Η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 4.000 κρουσμάτων κορονοϊού - Τι προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι

Η Ελλάδα ξεπέρασε την Κυριακή (19/7) τα 4.000 κρούσματα. Δείτε τι μέτρα προστασίας προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι, πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα και που κατανέμονται.

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα έσπασαν το φράγμα των 4.000, καθώς είναι 4.007 στο σύνολο, σύμφωνα με την τελευταία σωστή καταμέτρηση του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 19 Ιουλίου, είχε ανακοινώσει λάθος τα κρούσματα στην Ελλάδα και τα διόρθωσε με καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολογους λοιπόν, η αύξηση στα νέα κρούσματα, ειδικά στην Αττική προκαλεί ανησυχία, ωστόσο αφορά τόσο στα εγχώρια, όσο και στα εισαγόμενα κρούσματα, ενώ ο κορονοϊός όσο εξαπλώνεται προκαλεί και αύξηση των νοσηλειών.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων που στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα, (π.χ. πλοία, εμπορικά κέντρα) δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα».

Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας -θυμίζουμε ότι έγινε ξανά υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ για πελάτες και εργαζόμενους– αλλά και συνεχή ενημέρωση των πολιτών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, ενώ επανέφερε τη μάσκα και οι επιστήμονες δεν αποκλείνουν νέα μέτρα ακόμη και με μάσκα παντού, χαλαρώνει τα μέτρα για τα πλοία.

«Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια ορφανά κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορονοϊό.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Προσθέτει ότι οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. «Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».

Είμαστε σε συναγερμό

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μίλησε το πρωί της Κυριακής στο Open για τον κορονοϊό, ενώ αναφέρθηκε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, τονίζονας πάντως πως το σημαντικότερο μέτρο για την αποφυγή της διασποράς είναι η απόσταση.

Όπως είπε, είμαστε σε συναγερμό με το άνοιγμα του τουρισμού, για να σταματήσουμε τη διασπορά, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι Έλληνες θα κινηθούν μαζικά σε προορισμούς διακοπών, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει τοπικά συγχρωτισμό, με κίνδυνο διασποράς των κρουσμάτων στην ελληνική κοινωνία.

«Το πολύ σημαντικό είναι να τηρούμε τις αποστάσεις να μην πλησιάζουμε, ειδικά όπου υπάρχουν τουρίστες. Θα μπουν οι τουρίστες, θα περάσουν από τα μέτρα, θα ξεφύγουν από τα ραντάρ. Θα φύγουν όμως, ενώ ο ιός θα μείνει», υπογράμμισε.

Ακόμη, ο κ. Σύψας χαρακτήρισε συμβολική την απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, «για να δείξουμε ότι η επιδημία δεν χάθηκε κι ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Το Α και το Ω της πρόληψης είναι η απόσταση. Αν κάπου δεν μπορούμε να τηρήσουμε την απόσταση των δύο μέτρων, φοράμε τη μάσκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας κάνει άτρωτους», σημείωσε.

 

 

ieidiseis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα