Κορονοϊός - Κάρπαθος: Ερευνάται κρούσμα σε νοσηλεύτρια που πιθανότατα προσεβλήθη από επισκέπτη

Συναγερμός έχει σημάνει στο νησί της Καρπάθου, με τους ειδικούς να στρέφουν όλη τους την προσοχή εκεί, καθώς το απευκταίο σενάριο είναι να διασπαρεί ο Sars-CoV-2 σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας αρνητικά όσους μεταβαίνουν από την Αθήνα σε νησιά, καθώς κινδυνεύουν να μεταδοθεί ο ιός χωρίς να υπάρχουν ικανές δομές Υγείας να αντιμετωπίσουν τυχόν βαριά περιστατικά των κατοίκων των νησιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το βάρος στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ, εκεί που γίνεται ιχνηλάτηση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δόθηκε για διερεύνηση κρούσματος κορονοϊού στην Κάρπαθο – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πρόκειται για νοσηλεύτρια που προσεβλήθη από επισκέπτη – με την επιχείρηση αποτροπής επέκτασης του ιού στους κατοίκους του νησιού να είναι τιτάνια.

Το ίδιο κέντρο παρέλαβε χθες λίστα του ΕΟΔΥ που αφορούσε σε 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πυροσβέστες και αστυνομικοί, σε συνεργασία με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ, ερεύνησαν 520 επαφές των συγκεκριμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι οποίες τέθηκαν σε 14ήμερη προληπτική καραντίνα έως ότου λάβουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν.

Στο άλλο κέντρο ενημέρωσης και ιχνηλάτησης πτήσεων που λειτουργεί στο 112 στο Χαλάνδρι, το τελευταίο 24ωρο ελέχθησαν τέσσερις πτήσεις και κάποιοι ταξιδιώτες που ήρθαν οδικώς στο Τελωνείο Κήπων Εβρου, συνολικά 500 άτομα, τα οποία τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα. Τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν ελεγχθεί 30 πτήσεις και συνολικά 2.700 επιβάτες, εκ των οποίων 5 χαρακτηρίστηκαν ως ύποπτα κρούσματα, και όλες οι επαφές τους και οι συνεπιβάτες τους τέθηκαν σε υποχρεωτική απομόνωση 14 ημερών.

Σε Ηλεία και Αχαΐα

Στο μεταξύ, τη στιγμή που η ανησυχία για μεγάλη διασπορά του ιού είναι έκδηλη σε ορισμένες περιοχές, όπως στην περιοχή της Καστοριάς, και γενικά στη βόρεια Μακεδονία, περισσότερο «ήρεμα νερά» φαίνεται ότι κυλούν στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας – τις πρώτες που εκδήλωσαν πιο μαζικά κρούσματα – τουλάχιστον όσον αφορά στα νοσοκομεία από τα οποία πέρασε ο άτυχος 66χρονος, το πρώτο θύμα του Sars-CoV-2 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον διοικητικό υπάλληλο του νοσοκομείου Αμαλιάδας, Βασίλη Μιχαλόπουλο, «υπήρχε σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος. Ηταν ένας άνθρωπος πάρα πολύ ευαισθητοποιημένος που προσήλθε στο νοσηλευτικό ίδρυμα φορώντας μάσκα χωρίς να πηγαίνει ούτε εκείνου το μυαλό ότι μπορεί να έχει κορονοϊό».

Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν έχει νοσηλευόμενους με τον ιό, ενώ χθες περίπου 30 άτομα προσωπικό που είχαν μπει σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά τη διαχείριση του 66χρονου και του εκδρομικού γκρουπ από τους Αγίους Τόπους, επέστρεψαν κανονικά στα καθήκοντά τους, αφού παρήλθε το προβλεπόμενο διάστημα ασφαλείας, χωρίς να έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σταθερά μοιάζει να κυλά η κατάσταση και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, που διαχειρίζεται τα περιστατικά κορονοϊού από το γκρουπ των εκδρομέων αλλά και όσες επαφές τούς κόλλησαν. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες από τα πατρινά μέσα ενημέρωσης, μέχρι και χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείου του Ρίου νοσηλεύονταν 21 ασθενείς. Τις προηγούμενες ημέρες εξιτήριο πήραν δέκα ασθενείς, ενώ τρεις ασθενείς ήταν μέχρι χθες πιο σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, και στο Ρίο επέστρεψαν 15 υγειονομικοί που ήταν σε «καραντίνα». Τρεις υπάλληλοι από το ίδιο νοσοκομείο νόσησαν, όπως προκύπτει από τον ίδιο, αλλά είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι κανείς δεν γνωρίζει τη μετάδοση στην κοινότητα των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Οσον αφορά στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όμως, εξαιτίας και του γεγονότος ότι ήταν οι πρώτοι νομοί που επλήγησαν από μαζικότερα κρούσματα αλλά όχι ακραία πολλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο χρόνος στους επαγγελματίες υγείας να καθίσουν σπίτι τους επί 14 ημέρες, φαίνεται ότι δεν υπήρξαν μεγάλες «απώλειες». Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα «καραντίνας» όσων υγειονομικών εκδηλώνουν συμπτώματα έχει μειωθεί πλέον στις επτά ημέρες και αυτό για να μην «καταρρεύσει» το σύστημα υγείας.

«Ομως κάθε μέρα δυστυχώς χάνουμε στρατιώτες στη μάχη», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, επισημαίνοντας ότι πανελλαδικά νοσούν 54 υγειονομικοί και 300 σε καραντίνα που «θα λήξει χωρίς να περάσουν οι ημέρες ασφαλείας». «Σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) ασθενής θετικός στον κορονοϊό πήγε στο Ρίο για επανεξέταση. Περίμενε απ’ έξω. Επεσε, ζαλίστηκε και χτύπησε. Ετρεξαν τραυματιοφορείς και τον μετέφεραν χωρίς να προλαβαίνουν να πάρουν προφυλάξεις. Να ο μεγάλος κίνδυνος για το προσωπικό. Τι να κάνουν, να περιμένουν να ντυθούν και να αφήσουν έναν χτυπημένο στο κεφάλι άνθρωπο κάτω;», αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος.

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα