Ο κορονοϊός και οι 40αρηδες στην Ελλάδα. Κανείς δεν είναι άτρωτος

 Νέα διάσταση στην αγωνία και στον τρόμο που προκαλεί η πανδημία φέρνουν οι διαδοχικοί θάνατοι σαραντάρηδων, οι οποίοι «έσβησαν» τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Οι συγγενείς των τριών νέων που «θέρισε» ο κορονοϊός, αλλά και όλοι οι Έλληνες, αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις σε μια σειρά από βασανιστικά ερωτήματα για το τι έφταιξε και έφυγαν από τη ζωή, ενώ και στις Αρχές επικρατούν έντονη ανησυχία και προβληματισμός.

Από το περασμένο Σάββατο μπήκαν στη μακάβρια λίστα των θυμάτων δύο άνδρες και μία γυναίκα λίγο πάνω από τα 40, κάτι που δείχνει ότι ο επικίνδυνος ιός δεν κάνει «διακρίσεις» όσον αφορά την ηλικία, ούτε πλήττει μόνο ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του 42χρονου μεταδιδακτορικού ερευνητή του πανεπιστημίου της Βρέμης Αντρέας Χίλμπολ, που άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ το απόγευμα της 25ης Μαρτίου.

Περιγράφοντας τον άτυχο επισκέπτη καθηγητή στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι ήταν καθ΄ όλα υγιής, εντυπωσιακά αθλητικός και πανύψηλος, περίπου δύο μέτρα. Όταν άρχισε να εμφανίζει τα τυπικά συμπτώματα του κορονοϊού, παρέμεινε στο σπίτι για ορισμένο διάστημα και την προηγούμενη Παρασκευή μεταφέρθηκε από μία συνάδελφό του στο νοσοκομείο. Αρχικά νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο, καθώς οι γιατροί έκριναν ότι η κατάστασή του ήταν ελεγχόμενη.

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε να διασωληνωθεί και το μεσημέρι της Τετάρτης εμφάνισε μια επιπλοκή που έχει παρατηρηθεί σε αρκετούς νεαρούς Κινέζους χωρίς νοσηρότητες, αλλά και σε ασθενείς στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η οποία ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί παρ’ όλο που έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες:

«Η επιπλοκή είχε να κάνει με την πνευμονική κυκλοφορία, δηλαδή ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, με συνέπεια να μην ανταλλάσσεται οξυγόνο και να μην περνά αίμα από την δεξιά πλευρά της καρδιάς προς την αριστερή και να σταλεί στο σώμα του, στα υπόλοιπα όργανα. Δηλαδή, ήταν ένα είδος μπλοκ» εξήγησε ο κ. Τζανάκης στο Ράδιο Κρήτη.

Προκαλεί εντύπωση, όμως, ότι δεν έγινε νεκροτομή στη σορό του Γερμανού καθηγητή, που έφυγε τόσο αναπάντεχα από τη ζωή, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα υγείας.

Αν και απαγορεύεται από τον νόμο, ίσως θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση στην περίπτωση του 42χρονου, αφενός για να φωτιστούν τα αίτια θανάτου και αφετέρου για να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τη σπάνια επιπλοκή από την οποία «έσβησε». Η αυλαία του δράματος για την οικογένεια του 42χρονου έπεσε χθες στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου, όπου ετάφη η σορός του σε ειδικό μεταλλικό φέρετρο, το οποίο σφραγίστηκε αεροστεγώς.
Πενθεί ο στρατός

Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γερμανού καθηγητή κατέληξε από τον κορονοϊό ένας 46χρονος στρατιωτικός από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Σύμφωνα με το xanthinea.gr, είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό και είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου ξεψύχησε χθες το πρωί. Ο 46χρονος ανθυπασπιστής, που είναι ο πρώτος στρατιωτικός θύμα του Covid-19, υπηρετούσε στο Δ΄ Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και ήταν παθολογικά παχύσαρκος.

Το νεαρότερο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα ήταν η 41χρονη μητέρα τριών παιδιών από τα Κορέστεια Καστοριάς.

Η αδικοχαμένη γυναίκα, η οποία έπασχε από χρόνιο άσθμα αλλά δεν παρουσίαζε άλλο πρόβλημα υγείας, εμφάνισε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου υψηλό πυρετό και έντονη δύσπνοια. Οι δικοί της ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, όμως προτού προλάβει να φτάσει ασθενοφόρο άφησε την τελευταία της πνοή.

Μαρία Μεϊμάρη

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα