολιτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας" είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και στη συνέχεια παρουσίασε τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, που είχε εξαγγείλει.

Ωστόσο, προέβη σε ανακοινώσεις όσον αφορά τα μέτρα για τη χρήση μάσκας, τα ωράρια λειτουργίας της εστίασης, τις συναθροίσεις και τον αριθμό ατόμων σε κοινωνικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Αναλυτικά ανέφερε ότι:

- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συγχρωτισμός.

- Το ωράριο λειτουργίας εστίασης περιορίζεται σε όλη τη χώρα.

- Οι συναθροίσεις - 100 άτομα , επίπεδο 1- 50 ατομα , επιπεδο 2- 9 ατομα, επιπεδο 3

- Αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών

- Όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες

Όρια πληρότητας στην εστίαση

- Χρήση μάσκας στα γυμναστήρια ΚΑΙ για τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού

Ακολούθως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκίνησε να παρουσιάζει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ο οποίος είναι πια διαθέσιμος στο covid19.gov.gr και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.

– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.

– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.

– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

Από τις 74 περιφερειακές ενότητες, οι 24 είναι στο επίπεδο 1, οι 25 στο επίπεδο 2, οι 23 στο επίπεδο 3, ενώ καμία δεν εντάσσεται στο επίπεδο 4. Μαζί με την Αττική δηλαδή, ακόμη 22 περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Αυτές είναι οι Περιφέρειες Αττικής (Ανατολική Αττική, Κεντρικός Τομέας, Βόρειος Τομέας, Νότιος Τομέας, Νήσοι Αττικής, Δυτικός Τομέας, Πειραιάς), Ηρακλείου, Θήρας, Αχαΐας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέας-Κύθνου, Ζακύνθου, Κοζάνης, Πέλλας, Λέσβου, Σάμου, Τρικάλων και Μυκόνου.

 Όπως εξήγησε: Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον χάρτη τα ωράρια που ισχύουν στην εστίαση ανάλογα το επίπεδο συναγερμού είναι τα εξής:

Εστίαση

Επίπεδο 1 Ετοιμότητας

Κλειστά 01:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Επίπεδο 2 Επιτήρησης

Κλειστά 00:30-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης

Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Επίπεδο 4 Αυξημένου Κινδύνου

ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Κέντρα διασκέδασης (συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ)
Επίπεδο 1 Ετοιμότητας
Κλειστά 01.00-05.00
 
Επίπεδο 2 Επιτήρησης
 
Κλειστά 00.30-05.00
 
Επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης
Κλειστά 00.00-05.00
 
Επίπεδο 4 Αυξημένου Κινδύνου
ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας
 
Μουσικές σκηνές
 
Επίπεδο 1 Ετοιμότητας
Κλειστά 01.00-05.00
 
Επίπεδο 2 Επιτήρησης 
Κλειστά 00.30-05.00
 
Επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης
Κλειστά 00.00-05.00
 
Επίπεδο 4 Αυξημένου Κινδύνου
ΑΝΑΣΤΟΛΗ λειτουργίας

Δείτε ΕΔΩ το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα

Δείτε ΕΔΩ τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ακόμη πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

Πιερρακάκης: Οι πολίτες έχουν στα χέρια τους ακόμη ένα εργαλείο

Με τη σειρά του και ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε πως από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο.

«Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr. Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης: γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη», συνέχισε.

Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα.

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.

Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

«Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής», κατέληξε.

Αυτός είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr θα ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα ανά περιοχή. Στην ουσία θα πρόκειται για έναν ψηφιακό χάρτη της Ελλάδας ο οποίος θα αποτυπώνει τα μέτρα περιορισμού που είναι σε ισχύ, ανά δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Ο πολίτης θα μπορεί με τον κέρσορα του "ποντικιού" του να πατήσει επάνω σε μια περιοχή και να δει πόσα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στην περιοχή και σε τι καθεστώς μέτρων βρίσκεται αυτή. Ο χάρτης θα ενημερώνεται κάθε φορά που αλλάζουν οι αποφάσεις ανά περιοχή για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης.

Εφαρμογή που θα αναγνωρίζει το στίγμα και θα ενημερώνει για τα μέτρα στην περιοχή

Παράλληλα, ο χάρτης θα συνοδεύεται και από εφαρμογή, η οποία θα αξιοποιεί το στίγμα τοποθεσίας της συσκευής του εκάστοτε πολίτη και θα τον ενημερώνει για το το ισχύει στην τοποθεσία που βρίσκεται όσον αφορά τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, πχ για τον αν θα πρέπει εκεί που βρίσκεται να φορά μάσκα σε εξωτερικό χώρο ή όχι.

Σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, χωρίζοντας την χώρα σε περιοχές με υψηλό και χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Πώς θα καθορίζονται τα επίπεδα

Ειδικότερα, ο χάρτης θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας. Κάθε δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας θα μπαίνει σε ένα από αυτά ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα και τους κανόνες που ισχύουν σε αυτές. Όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Χαρδαλιάς, το επίπεδο 1 θα είναι η "ετοιμότητα", το επίπεδο 2 "επιτήρηση", το επίπεδο 3 η "αυξημένη επιτήρηση" και το επίπεδο 4 "αυξημένου κινδύνου".

Ο καθορισμός του επιπέδου ετοιμότητας θα εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ή ο δείκτης πληρότητας των κλινών σε κάθε περιοχή. Πρακτικά, μια επιβαρυμένη περιοχή από κρούσματα στην οποία παράλληλα είναι ψηλά ο δείκτης πληρότητας του τοπικού συστήματος υγείας θα μπαίνει στο επίπεδο 4 που είναι αυτό του αυξημένου κινδύνου. Αν βελτιώνεται η εικόνα της πανδημίας στην περιοχή θα πηγαίνει στο επίπεδο 3 ή σε όποια άλλο επίπεδο που επιτρέπουν τα νέα δεδομένα.

Τα 4 επίπεδα ετοιμότητας και τα μέτρα ανά επίπεδο

Στο covid19.gov.gr έχουν αναρτηθεί τα προληπτικά μέτρα που αφορούν κάθε επίπεδο και ορίζουν τι ισχύει για τη χρήση μάσκας, τις συναθροίσεις, τα ωράρια καταστημάτων, αλλά και τα σχολεία και τα ΜΜΜ.

Επίπεδο 1

Κορονοϊός - Live: Η ενημέρωση από Νίκο Χαρδαλιά και Γκίκα Μαγιορκίνη

Επίπεδο 2

επιπεδο 2

Επίπεδο 3

επιπεδο 3

Επίπεδο 4

επιπεδο 4

Στα 391 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα και ένας νέος θάνατος – 98 διασωληνωμένοι

Σήμερα, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ανακοινώνονται 391 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Από αυτά τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 431 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα