Η κακοκαιρία έφερε σοβαρά προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Κιλελέρ, Πτολεμαΐδα, Λάρισα και Φθιώτιδα

Η κακοκαιρία έφερε σοβαρά προβλήματα σε Θεσσαλονίκη, Κιλελέρ, Πτολεμαΐδα, Λάρισα και  Φθιώτιδα

Το κύμα κακοκαιρίας που αναμενόταν από χθες, με βάση και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που είχαν εκδώσει οι μετεωρολόγοι, μέχρι  το μεσημέρι τουλάχιστον, δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στη βόρειο Ελλάδα, ωστόσο επειδή τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και αύριο, οι πολίτες πρέπει να δείχνουν μεγάλη  προσοχή.

Οπως επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, ένα δέντρο έπεσε στην Καλλικράτεια ενώ αργότερα τα φαινόμενα εξασθένησαν.

Στο μεταξύ αυξημένη είναι η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανίων μέσω της οποίας επιστρέφουν στην πόλη οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου.

Σοβαρά τα προβλήματα από την κακοκαιρία σε περιοχές του Κιλελέρ

Σοβαρά προβλήματα, αντιμετωπίζουν περιοχές του Δήμου Κιλελέρ από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έκαναν την εμφάνιση τους χθες και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Βάνα Χλιάπη από τα καιρικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, τη βροχή και τους ανέμους έχουν καταστραφεί σκεπές από ποιμνιοστάσια της περιοχής, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές σε βαμβακοκαλλιέργειες, βιομηχανική τομάτα και δενδροκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με την κ. Χλιάπη, οι ζημιές έχουν προκληθεί σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων και μη εκτάσεων.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος τόνισε ότι η αγωνία των αγροτών είναι μεγάλη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή ημέρα και στην άφιξη κλιμακίου του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών.

Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα περισσότερα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Μακεδονία έως το πρωί θα επεκταθούν σταδιακά στα λοιπά ηπειρωτικά, πλην της Θράκης, και στο Ιόνιο και θα ενισχυθούν ενώ θα σημειωθούν και καταιγίδες.

Η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων είναι αυξημένη, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται έως το βράδυ της Κυριακής 05/07.

Προβλήματα στη Φθώτιδα

Έντονα καιρικά φαινόμενα επεκράτησαν στη Φθιώτιδα, με τη βροχόπτωση να έχει δημιουργήσει ποταμούς κόβοντας την κυκλοφορία τουλάχιστον σε δύο σημεία. 

Πριν μισή ώρα ξεχείλισε χείμαρρος στο ύψος του χωριού Αυλάκι ενδιάμεσα της Λαμίας με τη Στυλίδα και τα νερά έχουν καλύψει το οδόστρωμα της Παλιάς Εθνικής οδού Λαμίας - Λάρισας, με συνέπεια να κοπεί η κυκλοφορία σε δεκάδες νταλίκες που κινούνταν στο συγκεκριμένο δίκτυο. Ήδη η αστυνομία είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο δρόμο και την εκτρέπει στην εθνική οδό Λαμίας - Θεσσαλονίκης.

Ακόμη στην παλιά εθνική οδό Λαμίας - Λιβαδειάς λίγο πριν το χωριό Αμφίκλεια, στο ύψος του οικισμού 'Ανω Καλύβια, υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από χείμαρρο, έχουν μείνει στο οδόστρωμα και έχουν διακόψει την κυκλοφορία. Ήδη κινούνται μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Φθιώτιδας προς το συγκεκριμένο σημείο για να απελευθερώσουν το δρόμο όταν το επιτρέψουν συνθήκες.

Εξάλλου σε άλλες δύο περιοχές στη Δυτική Φθιώτιδα σημειώνονται παρόμοια προβλήματα τα οποία όμως ξεπεράστηκαν καθώς πρόκειται για δευτερεύον δίκτυο χωρίς σημαντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από την Πολιτική Προστασία της Φθιώτιδας, η διάρκεια του φαινομένου θα είναι μέχρι τις 8 το βράδυ συνιστώντας συγχρόνως τους οδηγούς να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της τροχαίας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί .

Στα λευκά η Πτολέμαΐδα από το χαλάζι

Όπως φαίνεται στις εικόνες του kozan.gr, η χαλαζόπτωση στην Πτολεμαΐδα ήταν τόσο έντονη που η πόλη ντύθηκε στα «λευκά».

Οι αυλές των σπιτιών στο Δροσερό Εορδαίας έχουν καλυφθεί από το χαλάζι ενώ καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν και στην Ολυμπιάδα.

Λάρισα: Τεράστια καταστροφή από συνεχόμενες χαλαζοπτώσεις στον Κραννώνα – Ζημιές σε τουλάχιστον 2.000 στρέμματα

Καταστροφές σε τουλάχιστον 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων προκλήθηκαν το Σάββατο στον πρώην δήμο Κραννώνα από τηn κακοκαιρία.

Ειδικότερα κατά τις απογευματινές ώρες σημειώθηκαν τρεις χαλαζοπτώσεις.

Επίκεντρο ήταν ο οικισμός Κάμπος, με τους αγρότες της περιοχής να παρακολουθούν ανήμποροι τη ζημιά στα χωράφια τους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα