Τσιόδρας: Αναγκαίο κακό η μάσκα. Ένα μαχαίρι με δύο όψεις - Τι είπε για το εμβόλιο

Τσιόδρας: Αναγκαίο κακό η μάσκα. Ένα μαχαίρι με δύο όψεις - Τι είπε για το εμβόλιο

Επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα περιλαμβάνει η σημερινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Ο καθηγητής θα είναι ξανά στο πλευρό του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αφού την προηγούμενη εβδομάδα τον είχε αντικαταστήσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Πως κατανέμονται τα 207 κρούσματα - Θλιβερή πρωτιά και πάλι για την Αττική

Ο καθηγητής ξεκίνησε κάνοντας μια ανασκόπηση στα κρούσματα κυρίως του Αυγούστου, τα οποία ήταν σχεδόν 5.000 και το 29% αυτών ήταν ασυμπτωματικά.

Επίσης, ανέφερε ότι καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι και αναφερόμενος στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι είπε ότι δυστυχώς εκεί έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι.

"Τα παιδιά θα ωφεληθούν περισσότερο από τη σχολική διαδικασία παρά από την αποχή. Είναι απαραίτητη η λειτουργία των σχολείων και η παρουσία των μαθητών. Η σχολική ζωή είναι σημαντική για την κοινωνία και την ψυχοσύνθεση των παιδιών", είπε ο κ. Τσιόδρας για το άνοιγμα των σχολείων.

"Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού", πρόσθεσε.

Για το εμβόλιο είπε ότι "επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες". Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες.

"Η σωστή χρήση μάσκας βοηθά στη μείωση διασποράς του ιού. Τα σταγονίδια από ένα φτέρνισμα μπορεί να φτάσουν και τα 8 μέτρα. Η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και την Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που τη φοράει και πιο πολύ τους άλλους", είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη μάσκα.

Και διευκρίνισε για τα παιδιά: "Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα την πληροφόρηση".

"Θεωρώ τη μάσκα ένα μαχαίρι με δύο όψεις, θα μας προφυλάξει σαν υποστήριξη στα άλλα μέτρα. Είναι ένα αναγκαίο κακό, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ένα δικό μας προσωπικό lockdown. Στην επιτροπή είχαν μοιραστεί οι απόψεις όσον αφορά στη μάσκα. Οι επιστήμονες εισηγούνται, η πολιτεία αποφασίζει, ο κόσμος εφαρμόζει", είπε ο καθηγητής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό στηλίτευσε επίσης τους συνομωσιολόγους και... αρνητές του κορονοϊού, λέγοντας πως «μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι ασθενής σε νοσοκομείο της χώρας, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης αμφισβητούσε την ύπαρξη του ιού».

"Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε σε καθημερινή βάση με την πολιτεία και με ειδικούς επιστήμονες. Πολλοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ως αφανείς ήρωες. Τρεις φορές την εβδομάδα συμμετέχω και εγώ σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό. Αισιοδοξώ ότι ο αγώνας μας θα έχει καλό τέλος. Η συνείδησή μας και η εσωτερική μας φωνή θα παραμείνουν οι κριτές μας", κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Έχουμε 3.386 ενεργά κρούσματα - Ανοίγουν οι λαϊκές στις περιοχές με μίνι lockdown

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο ζήτημα το σχολείων και τόνισε πως "κάθε χώρα εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες. Κριτήριο είναι το ίδιο το αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έχει κινηθεί αποτελεσματικά μέχρι τώρα. Η πολιτεία κινείται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών".

"Τα σχολεία όπως ανακοινώθηκε ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου, η μάσκα είναι υποχρεωτική όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Τα σχολεία θα είναι διαφορετικά".

 Το άνοιγμα των λαϊκών αγορών από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού ενημέρωσε ότι η απόφαση αυτή έρχεται μετά την σύμφωνη γνώμη της επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανακοίνωσε και μια σειρά μέτρων για την ασφαλή επανένερξη της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στις περιοχές που ισχύει το "μίνι lockdown".

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα είναι τα εξής:

-Σε κάθε αγορά θα συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανα κατηγορία πωλητών

-Θα τηρείται απαρέγκλιτα απόσταση 5 μέτρων ανάμεσα στους πάγκους πώλησης

-Θα είναι υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Οι περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού είναι το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.

Στις περιοχές που βρίσκονται σε μίνι καραντίνα ισχύον τα εξής μέτρα:

• Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

• Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

• Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

• Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορονοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.

"Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες "για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο".

Τις τελευταίες ημέρες έχουν επιβληθεί πάνω από 9.651 πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων σε 199.034 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από 1η Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Καταγράφηκαν συνολικά 8.862 παραβάσεις

"Στη χώρα αυτή τη στιγμή καταγράφονται 3.386 ενεργά κρούσματα. Από την 1η Ιουλίου μέχρι χθες έγιναν 406.657 έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, σε ένα σύνολο 3.239.194 επισκεπτών. Εντοπίστηκαν 853 κρούσματα", ανέφερε για τον τουρισμό.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα