Για καφέ στο Κολωνάκι με το άνοιγμα της εστίασης. Γεμάτα τραπέζια και αποστάσεις

Άλλη μια εικόνα που μας θύμισε την προ κορονοϊού εποχή σε κάθε γειτονιά έδειξε ότι επιστρέφουμε σιγά – σιγά στην κανονικότητα. Τα καφέ άρχισαν να γεμίζουν με την άδεια της… αστυνομίας.

Γέμισαν σήμερα με το καλημέρα σας οι καφετέριες στο Κολωνάκι με κόσμο να απολαμβάνει τον καφέ του όπως παλιά; Όχι ακριβώς. Οι σερβιτόροι με μάσκες και στα τραπεζάκια εκτός από τον καφέ και αντισηπτικά.

Λιγότερο γεμάτα – προς ώρας – τα καφέ και εστιατόρια στην Ερμού

Και στον Πειραιά οι πρώτες εικόνες είναι αυτές

Αναλυτικά τα μέτρα που καλούνται να εφαρμόσουν τα καταστήματα εστίασης είναι τα εξής:

– Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ταυτόχρονα στο κατάστημα ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας και όχι ανά 3 τ.μ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

– Σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα και όχι 4 που προβλεπόταν αρχικά. Δεν υπάρχει όριο όταν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα τέκνα.

– Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,10 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,70 μ. Αρχικά προβλεπόταν απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τουλάχιστον 2 μέτρα.

– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικός ημιυπαίθριος χώρος όταν τουλάχιστον μία πλευρά αυτού βρίσκεται σε επαφή με εξωτερικό χώρο ή αίθριο που μπορεί να αφαιρεθεί. Σε περίπτωση που ανοίγει η οροφή ενός χώρου, τότε μπορεί όλος αυτός να αξιοποιηθεί.

Επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα μετά την άρση των μέτρων και για τα καταστήματα της εστίασης από σήμερα, τα οποία άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους μετά το προσωρινό «λουκέτο» που είχε επιβληθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τις προηγούμενες ημέρες τα καταστήματα εστίασης σε κάθε γωνιά της χώρας προετοιμάζονταν πυρετωδώς για τη σημερινή ημέρα που κατά πολλούς επιχειρηματίες χαρακτηρίζεται ως «δεύτερα εγκαίνια».
Εικόνες από τη νέα κανονικότητα στην εστίαση

Αποστάσεις, αντισηπτικά στα τραπέζια και μάσκες είναι μερικές μόνο από τις νέες συνήθειες που πρέπει να εφαρμοστούν πλέον στην εστίαση προκειμένου η επιδημιολογική καμπύλη να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενόψει του «ανοίγματος» του τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι χθες από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν μόλις δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί «χαμόγελα» στις υγειονομικές Αρχές σε συνδυασμό με τον αισθητά μειωμένο αριθμό ασθενών που νοσηλεύεται πλέον στις ΜΕΘ.

Το καταναλωτικό κοινό εκμεταλλεύτηκε το «άνοιγμα» της εστίασης και βρέθηκε από νωρίς σε καφέ στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας έτσι μια πρώτη ανάσα στις επιχειρήσεις που μετά από δύο μήνες είδαν ξανά χρήματα στα ταμεία τους.

Ως ένα «μεγάλο βήμα επιστροφής» στην κανονικότητα χαρακτήρισε νωρίτερα ο υφ. Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, τα οποία παρέμεναν με κατεβασμένα ρολά λόγω της πανδημίας.

Τα νέα μέτρα και οι κανόνες στην εστίαση

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Το προσωπικό στα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκες, ενώ για τους πελάτες η χρήση τους είναι προαιρετική.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης:

  •     Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
  •     Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
  •     Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
  •     Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
  •     Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
  •     Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
  •     Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  •     Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.


Αντισηπτικά

Προς το παρόν δεν θα γίνεται χρήση εσωτερικών χώρων, αλλά μόνο εξωτερικών, με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει πως στόχος είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι ως τις 15 Ιουνίου, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Επίσης, αλλαγμένα θα είναι και τα ταμεία, τα σημεία παράδοσης take-away και οι τουαλέτες των καταστημάτων. Σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ αποτελεί υποχρέωση των καταστημάτων να τα απολυμαίνουν συστηματικά.
Αποστάσεις σε καφετέρια
Μάσκα και γάντια

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για την εστίαση

Οδηγίες για τους εργαζόμενους και τους καταστηματάρχες έχει δώσει και ο ΕΦΕΤ:

    Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
    Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.
    Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση
    Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.
    Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη
    Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.
    Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
    Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)
    Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away).
    Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προσωπικό και οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ