Κορονοϊός στην Ελλάδα: «Λουκέτο» σε σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια για 14 μέρες

Την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Η απόφαση αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και έχει άμεση εφαρμογή

Θα ισχύσει από σήμερα Τετάρτη 11.03.2020 και για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.

Το μέτρο, όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα μας ανέρχεται σε 89.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.

Ακόμα επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Παράλληλα, έπειτα από απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κλείνουν για το ίδιο διάστημα και τα φροντιστήρια όλης της χώρας.

Το σκεπτικό της απόφασης για τα σχολεία

Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο.

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».

Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε χθες και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας;

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα.

Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!». Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης, λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Η κατάσταση της υγείας των ασθενών

Τα μέλη της επιτροπής αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.

Έμφαση πάντως θα δοθεί και στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι όσων περνούν ως μια απλή ίωση τον κορονοϊό. Αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για αυτό το ενδεχόμενο ήδη αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό.

Μάθημα και στις διακοπές του Πάσχα – Πιθανή η ακύρωση των παρελάσεων

Για τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο των σχολείων από αύριο, Τετάρτη, και για 14 ημέρες, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές».

Όπως είπε, αρχικά θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο.

Αναφορικά με τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και τα οποία θα χάσουν περισσότερες ημέρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ τόνισε ότι «εφ' όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Η υπουργός επανέλαβε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.

Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, σημείωσε ωστόσο, ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα για ό,τι αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

Πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για δαπάνες - Ιδρύεται ειδικό ταμείο 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπισή του

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στον κορονοϊό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κορονoϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών χθες Τρίτη βράδυ.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.

Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κορονoϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, είπε ο Μισέλ: ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

Όσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή αφορά την αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό. Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και τέταρτη η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

Μακρόν: Συμφωνήσαμε σε αναγκαία οικονομικά μέτρα

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν αναγκαία μέτρα για την αποτροπή χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας που μπορεί να πυροδοτηθεί από την εξάπλωση του κορονoϊού.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από μια τηλεδιάσκεψη που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες για τον συντονισμό των μέτρων απέναντι στον κορονoϊό.

Στην κορυφή της κυβερνητικής δραστηριότητας έθεσε από τη Βιέννη την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεντρώνοντας την τοποθέτηση του και στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης (πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ) μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση και νέων μέτρων προστασίας στην Αθήνα από τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Παιδείας. Στην κατεύθυνση αυτή, ως εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η ανάληψη και νέων πρωτοβουλιών σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, ως αποτέλεσμα των χθεσινών διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα