Δικηγόρος Μητροπολίτη Κέρκυρας: H κατηγορία είναι πλημμέλημα

Δικηγόρος Μητροπολίτη Κέρκυρας: H κατηγορία είναι πλημμέλημα

Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Κέρκυρας Γιάννης Κοντός μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τη λειτουργία και το Αυτόφωρο, αλλά και για τη λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα, την προσφορά Θείας Κοινωνίας και την παρουσία πιστών.

"Είναι κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα και η κατηγορία που απεδόθη είναι παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της ΚΥΑ της 6ης Απριλίου που εξεδόθη ενόψει των εορτών του Πάσχα. Όσον αφορά στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, η άποψη της Εκκλησίας είναι και τονίστηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ότι δεν μπορεί να υπάρχει Θεία Ευχαριστία αν δεν υπάρχει Θεία Κοινωνία. Δεν υπάρχει διάταξη στην ΚΥΑ ούτε άλλη διάταξη που να θεσπίστηκε, που να απαγορεύει η Θεία Κοινωνία αρκεί αυτή να γίνεται με την πρόνοια των κανόνων υγιεινής και κατά μόνας. Όπως κι έγινε" υπογράμμισε ο κ Κοντός.

"Δεν άνοιξε την πόρτα... οι πόρτες του ναού δεν ανοίχθηκαν. Σε σχέση με το ιερό προσκύνημα και το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος έχουμε μακραίωνη παράδοση άνω των πέντε αιώνων όπου ανελλιπώς τέσσερις φορές τον χρόνο και μία από αυτές ήταν χθες, Κυριακή των Βαΐων γίνεται λιτάνευση του ιερού προσκυνήματος του αγίου Σπυρίδωνος. Η τελετή που έγινε μέσα στον ναό και κεκλεισμένων των θυρών ήταν διαφορετική τελετή από τη θεία λειτουργία που και αυτή μεταδόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ. Η περιφορά του ιερού προσκυνήματος κατά την οποία παρέστη και η δήμαρχος με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου είναι κάτι διαφορετικό από τη λειτουργία που προηγήθηκε. Τελείωσε η μία τελετή που εφάρμοσε στο έπακρο τους κανόνες που προβλέπονται στην ΚΥΑ, όμως όταν ακολούθησε η λιτάνευση του σκηνώματος, έχετε υπόψιν σας όχι το ιερό σκήνωμα για να μεταφερθεί χρειάζονται τέσσερις ιερείς. Δηλαδή, δεν είναι μια εικόνα που μεταφέρει κάποιος" υπογράμμισε.