Κορονοϊός: Σε επιφυλακή η Ηγουμενίτσα για πλοίο που καταπλέει από Βενετία

Κορονοϊός: Σε επιφυλακή η Ηγουμενίτσα για πλοίο που καταπλέει από Βενετία

Την ώρα που τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τα 100, η Ελλάδα παίρνει έκτακτα μέτρα στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, όπου διεξάγονται εμπορικές συναλλαγές με τα λιμάνια της γειτονικής χώρας.

Ήδη οι αρχές στην Ηγουμενίτσα βρίσκονται σε ετοιμότητα και ο "μηχανισμός" αναμένεται να δοκιμαστεί σήμερα καθώς το μόνο πλοίο από "ύποπτη" περιοχή που θα προσεγγίσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι το Έλυρος της ΑΝΕΚ lines, στις 19:00 από Βενετία, ενώ δεν αναμένεται άλλη άφιξη μέχρι και την Τετάρτη.

Το πλοίο ωστόσο ελέγχθηκε και στην Ιταλία για πιθανό κρούσμα και τέθηκε σε ολιγόωρη "καραντίνα" πριν αποπλεύσει από τη Βενετία. 

Πάντως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην Ηγουμενίτσα για ενημέρωση των πληρωμάτων επιβατηγών και εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης, εφιστώντας την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα τις πληγείσες από τον κορωνοϊό περιοχές της Ιταλίας.

Ωστόσο,το υπουργείο Υγείας δεν προβλέπει επιπλέον μέτρα (όπως η θερμομέτρηση) για όσους επιστρέφουν από τη γειτονική χώρα.

Στο μεταξύ η Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων και την Διευθύντρια Νοσηλευτικής του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωναϊό. Σύμφωνα με τοπικά μέσα έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν στο ενδεχόμενο ύποπτου περιστατικού με λοίμωξη από τον νέο ιό στο χώρο του λιμένα, και επίσης δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό. Κοινή παραδοχή όλων ήταν  ότι πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία και η λογική.

Συναγερμός στη Πάτρα για ύποπτο κρούσμα

Παράλληλα συναγερμός σήμανε σήμερα στην Πάτρα  όταν νωρίτερα διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο ένας 40χρονος, ο οποίος διερευνάται ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, του Patras Times  ο άνδρας έφτασε χθες στην Πάτρα με πλοίο από την Ιταλία.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπεβλήθη σε τεστ γρίπης που βρέθηκε θετικό, ωστόσο αναμένεται να τεθεί σε 48ωρη καραντίνα προκειμένου α αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να πάσχει από τον κοροναϊό. Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι γίνεται διαχείριση ενός περιστατικού, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Patras Times κατά τη διάρκεια συνάντησης στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, με αντικείμενο τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον κορονοϊό,  υπήρξε έντονος προβληματισμός σε ότι αφορά τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων εξάπλωσης του ιού, από την στιγμή που ενδεχομένως υπάρξει καταγραφή κρούσματος , η ύπαρξη του οποίου ενδεχομένως θα συνδέεται  με το λιμάνι της Πάτρας ως πύλη εισόδου αλλά και γενικότερα ως προς τους τρόπους διαχείρισης του κινδύνου εξάπλωσης, ανεξαρτήτως από την περιοχή στην οποία θα γίνει η εμφάνιση.

Σε ετοιμότητα και η Κέρκυρα λόγω κρουαζιέρων

Στο μεταξύ, καθ’ όλα έτοιμο "δηλώνει" το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας σχετικά με την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού, σύμφωνα με τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του νέου διοικητή του, Λεωνίδα Ρουμπάτη.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ρουμπάτης, "ήδη στο νοσοκομείο έχουν διαμορφωθεί, ένας ειδικός θάλαμος πρόγνωσης στα Επείγοντα Περιστατικά, ένα ειδικός θάλαμος στην Πνευμονολογική Κλινική και ένας θάλαμος Αρνητικής Πίεσης στη ΜΕΘ".

Εξάλλου νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του νοσοκομείου, ώστε το ίδρυμα να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόγνωση, αλλά και απομόνωση ύποπτου κρούσματος κοροναϊού, αν εκδηλωθεί στο νησί.

Εξάλλου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Κέρκυρας "Ιωάννης Καποδίστριας, στις αρχές του Φεβρουαρίου, παρουσία του διοικητή Νοσοκομείου Κέρκυρας, παθολόγου ιατρού του Γενικού Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού, αποφασίστηκε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του ιού.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ) Γιώργος Χονδρογιάννης, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι "εντός εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στο νησί".

"Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης στο λιμένα Κέρκυρας" επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χονδρογιάννης.

Να σημειωθεί ότι η Κέρκυρα σημείωσε για το 2019 ρεκόρ στις αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας, καθώς το νησί προσέγγισαν, 420 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 767.673 επιβάτες. Τα πρώτα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να δέσουν στο νησί το Μάρτιο.

Τέλος, σύμφωνα με τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπη Βούλγαρη "το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αναμένεται να ζητήσει από τους αρμοδίους φορείς να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα αλλά και πλήρη ενημέρωση προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε ζήτημα, αν προκύψει".

Μέχρι σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας δεν έχει καταγραφεί κανένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού, ενώ παράλληλα "δεν σημειώθηκε καμία ακύρωση κράτησης σε τουριστικά καταλύματα του νησιού, ούτε για τις ημέρες των Αποκριών, αλλά ούτε και για τις διακοπές του Πάσχα", όπως επιβεβαίωσε ο κ. Βούλγαρης.