Κορονοϊός: Σε "καραντίνα" Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηλεία – Φόβοι για δεκάδες κρούσματα

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν μετά την ταυτοποίηση του 9ου κρούσματος Κορονοϊού στο νοσοκομείου του Ρίου. Το γεγονός ότι αρχικά ο 66χρονος που προσβλήθηκε από την νόσο ήταν σε απλό θάλαμο χωρίς μέτρα προστασίας μαζί με άλλους ασθενείς προκάλεσαν έντονη ανησυχία για την πιθανή μετάδοση του Κορωνοϊού.

Στην συνέχεια έγινε γνωστό πως ήταν μαζί με άλλα 52 άτομα που προέρχονται από τους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου σε θρησκευτική εκδρομή στα Ιεροσόλυμα και την Αίγυπτο δύο χώρες που έχουν πληγεί από την νόσο. Η εκδρομή μάλιστα ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή επί 7 ημέρες 52 άτομα ορισμένα εξ αυτών με συμπτώματα κυκλοφορούσαν χωρίς μέτρα πρόληψης και χωρίς να γνωρίζει κανείς με πόσα άτομα ήρθαν σε επαφή.

Η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για τα μέτρα

Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Υγείας ενώ ενημερώθηκε άμεσα ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας πρότεινε την λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων σε τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας η οποία και έγινε άμεσα αποδεκτή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Ο ιερέας χωρίς μέτρα και με το αυτοκίνητο του στο νοσοκομείο

Ο κληρικός που διοργάνωσε την εκδρομή μετέβη στο νοσοκομείο του Ρίου για εξετάσεις, χωρίς ασθενοφόρο αλλά με το αυτοκίνητο του και χωρίς μέτρα προστασίας αν και παραδέχθηκε στους δημοσιογράφους πως εδώ και μερικές μέρες έχει πυρετό αλλά βήχα. Μάλιστα στους δημοσιογράφους μίλησε χωρίς να φορά την μάσκα, όπως θα έπρεπε σε τέτοιες περιπτώσεις την οποία όμως κρατούσε στο χέρι του.

Δείτε τις δηλώσεις του π. Γεώργιου:

Φόβοι για δεκάδες κρούσματα

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών νοσηλεύεται διασωληνωμένος ο 66χρονος, το ένατο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για το πρώτο βαρύ περιστατικό. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), Γ. Παναγιωτόπουλος, με σκοπό να δει από κοντά την κατάσταση.

O ηλικιωμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο 48ωρο πριν την εισαγωγή του στη ΜΕΘ ήρθε σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων.

Γι’ αυτό τον λόγο σε καραντίνα μπαίνουν εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτές) του νοσοκομείου του Ρίου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή χωρίς καμία προφύλαξη με το ένατο κρούσμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο 66χρονος νοσηλεύτηκε στην Παθολογική Κλινική Αμαλιάδας, θεωρώντας ότι ήταν μία απλή περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού.

Θρίλερ με κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά της Κέρκυρας

Κρουαζιερόπλοιο με 2.000 που βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπήρξε κρούσμα Κορονοϊού από επιβάτη που κατέβηκε στην Γένοβα. Το γεγονός αυτό αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταφέροντας δηλώσεις του καπετάνιου του πλοίου. Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως η εταιρεία διέψευσε το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή. "Σε επαφή που είχαμε με την διοίκηση της εταιρείας, διαψεύδεται το συγκεκριμένο περιστατικό, ωστόσο εμείς παρακολουθούμε με πολλή μεγάλη σοβαρότητα και μεγάλη προσοχή κάθε τέτοιο περιστατικό", είπε ο Γιάννης Πλακιωτάκης διαψεύδοντας πληροφορίες περί κρουαζιερόπλοιου που, ενώ κινείται προς την Κέρκυρα, έχει τεθεί σε καραντίνα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

"Οι υγειονομικές Αρχές στην Αυστρία μας ενημέρωσαν πως επιβάτης αυστριακής εθνικότητας, που συμμετείχε στην κρουαζιέρα με το MSC Opera στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 17 στις 28 Φεβρουαρίου, εξακριβώθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 3 Μαρτίου. Ο επιβάτης επέστρεψε απευθείας στην Αυστρία μέσω Ιταλίας στις 28 Φεβρουαρίου μετά την αποβίβαση του στην Γένοβα της Ιταλίας.

Το Msc Opera είχε δέσει νωρίτερα σήμερα στον Πειραιά, στην Ελλάδα και ενημερώσαμε τις ελληνικές Αρχές για το περιστατικό ζητώντας τους κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή, ζητήσαμε από τους επιβάτες, σαν προληπτικό μέτρο, να παραμείνουν στο πλοίο, ενώ αναμέναμε οδηγίες από τις τοπικές αρχές.

Μοιραστήκαμε με τις υγειονομικές Αρχές το πλήρες ιατρικό ιστορικό του πλοίου, καθώς και το ιατρικό και ταξιδιωτικό ιστορικό του Αυστριακού επιβάτη. Οι ελληνικές Αρχές Υγείας έδωσαν άδεια στο MSC Opera να αποπλεύσει κατά τη 13.00 από τον Πειραιά και να συνεχίσει το ταξίδι του, με επόμενο προγραμματισμένο σταθμό την Κέρκυρα. Δεν απαιτήθηκε κανένα άλλο επιπλέον υγειονομικό μέτρο και το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Δεν υπάρχουν επιβάτες ή μέλη του πληρώματος που να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης".

Ο Κικίλιας στο "Γεννηματάς"

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφθεί αύριο στις 11:00 το ΓΝΑ "Γεννηματάς", το οποίο είναι ένα από τα νοσοκομεία όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes-σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων κορονοϊού.

Το υπουργείο ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και τοποθετούνται σιγά σιγά ειδικοί χώροι - δωμάτια όπου θα γίνεται η διαλογή των περιστατικών από κορονοϊό που φθάνουν στην είσοδο τους ακόμη και σε μη νοσοκομεία αναφοράς. Πρόκειται για μία τακτική που μέχρι σήμερα είχε ακολουθηθεί ουσιαστικά μόνο στα 13 Νοσοκομεία αναφοράς, αλλά φαίνεται πως πλέον λόγω της διασποράς του ιού, κρίθηκε απαραίτητο να εγκατασταθούν και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας για τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο κορονοϊό, από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας αύριο, Πέμπτη 5 Μαρτίου και ώρα 13:30.

thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα