Ενα βήμα πριν κοκκινίσει η Αττική. Ασφυξία στις εντατικές, ελάχιστα τα κενά κρεβάτια

Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία Αναφοράς του κορονοϊού, καθώς οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να «ξηλώνουν» άλλες μονάδες εντατικής θεραπείας για να υποδεχθούν περιστατικά covid-19. Η «ασφυξία» που προκαλείται στο ΕΣΥ από τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική και κυρίως στην Αθήνα, αλλά και η τραγική κατάσταση των τριών ανέτοιμων μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, αναγκάζουν την κυβέρνηση να προβεί σε νέες κινήσεις για να περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση του ιού κι όλα αυτά ενόψει και του κύματος της εποχικής γρίπης.

Το πρωί έγινε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αφού σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τα 346 νέα κρούσματα τα 210 εντοπίζονται στην Αττική. Την ίδια ώρα, οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας που έχουν υπερφορτωθεί με ασθενείς, οι οποίοι νοσούν από κορονοϊό, ενώ εκκενώνονται ΜΕΘ, προκειμένου να μετατραπούν σε COVID-19 με τους διασωληνωμένους στη χώρα μας να έχουν φτάσει τους 77.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε στο Open ότι «εκείνο που έχουμε είναι μία αύξηση αρκετά σημαντική στις διασωληνώσεις, που σημαίνει μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας. Επίσης φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα σε πιο πυκνοκατοικημένους πληθυσμούς μέσα στο λεκανοπέδιο, να το πω έτσι».

Για την αποφυγή ενός νέου lockdown οι ειδικοί επισημαίνουν ότι προέχει η αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Οι περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε να κλείσουν τα σχολεία. Εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο το lockdown» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα και αυτή είναι η πεμπτουσία της προσπάθειας που κάνουμε. Να εφαρμόσουμε με συνέπεια αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Ενα βήμα πριν... κοκκινίσει η Αττική

Στην περιοχή της Αττικής, μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία της επιδημίας στις γειτονιές, που ζουν μετανάστες, ενώ στην αυξητική τάση συμβάλλει ο συνωστισμός που παρατηρείται στα ΜΜΜ και στις πλατείες, όπου το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έλεγχο για την αποτροπή του συγχρωτισμού.

Αντιδράσεις προκάλεσαν εξάλλου και οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν στο μετρό Συντάγματος. «Ήταν μια δύσκολη στιγμή. Τη στιγμή που αποσύρθηκε ένας συρμός δημιουργήθηκε πρόβλημα συνωστισμού στο Σύνταγμα» είπε ο εκπρόσωπος της ΣΤΑΣΥ, Νίκος Χαιρέτας, την ώρα οι επιβάτες των ΜΜΜ, κάνουν λόγο για καθημερινό φαινόμενο.
Αλλοι τρεις θάνατοι σήμερα

Την ίδια ώρα, μακραίνει η «μαύρη» λίστα των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς τις τελευταίες ώρες καθώς ακόμη ένας ηλικιωμένος έχασε τη μάχη για τη ζωή. Τελευταίο θύμα είναι ένας 84χρονος στον Ευαγγελισμό, ενώ νωρίτερα κατέληξαν ένας 84χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία και ένας 87χρονος στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα έφτασε τους 355.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ