Τσιόδρας: Προσοχή χαλαρώσαμε, ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ

Τσιόδρας: Προσοχή χαλαρώσαμε, ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 18 νέα κρούσματα κορονοϊού και συνολικά 2.744, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1308 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, σήμερα έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 152. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη. Το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Τσιόδρας: Προσοχή χαλαρώσαμε, ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία ανέδειξε την ανάγκη υπεύθυνης συμπεριφοράς από όλους μας εξ αφορμής της χαλάρωσης της ηπιότερης μορφής περιοριστικών μέτρων σχολιάζοντας μάλιστα πως "χαλαρώσαμε αυτές τις ημέρες" τονίζοντας μάλιστα πως έχει δει ανθρώπους να φορούν μάσκα με εντελώς λανθασμένο τρόπο. Προειδοποίησε πως ο κίνδυνος μετάδοσης υπάρχει και όταν ο συγχρωτισμός παρατηρείται σε ανοικτούς χώρους.

Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε μια χαλάρωση από όλους μας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Παντού πρωταγωνιστές είναι η ευθύνη και η υπεύθυνη συμπεριφορά, τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης όχι σαν περιορισμός ή σαν απαγορευτικό μέτρο, αλλά ως μέτρο προστασίας μας, τόνισε ο καθηγητής.

Συνεχίζοντας είπε πως ο εργαστηριακός έλεγχος και η καλύτερη ιχνηλάτηση των ασθενών είναι τα όπλα μας. Δεν πρέπει να παίρνουνε τίποτε στ' αστεία, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό.

- Ζήτησε δε να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απαιτείται η ορθή χρήση της μάσκας. Πρέπει να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό. Αν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα σωστά, τότε μόνο κακό κάνει

- Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς την υγιεινή των χεριών μας. Πρέπει να αποφεύγονται χειραψίες και αγκαλιές και επαφές με άψυχες επιφάνειες (κουμπιά, πόμολα κλπ.)

- Να αποφεύγουμε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, όταν βγαίνουμε έξω να περπατήσουμε. Η "λαοθάλασσα" του τελευταίου σ/κ δείχνει μια διάθεση να συγχρωτιστούμε, αλλά και μια ανευθυνότητα έναντι του ιού.

- Να περιοριστούμε σε ένα στενό κύκλο επαφών και να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουμε να δούμε καιρό.

- Να επιτηρούμε την κατάσταση της υγείας μας.

Πρέπει να ακολουθούμε και να σεβαστούμε τους κανόνες κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας επαναλαμβάνοντας πως η πρώτη προτεραιότητα είναι να παραμείνουμε όλοι σε καλή κατάσταση.

 Τι είπε για Έλληνες και ξένους τουρίστες

Κλείδωσαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας: Αυτό είναι το σχέδιο για παραλίες, ξενοδοχεία, πισίνες και μαρίνες

Για το θέμα του τουρισμού μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας ότι είναι νωρίς να ξεκινήσει η συγκεκριμένη συζήτηση και πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά εξωτερικό τουρισμό. 

Όπως είπε, παρόλο που δεν φαντάζει πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, βασικοί κανόνες ήδη συζητούνται αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Επεσήμανε δε πως δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, «αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες και κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως ο τουρισμός θα γίνεται μόνο με συγκεκριμένους κανόνες και ανέφερε πως η επιτροπή επιστημόνων αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες και κράτη βρίσκονται σε διαβούλευση για το ζήτημα.

Παράλληλα, ο καθηγητής αναφέρθηκε και σε τρεις κανόνες που ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν το καλοκαίρι, «εφόσον μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση για την οποία θα μιλάμε ότι επιτρέπεται ο τουρισμός, γιατί απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες ακόμα, αυτή η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών».

Εκτίμησε πως ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού και όχι μόνο εξωτερικού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. «Μπορούμε να σκεφτόμαστε σταδιακά τον εσωτερικό τουρισμό αλλά όχι χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής» υπογράμμισε.

Οι εν λόγω κανόνες:

1) θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο, «ιδιαίτερα αν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο που μπορεί να γίνει γρήγορα και να εξασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα

2) σίγουρα η μετακίνηση θα γίνεται με κανόνες υγιεινής που θα αφορούν τη χρήση μάσκας και με μέτρα αντιμετώπισης κάποιου πιθανού περιστατικού στα μέσα μεταφοράς

3) οι κανόνες θα εφαρμόζονται με σκοπό να προστατευτούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. «Δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμη ο ιός – καθώς δεν είμαστε σίγουροι πως μπορεί η ζέστη να επηρεάσει την κυκλοφορία του – τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο οποίο μένουν οι γονείς μας ή άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο».

«Όλα αυτά» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας «πρέπει κανείς να τα βάλει σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο ή πλάνο σε ότι αφορά στην επαναφορά του τουρισμού και να τα σκεφτεί κανονικά».

Σχετικά με το αν θα ταξιδεύει κανείς με αεροπλάνο ή πλωτό μέσο και πού εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη αραίωση των επιβατών τόνισε ότι παντού θα χρειάζεται η προσοχή όσον αφορά τη χρήση μέτρων υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων.

Ένα γενικότερο σετ κανόνων, Η επιτροπή, πρόσθεσε, σιγά σιγά συμφωνεί με το ένα γενικότερο σετ κανόνων, ωστόσο το κύριο ζήτημα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας και σε άλλες χώρες και αν θα μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ασφάλεια, μιας και η παγκόσμια διασπορά του ιού προήλθε από εισαγόμενα κρούσματα.

 Τσιόδρας: Δεν ξέρουμε πότε ο κορονοϊός ήρθε στην Ελλαδα

Δεν αποκλείεται ο νέος κορονοϊός να κυκλοφορούσε στη χώρα μας και να υπήρχαν νοσούντες ή ακόμα και θάνατοι, πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, στις 26 Φεβρουαρίου 2020. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο ακριβής χρόνος εισαγωγής του ιού στην Ελλάδα δεν είναι γνωστός.

«Με βάση το πρώτο κρούσμα που ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί κανείς να πάει 10 μέρες πίσω και να πει ότι κατά πάσα πιθανότητα -επειδή παίρνει δυο σειριακά διαστήματα, δυο γενιές του ιού- ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου. Αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν; Όχι, δεν την αποκλείω και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν στη Γαλλία» σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του  newsbomb.gr και της Διονυσίας Προκόπη, κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών για τον νέο κορωνοϊό.

Το πότε ξεκίνησε η κυκλοφορία του νέου κορονοϊού έχει επιδημιολογική σημασία. Υπάρχουν δύο τρόποι για να εξακριβωθεί η παρουσία του SARS-COV2 νωρίτερα τον Φεβρουάριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο στη χώρα: ο ένας τρόπος είναι να εξεταστούν αναδρομικά τα κρούσματα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με γρίπη, για να δουν οι επιστήμονες αν συνυπήρχε και ο νέος κορονοϊός. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εξεταστούν για την παρουσία του SARS-COV2, όλα τα αρνητικά δείγματα για γρίπη από τα Κέντρα Αναφοράς της χώρας.

Ήδη ο κ. Τσιόδρας έχει επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, για να ελεγχθούν αναδρομικά τα αρνητικά για τον ιό της γρίπης δείγματα.

«Δεν σημαίνει κάτι πρακτικό, απλά θα δείξει ότι ο ιός κινείται ύπουλα σε μία χώρα και δεν τον ανακαλύπτεις, αν δεν έχεις γνώση γι’ αυτόν. Κι έχει να κάνει με το πότε μας ανακοινώθηκε από τις διεθνείς αρχές, πότε υπήρξε επιφυλακή. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα, πχ. τέλος Ιανουαρίου, και για αυτό το κρούσμα να σταμάτησε η μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα για τη γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν. Δεν είναι απαραίτητο αυτό το κρούσμα να ξεκίνησε κάτι, γιατί θα το βλέπαμε πιο νωρίς. Έχει σημασία επιδημιολογική. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι θάνατοι» ανέφερε.

Το R0 παραμένει χαμηλά

Για τις πρώτες εννέα ημέρες της σταδιακής άρσης των μέτρων, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι καθημερινά παρακολουθούνται η επάρκεια του συστήματος υγείας, οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλευόμενοι, η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ. Επίσης, παρακολουθούνται οι θάνατοι και ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας, για τον οποίο ο Καθηγητής τόνισε ότι δεν έχει αυξηθεί.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα, πρέπει να περιμένουμε 10-15 μέρες για να δούμε αν το R0 παραμένει το ίδιο και αυτό φυσικά εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα