Η νέα τάση που φεσώνει τα καταστήματα: Βγαίνουν να καπνίσουν και γίνονται καπνός

Δεν βγαίνουν όπως παλιότερα γιατί δεν μπορούν να καπνίσουν και όταν βγαίνουν και καπνίζουν κάποιοι δεν πληρώνουν και γίνονται καπνός. Αυτή είναι η νέα... μόδα που συναντάμε όλο και περισσότερο μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και έχει προκαλέσει στους ιδιοκτήτες καταστημάτων πονοκέφαλο αλλά και... φέσια.

Την ώρα που μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ. υλοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης και αξιοποιώντας στοιχεία από το «1142» συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια, καταγράφοντας μάλιστα χαμηλά ποσοστά παραβατικότητας σε μέρη που πριν μερικούς μήνες το κάπνισμα αποτελούσε κανόνα, οι πολίτες που ξεχνούν να πληρώσουν ή επιλέγουν να μην το κάνουν αυξάνονται και κάνουν εργαζόμενους και καταστηματάρχες να αναζητούν λύσεις.

Το έχουν σχεδιάσει; Το αποφασίζουν τελευταία στιγμή; Ή απλά αντιδρούν στον νόμο που τους απαγορεύει να ανάβουν τσιγάρο ενώ τρώνε, πίνουν το ποτό τους ή τον καφέ τους; Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πολύ απλά δεν τους πρόλαβε πριν φύγουν ώστε να τους ρωτήσει. Οι άνθρωποι - φαντάσματα εξαφανίζονται κρατώντας το τσιγάρο στα χέρια, ενώ έχουν τα χρήματα που έπρεπε να αφήσουν στο μαγαζί... στην τσέπη τους.

«Συνήθως δεν εξαφανίζονται την πρώτη φορά που βγαίνουν να κάνουν τσιγάρο αλλά τη δεύτερη ή την τρίτη» εξηγεί ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Αθήνας μιλώντας στο newsbeast.gr, ενώ όπως σημειώνει «η ζημιά είναι συνήθως δύο με τρία ποτά».

«Δεν έχει συμβεί ποτέ να φύγει από το μαγαζί μια μεγάλη παρέα και να μην πληρώσει. Πέντε φορές συνέβη να ψάχνουμε και να μην βρίσκουμε τους πελάτες» τονίζει και εξηγεί «για να μην έχουμε προβλήματα ζητάμε, ειδικά τις βραδινές ώρες που έχει περισσότερο κόσμο, από τους πελάτες να πληρώνουν μόλις πάει η παραγγελία τους στο τραπέζι. Το ξέρω πως δεν είναι ότι πιο ωραίο μπορούμε να κάνουμε αλλά οφείλουμε και εμείς να προστατεύσουμε τη δουλειά μας».

«Αυτό που είχε πλάκα είναι πως ένα ζευγάρι βγήκε για τσιγάρο και όντως ξέχασε να πληρώσει. Ήρθε την επόμενη ημέρα η κοπέλα, μας ζήτησε συγγνώμη και πλήρωσε τον λογαριασμό» αναφέρει.

«Πρέπει να βρεθεί λύση για τους λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι» τονίζει άλλος καταστηματάρχης επισημαίνοντας «από τη στιγμή που κανείς στο μαγαζί δεν παραβαίνει τον νόμο και αναγκαστικά τον τηρεί δεν είναι δυνατόν να βγαίνουμε ζημιωμένοι».

Το ΠΑΣΚΕΔΙ, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, που αριθμεί 35.000 μέλη σε όλη τη χώρα συνεχώς γίνεται αποδέκτης καταγγελιών που αφορούν πολίτες οι οποίοι φεύγουν χωρίς να πληρώσουν από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος. Δεν μπορεί όμως να καταγραφεί ακριβής αριθμός των περιστατικών γιατί αυξάνονται καθημερινά και σημειώνονται σε όλη τη χώρα κυρίως όμως στις μεγαλουπόλεις.

Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΚΕΔΙ σε επικοινωνία με το newsbeast.gr «Δεν είναι δυστυχώς δυνατό να ελεγχθεί το εάν κάποιος θα πληρώσει ή όχι τον λογαριασμό του, ούτε αυτό είναι εφικτό να το γνωρίζει ο εργαζόμενος από την ώρα που παίρνει την παραγγελία. Δεν μπορεί ο καταστηματάρχης ή ο εργαζόμενος να κάνει στην ουσία τον φρουρό και να ελέγχει εάν οι πελάτες θα πληρώσουν ή θα αφήσουν απλήρωτο τον λογαριασμό και θα φύγουν».

«Τα καταστήματα έχουν καταστραφεί. Περίπου το 1/3 των πολιτών είναι καπνιστές στη χώρα μας και έτσι ο αντικαπνιστικός νόμος έφερε πτώση του τζίρου 50%. Ο καπνιστής είναι ο καλός πελάτης. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα βγει για να καπνίσει. Είναι λίγοι αυτοί που πίνουν πάνω ένα ποτό ενώ δεν καπνίζουν οπότε η κατανάλωση προ αντικαπνιστικού νόμου στηρίζονταν κατά βάση στους καπνιστές και τώρα κινείται πτωτικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα καταστήματα, ιδιαιτέρως αυτά στα οποία προβάλλονται αγώνες ποδοσφαίρου, που ο τζίρος έχει πέσει ακόμη και 70%. Ο φίλαθλος όταν παρακολουθεί έναν αγώνα και εκνευριστεί θέλει τις περισσότερος φορές να καπνίσει. Βγαίνει έξω, στη συνέχεια μπαίνει ξανά μέσα στο κατάστημα και εκνευρίζεται περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους θέλουν να ξενυχτήσουν. Θέλουν να νιώσουν ελεύθεροι, να μην έχουν ''πρέπει'' ακόμη και στη διασκέδασή τους», επισημαίνει υπεύθυνος του ΠΑΣΚΕΔΙ επικαλούμενος στοιχεία ερευνών που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

«Οι πελάτες αναγκάζονται να βγουν από το κατάστημα πλέον για να καπνίσουν. Τη δεύτερη φορά ίσως δεν γυρνούν όπως καταγγέλλουν μέλη του Σωματείου μας που ψάχνουν λύσεις. Τους δίνεται η ευκαιρία να ''γλιτώσουν'' από τον λογαριασμό. Συνήθως δεν εξαφανίζονται όταν πίνουν καφέ. Παρατηρούμε φαινόμενα τέτοιας φύσεως κυρίως στα μαγαζιά με ποτό. Σε εστιατόρια οι καταγγελίες που μας έχουν γίνει είναι λίγες» επισημαίνουν από το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης ενώ προσθέτουν πως «συνεχώς οι αιτήσεις για λέσχες καπνιστών αυξάνονται. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες αναζητώντας τρόπους να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους θέλουν να τις μετατρέψουν σε λέσχες καπνιστών. Τα κριτήρια για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πολλά όπως για παράδειγμα οι δύο έξοδοι του μαγαζιού και είναι λίγα τα καταστήματα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις. Ήδη στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες λέσχες με την πιο αναπτυγμένη να βρίσκεται στα Κομοτηνή και μία στην Αθήνα».

.newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα