Γιατί διήρκεσε τόσο πολύ ο σεισμός στα Κύθηρα. Γιατί δεν έχει μετασεισμούς

Γιατί διήρκεσε τόσο πολύ ο σεισμός στα Κύθηρα. Γιατί δεν έχει μετασεισμούς

Πάρα πολύ δυνατή σεισμική δόνηση ταρακούνησε τα Χανιά στις 9.24 το πρωί. Η ένταση της σεισμικής δόνησης σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είναι 6,1 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ και έγινε δυτικά της Κισάμου.

Συγκεκριμένα το επίκεντρο καταγράφεται στα 48 χλμ βορειοδυτικά του Πλατάνου Κισάμου με εστιακό βάθος τα 80 χλμ.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους όχι μόνο των Χανίων αλλά και άλλων περιοχών της Κρήτης, καθώς ήταν πολύ έντονος τόσο σε ισχύ όσο και σε διάρκεια που κράτησε πολλά δευτερόλεπτα.

Μέχρι στιγμής, οι υπηρεσίες δεν έχουν δεχτεί κλήση για ζημιές ή προβλήματα από τον σεισμό, ούτε στην Κίσαμο, ούτε στα Χανιά. Παρόλα αυτά η πυροσβεστική υπηρεσία Χανίων, θα βγάλει προληπτικά έξω τα οχήματά της σε περιπολίες.

Γιατί είχε μεγάλη διάρκεια ο σεισμός σύμφωνα με τον καθηγητή Φίλιππο Βαλλιανάτο

Ο καθηγητής γεωφυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Φίλιππος Βαλλιανάτος, μιλώντας στο Flashnews.gr ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν ενδιαμέσου βάθους και για τον λόγο αυτό είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή σε μεγάλη έκταση.

Επίσης ο κ.Βαλλιανάτος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει σημαντική μετασεισμική ακολουθία.

Για τον σεισμό μίλησε ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο συγκεκριμένος σεισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα «καθημερινό γεγονός» και πως είναι λογικό να ανησύχησε ο κόσμος. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ εξήγησε επίσης γιατί το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ακολουθήσει σειρά μετασεισμών, μετά το μεγάλο σεισμό, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι σεισμοί που έχουν εστιακό βάθος κάτω των 60 χιλιομέτρων – στον εν λόγω σεισμό το εστιακό βάθος ήταν τα 70 χιλιόμετρα- συνήθως δεν συνοδεύονται από έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.


Γεράσιμος Χουλιάρας: «Δεν εμπνέει ανησυχία»

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε σημειώθηκε νωρίτερα στην Κρήτη δεν εμπνέει ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις. Αυτό τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Αλβανίας, ενώ τόνισε δεν εμπνέει καμία ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις.


Ο καθηγητής Σεισμολογίας Παπαζάχος: «Ο σεισμός είχε βάθος»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος μίλησε στο Open TV, σημειώνοντας πως ο σεισμός είχε βάθος. Αναφερόμενος στο είδος του σεισμού σημείωσε πως «έχουν την ίδια πάντα εικόνα, κάνουν περιορισμένες βλάβες στην κοντινή τους περιοχή». «Από Καστοριά από Φλώρινα από Ρόδο από Κρήτη θα ακούσετε ότι κατάλαβαν τον σεισμό», τόνισε ο κ. Παπαζάχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας, είναι «τελείως διαφορετικός». Συμπλήρωσε πως χαρακτηριστικό του είναι από ελάχιστες έως καθόλου μετασεισμικές ακολουθίας.


Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας: «Οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς»

«Υπάρχει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έχει μεγάλο βάθος, είναι περίπου στα 50-60 χιλιόμετρα» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Real FM 97.8.

«Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα δυτικά της Κρήτης στον θαλάσσιο χώρο και νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός, διότι οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλος σεισμός. Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας και, κατά συνέπεια, από όλη την Ελλάδα αν πάρουν και πουν ότι κουνήθηκαν δεν θα είναι περίεργο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα