Πιο κοντά σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού - Η κρίσιμη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Πιο κοντά σε ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού βρίσκει την Ελλάδα η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, καθώς τις τελευταίες ημέρες η χώρα καταγράφει όλο και περισσότερα νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 εντός των συνόρων της.

Οι ειδικοί παρακολουθούν με ανησυχία τα επιδημιολογικά δεδομένα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως ανέφερε και ο Σωτήρης Τσιόδρας χθες, εξηγώντας τον λόγο που επέστρεψε εκτάκτως την Τρίτη στην ενημέρωση για την κρίση. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει

Ακόμη, με βάση το σύνολο των κρουσμάτων, ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη μονάδα», εξήγησε. Το δεδομένο αυτό «είναι σημαντικό γιατί σημαίνει ότι μια επιδημία που διατηρείται. Δηλαδή κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα». «Αν συνεχίσουμε έτσι», προειδοποίησε, «κάθε εισαγόμενο θετικό κρούσμα σε ένα πληθυσμό θα αποτελεί και μία νέα συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο ρυθμό μολύνσεων και κρουσμάτων».

«Ένα θετικό στοιχείο είναι με τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται ένα R μεγαλύτερο του 1. Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ήτοι μια δεύτερη κατά κάποιο τρόπο επιδημία, ένα δεύτερο μεγάλο κύμα», πρόσθεσε, έχοντας προηγουμένως αναφερθεί και στα 121 νέα κρούσματα της χθεσινής έκθεσης του ΕΟΔΥ. Σε δραματικό τόνο ο κ. Τσιόδρας σημείωσε μάλιστα πως «ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται» και τόνισε πως «για να μην έχουμε περεταίρω αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1 με περισσότερη ευαισθησία από όλους μας, με τήρηση των μέτρων». 

Σημειώνεται, πως προχθές, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 77 νέα κρούσματα, την Κυριακή 75, το Σάββατο 110, την Παρασκευή 78, την Πέμπτη 65, την Τετάρτη 57, την Τρίτη 52 και την περασμένη Δευτέρα 35. Μαζί με τα περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες, ουσιαστικά καταγράφηκαν 670 κρούσματα σε 10 ημέρες.

«O κορονοϊός είναι εδώ και είναι πιο δυνατός από πριν, πρέπει να προσέξουμε», δήλωσε στην ΕΡΤ από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας ότι αν δεν παίρναμε κανένα μέτρο θα μπορούσαμε να μπούμε στο 2ο κύμα ακόμη και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα.

«Το γεγονός ότι ο διπλασιασμός των κρουσμάτων έχει χρειαστεί δύο βδομάδες για να συμβεί δείχνει ότι έχουμε καταφέρει τουλάχιστον μια επιβράδυνση, ελπίζω και ανακοπή της περαιτέρω αύξησης της επιδημίας», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας πως είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή να μην παρεκκλίνουμε καθόλου από αυτά που έχουμε πει, καθώς «τώρα είναι η χρονική στιγμή που το παιχνίδι μπορεί να χαθεί ή να κερδηθεί».

«Καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε και ο Χαράλαμπος Γώγος, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. «Είμαστε σε φάση που τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γρήγορα», υπογράμμισε ο καθηγητής σε σημερινή παρέμβασή του στον Τ/Σ ΣΚΑΪ. «Ενδέχεται να υπάρξει και κλιμάκωση στα μέτρα, αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική τάση», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο η αποψινή ενημέρωση από πλευράς ΕΟΔΥ - η οποία συνίσταται σε γραπτή ανακοίνωση που εκδίδεται τυπικά στις 18:00 καθημερινά, αλλά ουσιαστικά καθυστερεί ακόμη και 60 λεπτά ενίοτε - θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς και ενδεικτική του αν τα υπάρχοντα μέτρα πρόκειται να αυστηροποιηθούν περαιτέρω ή αν θα μείνουν ως έχουν.

Νέα μέτρα

Υπενθυμίζεται πως στα υπάρχοντα μέτρα χθες, προστέθηκαν και τα παρακάτω, τα οποία γνωστοποίησε στη συνέντευξη τύπου από το Υπ. Υγείας ο κ. Χαρδαλιάς:

Απαγορεύεται από σήμερα, στις 7 το πρωί, η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.

Από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση, η οποία και θα ελέγχεται.

Αποφασίστηκε ότι παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου.

Ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων.

Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, με απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο Στέλιος Πέτσας, εξάλλου, μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό υπογράμμισε ότι πιο σκληρά μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που υπάρχουν επιπτώσεις των κρουσμάτων στο σύστημα υγείας. Παρακολουθούνται καθημερινά όχι μόνο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και πόσοι από αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευθούν, καταλήγουν σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι, όπως είπε. «Ευτυχώς μέχρι σήμερα τα νούμερα σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους είναι πολύ χαμηλότερα από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του Μαρτίου και Απριλίου», δήλωσε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε πάντως πως «πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών "lockdown" προκειμένου για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτηση τους». Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική αποστολή SMS για κάποιες κατηγορίες πολιτών σημείωσε πως αυτό δεν εξετάζεται επί του παρόντος και θα εξεταστεί μόνο σε περίπτωση μεγάλης πίεσης στο σύστημα υγείας.

Για τα πλοία, τέλος, και το αν η κυβέρνηση εξετάζει μείωση στις πληρότητες, σημείωσε πως «ο περιορισμός στις πληρότητες είναι ένα σκληρό μέτρο διότι δεν πρέπει να αγνοούμε ότι όσοι έφυγαν σταδιακά για τα νησιά θα πρέπει να επιστρέψουν για τις δουλειές τους». «Αν δεν τηρούνται πάντως τα μέτρα μέσα στα πλοία, τότε θα το εξετάσουμε».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Το μήνυμα πως βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή «στη μάχη που όλοι μαζί δίνουμε συντεταγμένα από τον Φεβρουάριο, πολιτεία και κοινωνία, ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού» έστειλε και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στην έναρξη της σημερινής τηλεδιάσκεψης για την πορεία του Covid-19 στη χώρα μας.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο. «Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη για αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα