Βάσεις 2020: Πότε θα ανακοινωθούν; Γιατί καθυστερούν; Τελευταίες εκτιμήσεις

Βάσεις 2020: Πότε θα ανακοινωθούν; Γιατί καθυστερούν; Τελευταίες εκτιμήσεις

Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ αναμένονται αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΑΠΕ, η ανακοίνωση θα γίνει πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να μπει τέλος στην αγωνία των φετινών υποψηφίων, αφού οι βάσεις 2020 των Σχολών θα γίνουν γνωστές στις 28 Αυγούστου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου (επειδή μεσολαβεί και το Σαββατοκύριακο (29 και 30 Αυγούστου).
Με μία γρήγορη ματιά στα στατιστικά των Πανελληνίων μπορεί να δει κανείς ότι οι αριθμοί ευνοούν τους υποψήφιους, «δείχνοντας» ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις.

Ιστορική πτώση στις Ιατρικές Σχολές

Σε "ιστορικά χαμηλά" αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις σε πολλές, ακόμη και σε δημοφιλείς και υψηλόβαθμες σχολές. Εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ιατρικές Σχολές θα κάνουν φέτος την έκπληξη και θα σημειώσουν εντυπωσιακή "βουτιά" των βάσεών τους.

Μετά από αρκετά χρόνια, αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι η πτώση των βάσεων θα είναι "ιστορική".

Τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, δείχνουν πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Μικρή πτώση τις Νομικές και Πολυτεχνικές Σχολές

Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Επομένως, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένεται γενική πτώση βάσεων σε δύο ταχύτητες: Μικρή στα περιζήτητα τμήματα και αυξημένη έως -500 μόρια στις μεσαίες σχολές. Στην πτώση συμβάλλουν τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία και στην Κοινωνιολογία.

Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Αναμένεται πτώση της τάξεως των 150-250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα και πιο εντυπωσιακή στις χαμηλότερης προτίμησης σχολές, κυρίως των περιφερειακών τμημάτων, που θα "φλερτάρουν" με τη βάση και θα βρεθούν πολύ πιο κάτω από τα 11.000 μόρια. Εδώ, οι επιδόσεις στη Χημεία με γραπτά κάτω από τη βάση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Πάντως, οι επιδόσεις σε Φυσική και Μαθηματικά είναι καλύτερες από πέρυσι στα γραπτά που βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα του "άριστα".

Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών "κάτω από τη βάση", αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.
 Μελετώντας, ειδικότερα, τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.

Αναλυτικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, μετά από χρόνια αναμένεται να δούμε μεγάλη πτώση στις βάσεις των ιατρικών σχολών ενώ, γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις ιατρικές σχολές, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας είχε εκτιμήσει, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι η πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των νομικών σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση.

Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών.

Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω της βάσης», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Γιατί αργούν να βγουν οι βάσεις

Αποτελέσματα Βάσεων 2020:

Γιατί πρέπει να περιμένουμε τόσο για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής; Αυτή είναι η απορία των περισσότερων υποψηφίων και των γονιών τους.

Η αγωνία της αναμονής των αποτελεσμάτων είναι μεγάλη, αφού ο υποψήφιος δεν γνωρίζει πού θα ζει και τι θα σπουδάζει μετά από λίγο καιρό.

Στην αγωνία του υποψηφίου έρχεται να προστεθεί η αγωνία των γονιών: Αν περάσει σε άλλη πόλη θα αυξηθούν τα έξοδα κατακόρυφα, αλλά για το παιδί μου αξίζει τον κόπο, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Αν περάσει σε άλλη πόλη θα πρέπει να τρέχω να βρω σπίτι. Να κρατήσω άδεια για το Σεπτέμβρη κι ας μην κάνω φέτος διακοπές, (ούτε πέρυσι έκανα αφού το παιδί είχε την προετοιμασία για τις εξετάσεις);

Θα χρειαστεί να τρέξουμε με το παιδί να βρούμε σπίτι, μετά να το οργανώσουμε, να κάνουμε τη μετακόμιση και την εγκατάσταση. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν από τέλη Αυγούστου και μετά, αφού οι βάσεις εκεί γύρω ανακοινώνονται κάθε χρόνο δεκαετίες τώρα. Αμέσως μετά βλέπουν στις πόλεις της περιφέρειας τριάδες ανθρώπων (μπαμπάς, μαμά και νέος φοιτητής) να κοιτούν σαν χαμένοι, αφού δεν ξέρουν την πόλη, ψάχνοντας σπίτι για το βλαστάρι τους. Τους ξέρουν και περιμένουν οι μεσίτες το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα για όλους αν τα αποτελέσματα ανακοινώνονταν στο τέλος Ιουλίου.

Θα μπορούσαν οι γονείς στη διάρκεια της καλοκαιρινής τους άδειας να βρουν σπίτι, να το ετοιμάσουν και να εγκαταστήσουν τα βλαστάρια τους έχοντας όλο το χρόνο δικό τους στην αναζήτηση της καλύτερης λύσης γι’ αυτούς.

. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό; Και γιατί δεν γίνεται τόσα χρόνια; Η λύση είναι πολύ απλή, αλλά απαιτείται ο συντονισμός τεσσάρων υπουργείων (ναι 4), πράγμα αδύνατο στην Ελλάδα των τελευταίων 30 ετών. Με την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι περασμένες οι προτιμήσεις των υποψηφίων αυτόματα στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας, που θα κάνουν την επιλογή. Έχουν ήδη περαστεί οι βαθμολογίες των υποψηφίων, απευθείας από τα βαθμολογικά κέντρα, συνεπώς υπάρχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να γίνει η επιλογή. Όχι όλα όμως. Λείπουν οι βαθμολογίες από τα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ και τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, την Πυροσβεστική και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Τα αποτελέσματα αυτά τα στέλνουν στο Υπουργείο Παιδείας οι υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων. Πρόκειται για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις στρατιωτικές σχολές, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τις Αστυνομικές Σχολές και την Πυροσβεστική και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Τα αποτελέσματα των ΤΕΦΑΑ τα στέλνουν στο Υπουργείο Παιδείας οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλα αυτά γίνονται περίπου μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την έκδοση των αποτελεσμάτων. Εκεί, γύρω στο Δεκαπενταύγουστο, βγάζει μια ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας για να μπουν και να δουν οι υποψήφιοι αν πέρασαν τις προκαταρκτικές εξετάσεις γι’ αυτές τις σχολές.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά μπορεί να ξεκινήσει η επιλογή των υποψηφίων, ώστε να συμπληρωθούν οι θέσεις στις σχολές και να ανακοινωθούν οι βάσεις. Χάνεται, δηλαδή, ένας μήνας αναμονής των υποψηφίων μέχρι να ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές εξετάσεις και να περαστούν τα αποτελέσματά τους στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας. Αν μπορούσαν να συνεννοηθούν τα τέσσερα Υπουργεία μεταξύ τους θα μπορούσαν οι προκαταρκτικές εξετάσεις να γίνονται στην περίοδο του Πάσχα, ώστε τα αποτελέσματά τους να έχουν περαστεί στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας έγκαιρα και μόλις τελείωνε η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων (εντός Ιουλίου), για παράδειγμα, να ξεκινούσε η επιλογή και στα τέλη Ιουλίου να είχαμε τα αποτελέσματα.

Τι χρειάζεται; Οργάνωση και συντονισμός. Κάποιος από το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει να εξηγήσει στα υπόλοιπα Υπουργεία και να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για να κάνουν αυτό που πρέπει στο χρόνο που πρέπει. Αυτό αποδεικνύεται, τόσα χρόνια, αδύνατο για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας είναι να αλλάζει κάθε τόσο το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και όχι η καλή λειτουργία του υπάρχοντος, κάθε φορά, συστήματος εισαγωγής. Και έτσι οι Υπουργοί Παιδείας έρχονται και παρέρχονται, το σύστημα εισαγωγής αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η ταλαιπωρία και η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους…

Του Στράτου Στρατηγάκη Μαθηματικού - ερευνητή

Πηγή: Foititikanea.gr









Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα