BBC: Η Ελλάδα έδρασε γρήγορα ενάντια στον κορονοϊό - Μπορεί να σώσει το καλοκαίρι;

Η Ελλάδα ήταν πάντα περήφανη για τον ηλιόλουστο καιρό, τις παραλίες και τα νησιά της. Και όποιος είναι εξοικειωμένος με τις γεμάτες κόσμο ακτές της Κροατίας γνωρίζει πως είναι μεγάλη πρόκληση να βρει μια διαθέσιμη ξαπλώστρα. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού απειλεί να καταστρέψει την καλοκαιρινή σεζόν, που είναι τόσο σημαντική για τις οικονομίες και των δύο χωρών, παρόλο που κινήθηκαν γρήγορα για να σταματήσουν τη διάδοση του ιού.

Αυτό σημειώνεται στον πρόλογο του δημοσιεύματος του BBC, το οποίο κάνει έναν απολογισμό των μέτρων που λήφθηκαν στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εστιάζει και στην επόμενη μέρα και τις συνέπειες που θα έχει η πανδημία στον τουρισμό των δύο χωρών.

Πώς αντέδρασαν

Η Κροατία βρέθηκε άμεσα σε επιφυλακή μετά τα νέα για την επιδημία του κορονοϊού από την Κίνα. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της χώρας είχε ανακοινώσει οδηγίες ακόμη και πριν από την άφιξη τουριστών από την Ουχάν στα τέλη Ιανουαρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι Κινέζοι εργάτες που εργάζονταν στην ανακατασκευή της γέφυρας Peljesac στις δαλματικές ακτές ενδέχεται να έχουν επιστρέψει από μολυσμένες περιοχές της Κίνας.

Στην Ελλάδα, εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, παρατηρώντας την κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, προχώρησε γρήγορα δημιουργώντας άμεσα ειδική επιστημονική επιτροπή με κορυφαίους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους. Κάποιοι ωστόσο, σημειώνει το BBC, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι όχι μόνο ανέθεσαν τη διαχείριση της πανδημίας στους επιστήμονες, αλλά και ότι τους παρέδωσαν όλες τις ευθύνες.

Πότε ξεκίνησε το lockdown

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κροατία καταγράφηκε στις 25 Φεβρουαρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορούσε έναν άντρα που είχε βρεθεί στο Μιλάνο έξι ημέρες νωρίτερα για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Αταλάντα και της Βαλένθια.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα καταγράφηκε μια μέρα αργότερα από την Κροατία, στις 26 Φεβρουαρίου. Και οι δύο χώρες σημειώνεται ότι αντέδρασαν γρήγορα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για τις επόμενες εβδομάδες και κατέστη σαφές ότι δεν θα υπήρχαν εξαιρέσεις:

- 27 Φεβρουαρίου: Ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.

- 10 Μαρτίου: Έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια.

- 12 Μαρτίου: Η αφή της Ολυμπιακή Φλόγας γίνεται με λίγους επίσημους προσκεκλημένους/ Καταγράφεται ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό.

- 13 Μαρτίου: Κλείνουν καφετέριες και εστιατόρια.

- 22 Μαρτίου: Επιβάλλονται περιορισμοί στην κυκλοφορία.

Έκτοτε, οι Έλληνες επιτρεπόταν να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για λόγους εργασίας, αγοράς τροφίμων ή για να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το άρθρο συνεχίζει πως μετά το πρώτο κρούσμα στη Κροατία, έγινε πιο δύσκολο να εισέλθει κάποιος στη χώρα. Αν και η χώρα είναι μέλος της ΕΕ δεν ανήκει ακόμη στη ζώνη Σένγκεν. Επομένως, παρά τις διαμαρτυρίες από τη γειτονική Σλοβενία, δεν είχε ''τύψεις'' στο να επιβάλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορά της. Τα μέτρα περιορισμού έγιναν πιο αυστηρά. Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι αφίξεις από 18 χώρες περιορίζονταν σε καραντίνα ή αυτο-απομόνωση εάν εισέρχονταν στην Κροατία.

Η Ελλάδα ήταν επίσης αυστηρή στην επιβολή μέτρων. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι καταγράφηκαν πάνω από 60.000 πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων lockdown, το ποσό των οποίων, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, ανήλθε σε 9.247.800 ευρώ.

Όλα αυτά φαίνεται να περιόρισαν τη διάδοση του κορονοϊού. Το ποσοστό θνησιμότητας στη Κροατία ανέρχεται σήμερα σε 18 θανάτους ανά εκατομμύριο, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 13 ανά εκατομμύριο.

Πώς διαχειρίστηκε η Ελλάδα το Πάσχα

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση αφορούσε τις θρησκευτικές παραδόσεις της χώρας, σχολιάζει το BBC, καθώς οι ιερείς κοινωνούν τους πιστούς χρησιμοποιώντας το ίδιο κουτάλι.

Η Εκκλησία τη Ελλάδας επέμενε για μέρες πως οι ασθένειες δεν μεταδίδονται μέσω της Θείας Κοινωνίας αλλά γιατροί και επιστήμονες κάλεσαν τους ιερείς να υπακούσουν στην επιστήμη, σημειώνεται.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την παρέμβαση του πρωθυπουργού μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. ''Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων'', δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ωστόσο πως ''πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας''. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, με ελάχιστες ''παραβάσεις'', οι ιερές ακολουθίες να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;

Τώρα η Κροατία και η Ελλάδα κινούνται προς τη σταδιακή χαλάρωση αυτών των περιορισμών.

Για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι τώρα πια το πώς να κρατήσει εκτός τους ξένους, αλλά πώς να τους φέρει πίσω στη χώρα. Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες της Κροατίας φτάνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ο τουρισμός αντανακλά σχεδόν το 1/5 της οικονομικής παραγωγής.

Αυτοί είναι κρίσιμοι μήνες, όμως, και για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας τονίζει το BBC. Το φετινό μότο, λέει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα από κορονοϊό.    

Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την διάρκειας οκτώ ετών οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown, αναφέρει το BBC. Ο τουρισμός ευθύνεται για το περίπου 25% του ΑΕΠ και για μια στις πέντε θέσεις εργασίας, οπότε διαφαίνεται μια νέα κρίση. Το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων θεωρούν "πιθανή" ή "πολύ πιθανή" μια χρεοκοπία, σύμφωνα με σχετική έρευνα αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι Έλληνες επιστήμονες επεξεργάζονται τις υγειονομικές προϋποθέσεις για τους επισκέπτες, αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού. ''Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού'', εξηγεί. Με άλλα λόγια, το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχεται τακτικά για να διασφαλιστεί πως τουρίστες και Έλληνες θα είναι προστατευμένοι, τονίζει το δημοσίευμα.

Αβεβαιότητα για τις αεροπορικές πτήσεις

Με το ερώτημα πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις να παραμένει αναπάντητο, η Ελλάδα, όπως και η Κροατία, αναζητά τουρίστες που μπορούν να επισκεφτούν την χώρα οδικώς, σημειώνει το BBC.

Προς το παρόν οι δυο χώρες περιμένουν την ΕΕ να θέσει τους κοινούς κανόνες που θα επιτρέπουν στον κόσμο να ταξιδέψει για διακοπές. Ωστόσο αν δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να το πράξει μόνη της, προκειμένου να ''ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα όσο γίνεται πιο σύντομα αλλά και με υγιή και ασφαλή τρόπο'', λέει ο κ. Θεοχάρης. ''Πρώτα θα εξετάσουμε τον εγχώριο τουρισμό, μετά τουρίστες από γειτονικές χώρες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή, τα ταξίδια οδικώς θα είναι είναι πιο ασφαλή συγκριτικά με τα αεροπορικά, οπότε θα δούμε νωρίτερα τέτοιου είδους τουρίστες'', σημειώνει.

Παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από χώρες που είναι και πιο κοντά και ενδεχομένως δεν επλήγησαν τόσο πολύ από την πανδημία, τονίζει το BBC.  

Μπορεί να φαίνεται περίεργο να σκέφτεται κανείς τις διακοπές, αλλά πρόκειται για δυο χώρες με οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό και έχοντας δράσει έγκαιρα και άμεσα μια πετυχημένη καλοκαιρινή σεζόν μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα