Οι σεισμολόγοι για τους μετασεισμούς και το ρήγμα της Πάρνηθας

Οι σεισμολόγοι για τους μετασεισμούς και το ρήγμα της Πάρνηθας

Την δική τους εκτίμηση δίνουν οι σεισμολόγοι σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 μ.μ. της Παρασκευής, με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Οι επιστήμονες απαντούν στο αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι το αν το επίκεντρο εντοπίζεται στο ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1999.

Τσελέντης: Κατά τη δική μου εκτίμηση ήταν το κύριο γεγονός

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε κοντά στα Δερβενοχώρια, κοντά στην περιοχή που έγινε ο σεισμός του 1999. «Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης. «Κατά τη δική μου εκτίμηση ήταν το κύριο γεγονός, ενώ αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολoυθία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ωστόσο, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στον ΣΚΑΙ ο κ. Τσελέντης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Κο Τσελέντη ένας σεισμός με τόσο ρηχό εστιακό βάθος αναμένεται να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, ίσως για πολλές εβδομάδες. Μάλιστα η δραστηριότητα ενδέχεται να σταματήσει και να ξεκινήσει πάλι μετά από κάποιο διάστημα δίνοντας μας έναν ισχυρό μετασεισμό σημείωσε. Πάντως ανέφερε ότι «το φαινόμενο εξελίσσεται απόλυτα φυσιολογικά».

Λέκκας: Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα

Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Σύμφωνα με δήλωση του λίγη ώρα μετά τον σεισμό, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Χουλιάρας: Ή πάμε για εκτόνωση ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας με τρεις αναρτήσεις στο Facebook συνιστά ψυχραιμία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ο γνωστός σεισμολόγος αναφέρει: «2 σενάρια υπάρχουν. Ή πάμε για εκτόνωση Ή πάμε για μεγαλύτερο σεισμό. Μόνο ο χρόνος και η καταγραφή της ακολουθίας θα το δείξουν αυτό και κανένας βιαστικός άνθρωπος».

Γκανάς: Κάποιες ημέρες θα έχουμε μετασεισμούς

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο κ. Θανάσης Γκανάς, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έκανε λόγο για μια επιφανειακή δόνηση την  οποία χαρακτήρισε φυσιολογική για την περιοχή της Πάρνηθας.

Όπως είπε πρόκειται για το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1999, ενώ ανέφερε ότι για μια περίοδο που θα διαρκέσει κάποιες ημέρες θα έχουμε μετασεισμούς. «Ειναι νωρίς να πουμε ότι είναι ο κύριος, λόγω του ιστορικού όμως που έχουμε για την περιοχή, το πιθανότερο είναι ότι είναι η κύρια δόνηση», σημείωσε.

Σκορδιλης: Ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού 

"Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό" δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής".

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε "κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος".

Συνολακης: Προσοχή σε σπίτια που έχουν υποστεί την οποιαδήποτε βλάβη

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς (OPEN και ONE) ζήτησε να υπάρχει μεγάλη προσοχή σε σπίτια που έχουν υποστεί βλάβη, ενώ τόνισε πως δεν ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο κύριος σεισμός.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή σε σπίτια που έχουν υποστεί την οποιαδήποτε βλάβη και συνέστησε να τα ελέγξει μηχανικός. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την περιοχή Μοναστηράκι, διότι, όπως επεσήμανε, πολλά σπίτια στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σε κακή κατάσταση και πρέπει να ελεγχούν πολύ προσεκτικά.

Μιλώντας στον σταθμό One, ο κ. Συνολάκης ανέφερε: «Δεν έχουμε την τεχνολογία ούτε ξέρουμε εάν σε μία ή δύο μέρες θα έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμό», εξηγώντας πως «τα πράγματα εξελίσσονται όπως πρέπει εάν αυτός είναι ο κύριος σταθμός»

Κώστας Παπαζαχος: Ήταν μικρού εστιακού βάθους 

Τέλος, όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα