Καταστροφές και νεκροί στη Χαλκιδική - Ο πρώτος απολογισμός

Καταστροφές και νεκροί στη Χαλκιδική - Ο πρώτος απολογισμός

Μια απίστευτη καταστροφή με τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών βιώνει η Χαλκιδική και όλη η χώρα μετά τη θεομηνία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή και είχε ως απότέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα μικρό παιδί, και να τραυματιστούν ακόμη 120. 

Ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους συνθέτουν την εικόνα της καταστροφής.

Δείτε το timelapse της στιγμής που η κακοκαρία χτυπάει την Χαλκιδική, όπως έχει καταγραφεί από κάμερα του North Meteo Hellas στην Πυλαία.

Επτά νεκροι και 120 τραυματίες 

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα 120 πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από αυτούς, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχει επιβεβαιωθεί ότι έξι άτομα είναι νεκρά, εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.

Από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Τον συντονισμό όλων τον ενεργειών έχει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.

Αναφορικά με το έβδομο θύμα της κακοκαιρίας, πρόκειται για τον 62χρονο ψαρά που είχε βγει για ψάρεμα με το σκάφος του. Την σορό του εντόπισε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας σε απόσταση 6,8 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στα Νέα Μουδανιά και αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί, ένα ανήλικο αγόρι ήταν το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων. Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Την ιδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, μετά τη θεομηνία αγνοείται και ένα ζευγάρι ρώσων τουριστών, οι οποίοι δεν επέστρεψαν το βράδυ στο ξενοδοχείο τους. 

Οδικό δίκτυο

Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας , όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ).

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό της δίκτυο. Σε έκτακτη ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, καθώς το οδόστρωμα είναι πολύ ολισθηρό εξαιτίας του πυκνού στρώματος από πευκοβελόνες που το καλύπτει, συνέπεια των σφοδρών ανέμων που έπληξαν χθες το βράδυ το νομό.

Ηλεκτροδότηση

Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενω συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο Νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργα την νύχτα η αποκατάσταση.

Σε διάστημα 24 ωρών έως 30 ωρών θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης που βρίσκεται στην περιοχή. Στο σημείο που έχουν σημειωθεί οι βλάβες στο δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας έχει μεταφερθεί ειδικός φωτισμός προκειμένου τα συνεργεία που έχουν κατάσταση από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν και κατά τις νυχτερινές ώρες.

Στο μεταξύ καθοδόν βρίσκονται ηλεκτρογεννήτριες ισχύος 15 MW, οι οποίες αναμένεται να εγκατασταθούν το βράδυ και να τεθούν σε λειτουργία, ενώ άλλες ισχύος 15 MW, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα εγκατασταθούν την Παρασκευή το πρωί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, με ηλεκτροπαραγωγική ισχύ 30 μεγαβάτ μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των βασικών υποδομών, νοσοκομείων, αντλιοστασίων κ.λπ. ενώ με εκ περιτροπής περικοπές, εφόσον χρειαστεί, θα παρέχεται ηλεκτροδότηση στο σύνολο της περιοχής.

Τουρισμός - καταλύματα

Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΟΤ κάνοντας λόγο για περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες. Την ίδια στιγμή ο ΕΟΤ αφού εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων της 10ης Ιουλίου 2019, τονίζει ότι από τις πρώτες αυτοψίες, που διενήργησε κλιμάκιο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, δεν διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στις τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Οι ζημιές, που υπήρξαν, αφορούν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, επισκευάζονται σταδιακά και σύντομα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση και η επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΤ.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την Χαλκιδική με θύματα και τουρίστες.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε το υπουργείο στο δικτυακό του τόπο, όπου ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για τα θύματα, και την συμπαράσταση τους σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφές, δόθηκε εντολή στον ΕΟΤ να κινητοποιηθούν άμεσα τα γραφεία εξωτερικού, ενημερώνοντας και καθησυχάζοντας τους τουρίστες πώς δεν υπάρχει πλέον λόγος διακοπής ή αναβολής των διακοπών τους.

Ήδη, με σχετική κατεύθυνση, της ηγεσίας του υπουργείου, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την Αν. Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησαν επιτόπιους ελέγχους καταγραφής των ζημιών ώστε να συμβάλλουν στην ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Ο κ. Θεοχάρης, επίσης, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα θύματα και δίδονται οι διαβεβαιώσεις πως η Πολιτεία στέκεται αρωγός σε όσους δοκιμάστηκαν από την ακραία θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και οι 16 Υπηρεσίες Εξωτερικού του Οργανισμού βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επικοινωνία με τις κατά τόπους αρχές, εντός και εκτός συνόρων ( Περιφέρειες, Πρεσβείες και Προξενεία), καθώς και με Tour Operators, που εδρεύουν στις περιοχές δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να συνδράμουν και να παράσχουν κάθε δυνατή ενημέρωση ή πληροφορία σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στην πληγείσα περιοχή.

«Η Διοίκηση του ΕΟΤ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Αρχαιολογικοί χώροι

Μικρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, και μεσαίες ή μικρές ζημιές στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στον νομό. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε και έλαβε ενημέρωση από την Γ.Δ.Α.Π.Κ. και κ. Π. Βελένη και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής Ι. Κανονίδη.

Ο κ. Κανονίδης ανέφερε πως κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, γέροντα Συμεών, όπως επίσης και με αντιπροσώπους Ιερών Μoνών πληροφορήθηκε ότι οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και τα εξαρτήματά τους δεν επλήγησαν από την χθεσινή κακοκαιρία. Δεν υπήρξαν προβλήματα και σε εκκλησιαστικά μνημεία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις Ιερές Μητροπόλεις της Χαλκιδικής και τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας.

Δεν επλήγησαν από τη θεομηνία και λειτουργούν κανονικά οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της ανατολικής Χαλκιδικής,  των χερσονήσων της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, ο Πύργος Γαλάτιστας στη βόρεια Χαλκιδική. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στα εργοτάξια των υποέργων σε έργα τρίτων στη Χαλκιδική (Ν. Καλλικράτεια, Αρναία, Μ. Παναγία, Παλαιοχώρι, Πολύγυρος- Καλύβες), καθώς και στα εργοτάξια των αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων ( Άγιος Ιωάννης Νικήτης, Ελληνικός Χρυσός).

Ζημιές καταγράφηκαν στον αρχαιολογικό χώρο αρχαίας Ολύνθου, όπου υπήρξε πτώση δέντρων και μικρή φθορά σε τοιχοποιΐα αρχαίας κατοικίας, ενώ δεν βλάφθηκαν οι υποδομές. Κατόπιν εντολής της Υπουργού Πολιτισμού ο χώρος παρέμεινε σήμερα κλειστός για το κοινό ενώ το εκεί προσωπικό της Εφορείας και το συνεργείο καθαρισμού της βλάστησης εργάζεται στην κοπή και απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων και τον καθαρισμό του χώρου.

Στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά σημειώθηκαν ζημιές μεσαίας και μικρής κλίμακος στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους (υφαρπαγή κεράμων από τις στέγες των κτιρίων, καταστροφή στεγάστρων, μετακίνηση και μερική καταστροφή προκατασκευασμένων οικίσκων, καταστροφή προσωρινής περίφραξης πτώση δέντρων).

Ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει όταν επανέλθει η ηλεκτροδότηση και ελεγχθεί η καλή λειτουργία για τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Καλλιέργειες

Ολική καταστροφή της φετινής παραγωγής ελιάς και εκτεταμένη ζημία στο φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε καλλιέργειες ποικιλιών βερικοκιάς, έφεραν μέσα σε λίγα λεπτά το χαλάζι και οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή της Χαλκιδικής, που περικλείεται από τα χωριά Σήμαντρα και Νέα Τένεδος του δήμου Προποντίδας και Βάβδος του δήμου Πολυγύρου.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στη Βόρεια Ελλάδα

Το Πυροσβεστικό Σώμα  δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις για την αντιμετώπιση των συμβάντων και συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες και 96 οχήματα.

Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους Νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Ημαθίας με την συμμετοχή 142 Πυροσβεστών και 54 οχημάτων. Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά 1.045 κλήσεις. Στην περιοχή του Νομού Χαλκιδικής το ΠΣ δέχτηκε συνολικά 600 κλήσεις.

Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου με την συμμετοχή 55 πυροσβεστών και 19 οχημάτων. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας συνολικά 109 κλήσεις.

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή της Εορδαίας όπου δεχθήκαμε συνολικά 35 κλήσεις με την συμμετοχή 10 πυροσβεστών και 5 οχημάτων.

Στην Περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και  Πρεβέζης με την συμμετοχή 36 πυροσβεστών και 18 οχημάτων.  Στην Περιφέρεια της Ηπείρου συνολικά 23 κλήσεις.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, τους εθελοντές, καθώς και τους συναρμόδιους στην αντιμετώπιση των καταστροφών φορείς, συμμετείχαν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, από κατοικίες και οχήματα, πραγματοποιώντας αντλήσεις, πολλές κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα