Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ανησυχία για τα τέσσερα "ορφανά" κρούσματα - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Προβληματισμός επικρατεί στην ιατρική κοινότητα η αποκάλυψη ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και τέσσερα «ορφανά» κρούσματα. Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν έχουν ύποπτο ιστορικό, δηλαδή δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει.

Συνεπώς δεν γνωρίζει κανείς πως «κόλλησαν» τον ιό και νόσησαν, γεγονός που αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ανησυχία.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Νικόλαου Σύψα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως μέσα στις επόμενες ώρες θα αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα.

«Ήδη υπάρχουν κρούσματα στην Αττική τα οποία δεν υπάρχει καμία καλή εξήγηση γιατί μολύνθηκαν, ούτε ταξίδι πήγαν, ούτε είχαν επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα. Ο ιός είναι εκεί έξω. Έχω χειριστεί προσωπικά τέτοιο περιστατικό που δεν έχουμε καμία καλή εξήγηση πως αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε με κοροναϊό» είπε ο κ. Σύψας.

«Η επιδημία έχει έρθει στην Ελλάδα και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των πολιτών. Πρώτα οι πολίτες να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας και μετά η πολιτεία. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι απολύτως βέβαιο» συμπλήρωσε.

Οι κρυψιγενείς μολύνσεις

Για το περιστατικό που ενεπλάκη στη διαχείρισή του ο κ. Σύψας είπε μιλώντας αργότερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ πως «νοσηλεύεται σε ένα μεγάλο διαπιστευμένο νοσοκομείο, δεν έχει ταξιδέψει πουθενά, δεν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα ή επαφή κρούσματος. Νοσηλεύεται με πνευμονία και είναι άνδρας 67 ετών».

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως ο ασθενής βρέθηκε θετικός στην τρίτη επίσκεψη του στο σύστημα υγείας καθώς δεν είχε κανένα παράγοντα κινδύνου. Ωστόσο «είχε αλλάξει ο ορισμός του ΕΟΔΥ και πλέον ελέγχονται και τα περιστατικά με πνευμονία και ας μην έχουν ιστορικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο ιός ακολουθεί την πορεία που ακολουθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόκειται για ισχυρότατη ένδειξη διασποράς στην Αθήνα» επεσήμανε ο κ. Σύψας.

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν άλλα δύο κρούσματα που τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης δεν απέδωσαν τίποτα, «που σημαίνει πως είναι οι λεγόμενες κρυψιγενείς μολύνσεις, δεν ξέρουμε από πού ακριβώς προκλήθηκαν. Ένας από αυτούς είναι μια γυναίκα» διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν τρεις πιθανές περιπτώσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα της Αθήνας γιατί δεν μπορούσε να προβλεφθεί το ιστορικό των ασθενών και δεν είχαν κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Στα 84 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα

Συνολικά 84 είναι οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Αρχών. Τέσσερα από τα κρούσματα στη χώρα μας είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν ιστορικό έκθεσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. 

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα, 11 νέα κρούσματα του ιού, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε νέα έκτακτα μέτρα προστασίας, με έμφαση στην προστασία - κυρίως - των ευπαθών ομάδων. 

Όπως γνωστοποίησε, οι 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους.

Συνολικά 27 ασθενείς νοσηλεύονται, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης. Ο ένας εξ αυτών διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Όσον αφορά στην «ταυτότητα» των ασθενών, 81 είναι άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ξένοι υπήκοοι.

Η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, συνεχίζεται.  

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας, αναφέροντας πως στόχος αποτελεί η μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα μέτρα και ευπαθείς ομάδες

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα προστασίας, ενώ ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε το ποια άτομα εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες. 

Αναλυτικά:

Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα σε: ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.

Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.

Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.

Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσμα κορωνοϊού να γίνεται με αυστηρά κριτήρια όπως τα ορίζει ο ΠΟΥ.

Να σημειωθεί πως από σήμερα, Δευτέρα, ισχύουν και τα εξής:

Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.

Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.

Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.

Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους

«Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του κατά την ενημέρωση και συνέχισε: 

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει κάνω ότι θέλω και αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους».

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να είναι προσεκτικές

Ακόμη, αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό: «Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα