Ισόβια στους δύο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του 25χρονου Νίκου στου Φιλοπάππου

Ισόβια στους δύο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του 25χρονου Νίκου στου Φιλοπάππου

Ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στους δυο κατηγορουμένους για τη δολοφονία του 25χρονου, Νίκου Μουστάκα, πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο, στου Φιλοπάππου.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα και επέβαλε ισόβια στους δύο κατηγορούμενους.

Στον πρώτο επιβλήθηκε ισόβια και 17 έτη και έξι μήνες και στον δεύτερο ισόβια και 11 έτη και έξι μήνες.

Την ίδια ώρα τους επιβλήθηκε και ποινες για επιμερους πραξεις οπως ληστεια, διακεκριμένη περίπτωση κλοπης, σύσταση συμμορίας. Οι συνήγοροι υπερασπισης των κατηγορουμένων άκουσαν την απόφαση επι της ενοχής χωρίς να ζητήσουν την χορήγηση ελαφρυντικών.

Το σκεπτικό της απόφασης

Νωρίτερα την ενοχή των κατηγορουμένων ειχε προτείνει και η εισαγγελεας της εδρας. «Από την ακροαματική διαδικασία την εξέταση των μαρτύρων τις απολογιες των κατηγορουμένων τα αναγνωστεα έγγραφα και κυριως την ιατροδικαστική έκθεση, κατά τη γνώμη μου αποδείχθηκε ότι τέλεσαν ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού δεδομένου ότι τόσο από τις καταθέσεις προέκυψε η βίαιη ώθηση του θύματος προς το γκρεμο και μάλιστα η ώθηση του σε απόσταση 12 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν αρχικά καθως τον είχαν πιάσει από τους ώμους και προτείνω να κυρηχθουν ένοχοι», είπε στην αγόρευση της η εισαγγελική λειτουργός.

Καθηλωμένοι παρακολούθησαν όλοι οι παριστάμενοι στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τις καταθέσεις για την υπόθεση του 25χρονου Νικόλαου Μουστάκα που, στις 15 Αυγούστου 2018, βρήκε φρικτό θάνατο όταν τρεις αλλοδαποί, δύο υπήκοοι Πακιστάν και ένας Ιρακινός, τον έσπρωξαν στον γκρεμό, αφού λήστεψαν τον ίδιο και την 24χρονη φίλη του.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση, που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, είναι ένας 29χρονος Πακιστανός και ένας 26χρονος Ιρακινός. Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία, καθώς και για σωρεία ληστειών που φέρονται να έχουν διαπράξει στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Ο τρίτος δράστης έχει, ήδη, καταδικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων σε κάθειρξη 10 ετών.

Η διαδικασία σήμερα ξεκίνησε με τις καταθέσεις των γονιών του θύματος, αλλά και της Πορτογαλίδας φίλης του 25χρονου, που είδε τον φίλο της να πέφτει στο κενό.

Η νεαρή μάρτυρας περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν το σούρουπο που βρέθηκε με τον φίλο της στον λόφο. Όπως είπε η 24χρονη, από το χείλος του γκρεμού ο Μουστάκας εκλιπαρούσε τους δράστες να μην τον σπρώχνουν λέγοντας τους «δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό».

«Ζητάω συγγνώμη»

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια των απολογιών η μητέρα του 25χρόνου είχε ξεσπάσει ενώ ο Πακιστανός μεταφραστής δεν άντεξε και ξέσπασε.

«Ζητάω συγνώμη από την οικογένεια. Πήγαμε να ληστέψουμε δεν είχαμε σκοπό να σκοτώσουμε. Ο νεαρός καθόταν κοντά στο γκρεμο. Πήγα κοντά του κρατώντας μαχαίρι και αυτός γλίστρισε», είπε στην απολογία του ο Πακιστανός κατηγορουμενος.

«Να μας φέρει το Νικόλα μας πίσω και αν τον φέρει από εμένα είναι ελεύθερος! Εμείς ούτε γιορτες ούτε Χριστούγεννα θα ζήσουμε ξανά» ξέσπασε μέσα στην αιθουσα η μητέρα του αδικοχαμένου 25χρονου ενώ και ο διερμηνέας με δάκρυα στα μάτια ζήτησε λίγο χρόνο να συνέλθει λέγοντας «δεν αισθάνομαι καλά από την στεναχώρια, έχω χάσει κι εγώ παιδί».

«Δεν ήμουν καν κοντά»

Απολογούμενος ο 2ος κατηγορουμενος υποστήριξε οτι δεν ήταν καν κοντά στον 25χρονο αλλά μαζί με τον ανήλικο κατηγορούμενο είχαν ακινητοποιήσει τη νεαρή φίλη του Νικόλα. «Συμφωνήσαμε να τα μοιραστούμε με τους συγκατηγορουμένους μου.Εγώ με τον ανήλικο πήγαμε στην κοπέλα και της πήραμε το κινητό. Ο Πακιστανός είχε αναλάβει τον άνδρα. Όσο έψαχνα την τσάντα της κοπέλας άκουσα τον Πακιστανό να έρχεται και να μου φωνάζει πάμε να φύγουμε, δεν κατάλαβα γιατί ούτε είδα τι έγινε με το νεαρό. Δεν γνωριζω εάν τον πέταξε στο γκρεμό. Ήταν πιο ευκολο να πάω στη κοπέλα γιατί δεν αντιδρούσε.

Ζηταω συγνώμη δεν το πιστεύω ακόμα ότι έγινε αυτό το πράγμα. Ποτέ δεν σχεδίασα κάτι τέτοιο, πήγαμε να κλέψουμε αλλά όχι να σκοτώσουμε. Δεν ξέρω πως έγινε κάτι τέτοιο.Εγώ ήμουν μόνο στο κορίτσι δεν έφτασα ποτέ δίπλα στον άνδρα. Μετά από λίγο ήρθε ο άλλος και μου είπε να φύγουμε» είπε στην απολογία του ο Ιρακινός.

«Φανταστείτε τις τραγικές στιγμές που βίωσε ο γιος μου στα τελευταία λεπτά της ζωής του από αυτούς και κυριως από τον αρχηγό( υπέδειξε τον Ιρακινό) που έχει το θράσος να υψώνει τη φωνή του στο δικαστήριο», είπε η τραγική μητέρα μετά την ολοκλήρωση των απολογιών.

 Τους παρακαλούσα να μην τον σπρώξουν - Συγκλονίζει η κοπέλα του 25χρονου Νίκου

Το μοιραίο εκείνο βράδυ, τον Δεκαπενταύγουστο του 2018, μαζί με τον Νίκο ήταν η φίλη του από την Πορτογαλία. Ο 25χρονος εργαζόταν τα τελευταία 4 χρόνια στη Σκωτία και είχε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω η 24χρονη περιέγραψε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ότι τους πλησίασαν από πίσω τρία άτομα. Ήταν στα πέντε μέτρα από την πλάτη μας και από εκεί και πέρα μας ανακοίνωσαν τι θα γινόταν». Ο Ιρακινός σύμφωνα με την κοπέλα «έσπασε το μπουκάλι στο έδαφος και μας ζήτησε να δώσουμε όλα τα πράγματα μας. Ο Πακιστανός πήγε στον Νίκο με μαχαίρι, πολύ κοντά στην κοιλιά του, και ο Ιρακινός μας κράτησε από τους ώμους για να μην σηκωθούμε». 

Το τρίτο άτομο (ένας ανήλικος) έψαχνε την τσάντα της και τη ρωτούσε πού είναι το κινητό και τα χρήματα της, αφαιρώντας της πράγματα από την τσάντα, πρόσθεσε η νεαρή κοπέλα στην κατάθεσή της.

«Ο Νίκος σηκώθηκε και αυτοί ζητούσαν συνέχεια το κινητό και προσπαθούσαν να αφαιρούσαν πράγματα. Ο Ιρακινός πήρε το κινητό μου από την τσέπη μου. Όταν σηκώθηκε οι δύο τον άρπαξαν και άρχισαν να τον τραβάνε προς τον γκρεμό. Τον είχαν με την πλάτη προς το γκρεμό και τον έσπρωχναν» είπε η Πορτογαλίδα.

Σταμάτησαν στην άκρη του γκρεμού για πέντε δευτερόλεπτα. Εγώ φώναζα στον Νίκο και όταν ξανά κοίταξα τον είδα να πέφτει.

Οι κατηγορούμενοι σταμάτησαν για λίγο και άρχισαν να τρέχουν. Ο τρίτος συνέχισε να ψάχνει την τσάντα και έφυγε, περιέγραψε η νεαρή κοπέλα. «Φώναξα βοήθεια ακόμα και από τους κατηγορούμενους, γιατί δε θα μπορούσα να πιάσω μόνη μου τον Νίκο. Ήταν σίγουροι για τις κινήσεις τους, ήξεραν τι έκαναν. Φοβήθηκα για τη ζωή μου όταν ήρθαν. Τους έλεγε ο Νίκος πως δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν αυτό. Τους παρακαλούσε να μη τον σπρώχνουν προς τον γκρεμό. Τον κρατούσαν καθ' όλη τη διάρκεια ακόμα και στην άκρη του γκρεμού. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να τον έχουν κρατήσει να μην πέσει», κατέληξε στην κατάθεσή της.

Τι κατέθεσε ο πατέρας του Νίκου 

Ο πατέρας του 25χρονου, αναφερόμενος στον γιο του, είπε πως είχε πάει στη Σκωτία για να φτιάξει τη ζωή του.

«Διερωτώμαι: Ο γιος μου ήταν 1,77. Αυτοί οι δυο δεν μπορούσαν να του πάρουν ότι είχε πάνω του αντί να τον σκοτώσουν; Τον έσυραν μέχρι τον γκρεμό κι έπεσε το παιδί. Ο ένας είχε άσυλο, δεν ξέρω πως του δόθηκε. Τον πλήρωναν 400 ευρώ, είχε σπίτι. Αυτό το κόλπο με το τσιγάρο ήταν προσχεδιασμένο προκειμένου να κάνουν επόπτευση του χώρου. Πιστεύω ακράδαντα ότι είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν. Ο Πακιστανός πήγαινε εκεί κάθε μέρα. Τον ήξερε καλά τον χώρο».

Μητέρα Νίκου: «Οι θρασύδειλοι τα έβαλαν με ένα κλαράκι»

«Βίωσα τον απόλυτο φόβο. Εγώ μέχρι να πεθάνω θα αναρωτιέμαι το εξής, γιατί δεν μπόρεσαν να ληστέψουν και έπρεπε να σκοτώσουν κιόλας. Ήταν τρεις και ο γιος μου ήταν μέτριος και σαν κλωναράκι. Η ομάδα δρούσε με απόλυτη ψυχραιμία. Είχαν πάει όχι μόνο για να ληστέψουν αλλά για να σκοτώσουν» είπε στην κατάθεσή της η μητέρα του 25χρονου. 

«Είχε όλο το μέλλον μπροστά του, μία πολύ καλή δουλειά, δε θα διακινδύνευε για 70 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Εύχομαι καμία μητέρα να μη σκέφτεται αυτά που εγώ σκέφτομαι κάθε βράδυ... Είμαστε δυο γονείς ερείπια χωρίς καμία χαρά μέσα στο σπίτι. Η κόρη μου πέντε χρόνια μικρότερη σπουδάζει ιατρική στη Κρήτη και προσπαθούμε να τη συνεφέρουμε» πρόσθεσε, ενώ αποκάλυψε πως ο ένας κατηγορούμενος έπαιρνε και επίδομα του πρόσφυγα και έλεγε “γιατί να δουλεύω”; Και ο γιος μου όταν πήγε στη Σκωτία υπέστη ειρωνείες για τη γλώσσα και για το ότι ήταν Έλληνας, αλλά δεν σύστησε συμμορία να σκοτώσει τους Σκωτσέζους. Γιατί να το κάνουν αυτό; Ο γιος μου που βρίσκεται τώρα;

Είχαν απόλυτη υπεροχή. Επιτέθηκαν με τόση βία που είχε ως γνώμονα την ανθρωποκτονία. Τελούσαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η αντίσταση του ήταν για να ζήσει. Ο γιος μου τους εκλιπαρούσε να ηρεμήσουν... Δε με κοιτάνε στα μάτια, γιατί είναι θρασύδειλοι. Αν και οπλισμένοι και σωματώδεις τα έβαλαν με ένα κλαράκι». 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα