Κορονοϊός: Αυτοψία Τσιόδρα στη Λακωνία - Εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές εξαιτίας της πορείας του κορωνοϊού στη Λακωνία.

Στην περιοχή μετέβησαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων για ελονοσία, όπου δύο εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα του Covid-19 και έτσι υποβλήθηκαν σε έλεγχο όπου και το τεστ για τον κορωνοϊό βγήκε θετικό.

"Υπάρχει μια επιδημία στην περιοχή. Αφορά έναν ευάλωτο πληθυσμό μεταναστών. Ανιχνεύθηκε από ένα ήδη υπάρχον πρόγραμμα δράσης για την ανίχνευση ελονοσίας. Θα εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην περιοχή" τόνισε ο κ. Τσιόδρας. "Αφορά έναν ευάλωτο πληθυσμό που δύσκολα ελέγχεται και πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις για διάγνωση, περαιτέρω ανίχνευση περιστατικών, απομόνωση των θετικών και καραντίνα των επαφών τους και βεβαίως περιορισμό της διασποράς στον γενικό πληθυσμό" συμπλήρωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, είπε πως το θετικό είναι ότι όλοι οι μετανάστες στην περιοχή είναι καταγεγραμμένοι και ξέρουμε ποιοι είναι σε κάθε σπίτι. "Έχουμε καλή συνεργασία με τον πληθυσμό αυτό των μεταναστών. Έχουν αποφασιστεί κάποια μέτρα και θα ανακοινωθούν" σημείωσε.

Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είπε πως όλα τα μέτρα που προβλέπονται είναι σε πλήρη εφαρμογή, ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο lockdown. "Η δράση μας αφορά τρεις άξονες. Θα απομονωθούν σε συγκεκριμένο χώρο τα θετικά κρούσματα. Συνεχίζεται ο έλεγχος όλων των μεταναστών και όλης της κοινότητας. Θα συνεχίσουμε και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, θα δώσουμε κάποιες οδηγίες να αποφύγουν κάποιες μέρες να μεταβούν σε εργασίες" είπε. Ερωτηθείς εάν εξετάζεται τοπικό lockdown, απάντησε: " Εξετάζεται αλλά αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε. Εφόσον τελειώσουν τα τεστ στην κοινότητα μεταναστών, θα συνεχίσουμε σε στενές επαφές και άλλες επαφές".

Ο κ. Τσιόδρας συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Υπενθυμίζεται ότι στον δήμο Ευρώτα της Λακωνίας εντοπίστηκαν 32 κρούσματα κορωνοϊού σε εργάτες γης.

Ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, είπε στο MEGA ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν στα χωριά Άγιος Ιωάννης και Γλυκόβρυση.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Λακωνία

Σημειώνεται πως από την Κυριακή κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έκανε εκτεταμένους ελέγχους για ανίχνευση του ιού SARS-CoV2 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία.

Έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί περισσότερα από 150 rapid test στις στενές επαφές που έχουν προκύψει από την εκτεταμένη ιχνηλασία και θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και στις γύρω περιοχές, προκειμένου να εντοπιστεί και να περιοριστεί πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ