Βάσεις 2010: Που ανεβαίνουν και που όχι;

Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση και η αγωνία στο κατακόρυφο. Ένα νούμερο και θα κριθεί η φοιτητική ζωή χιλιάδων νέων αλλά και η οικονομική ζωή πολλών οικογενειών για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια!

Πέμπτη ή το αργότερο Παρασκευή 27 Αυγούστου και η αγωνία θα λάβει τέλος. Εδώ θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε τις εκτιμήσεις των ειδικών για το που θα κυμανθούν οι βάσεις με σκοπό να προετοιμαστούμε όλοι ψυχολογικά...

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και το σίγουρο είναι ότι από τα αποτελέσματα αυτά δεν κρίνεται σε καμία περίπτωση το μέλλον σας...

Ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μία θέση στις περιζήτητες σχολές θα είναι σκληρός, ενώ οι βάσεις σε αυτές τις σχολές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Δεν θα υπάρχει ενιαία κατεύθυνση των βάσεων εισαγωγής ανάμεσα στα Επιστημονικά Πεδία, ούτε ανάμεσα στις σχολές των ίδιων Επιστημονικών Πεδίων.

Εκτιμάται πως η βάση της πρώτης σχολής θα έχει διαφορά 14.000 μορίων από τη βάση της τελευταίας σχολής.Μετά σχεδόν την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων 2010  και στα 6 βασικά μαθήματα, άρχισαν να σχηματρίζονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων.

Οι μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα και οι εξελίξεις στην κοινωνία επηρεάζουν σημαντικά τις επιλογές σπουδών των νέων, κοντολογίς τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους βλέψεις ακόμη και στα πρώτα βήματα του ελληνικού πανεπιστημίου.

Οι τάση των βάσεων εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο είναι :

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, οι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι αριστούχοι αναμένεται να φέρουν μικρή πτώση στις περιζήτητες σχολές, όπως η Νομική και τα Παιδαγωγικά. Ενδεικτικά, η Νομική Αθήνας εκτιμάται κοντά στα 18.800 μόρια, της Θεσσαλονίκης μέχρι 18.700 και της Κομοτηνής στα 18.000.

Μεγάλη πτώση αναμένεται στις φιλολογικές σχολές και ιδιαίτερα στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, εξαιτίας των κακών επιδόσεων των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις θα πέσουν από 20 μέχρι 200 μόρια. Μάλιστα, το υψηλότερο τμήμα αυτού του πεδίου, το τμήμα Χημείας της Αθήνας, εκτιμάται ότι θα σημειώσει πτώση 100 - 150 μορίων.

Μαθηματικό και Φυσικό θα ρίξουν τις βάσεις τους, με την μείωση να είναι μεγαλύτερη στα τμήματα των επαρχιακών πόλεων.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξει καθοδική τάση, αλλά τα ηνία των σχολών εξακολουθεί να κρατά η Ιατρική με την βάση της Αθήνας να «φλερτάρει» με τα 19.400 μόρια και των άλλων πόλεων με τα 19.000.

Αισθητή πτώση μέχρι και 300 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ του πεδίου (π.χ. Νοσηλευτική), με εξαίρεση το τμήμα Διαιτολογίας.

Από την πτώση των βάσεων δεν γλιτώνουν ούτε οι πολυτεχνικές σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου. Η κάθοδος εκτιμάται μεταξύ 50 και 200 μορίων, την ώρα που άνοδο θα καταγράψουν οι σχολές με βαθμούς εισαγωγής στην κλίμακα του 15 - 18.

Ενδεικτικά, η σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Μετσόβειο αναμένεται στα 19.000 μόρια (έναντι 19.306 πέρυσι), ενώ τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων εκτιμάται πως θα χρειαστούν 19.100 και 22.500 μόρια αντίστοιχα (από 19.137 και 22.583 πέρυσι).

«Βουτιά» μέχρι και 500 μόρια αναμένεται στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Στα «μεσαίας βαθμολογίας» τμήματα οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ έως και 1.000 μόρια κάτω θα βρεθούν αρκετά τμήματα ΤΕΙ.

Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Μακεδονίας αναμένεται κάτω από τα 18.000 μόρια (18.358 πέρυσι), το Οικονομικής Επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά στα 16.900 μόρια και η σχολή Αξιωματικών πάνω από τα 18.550 μόρια.


Μετράει η κρίση
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τις επιλογές των υποψηφίων επηρεάζει η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2010 καταγράφεται μεγάλος αριθμός υποψηφίων- φέτος μεγαλύτερος από άλλες φορές- που είναι έτοιμοι να κάνουν έναν ρεαλιστικό υπολογισμό και να στραφούν σε σχολές της περιοχής τους, ακόμη κι αν αυτές δεν είναι πρώτη επιλογή τους. Στη στροφή αυτή δεν βαραίνουν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στον τομέα των σπουδών. Κι αν κάποτε η εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, το πτυχίο, προβάλλονταν σαν μια επένδυση όπου η οικογένεια δανειζόταν ή πωλούσε ό,τι είχε και δεν είχε για να σπουδάσει το παιδί, αναμένοντας μια καλή «απόδοση», σήμερα η ολοένα αυξανόμενη ανεργία των πτυχιούχων και η μείωση κάθε προσδοκίας για ξεπέρασμά της έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Βάσεις 2010 σε Παιδαγωγικά, Νομικές, Ιατρική

Αποτέλεσμα ήταν περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική Αθηνών και το Η/Υ του ΕΜΠ να «απαιτήσουν» τουλάχιστον 19.476 μόρια και 19.306 μόρια αντίστοιχα για την εισαγωγή.

Επιπλέον η πτωτική τάση των βαθμολογιών θα επηρεάσει γενικά τις βάσεις εισαγωγής σε όλες τις σχολές, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν εκπλήξεις εξαιτίας της αυξημένης ή της μειωμένης σε σχέση με πέρυσι ζήτησης για κάποιες σχολές. Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί υποψήφιοι θα επιλέξουν σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας τους για να αποφύγουν το κόστος σπουδών εκτός έδρας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα