Καίει την Πυροσβεστική το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι

Καίει την Πυροσβεστική το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι

Ο πρώην Αττικάρχης της Πυροσβεστικής Αχιλλέας Τζουβάλας, σύμφωνα με τη διάταξη των εισαγγελέων που αποκαλύπτει η Real  News, ενώ ήταν καθ' ύλιν αρμόδιος αρνήθηκε να μεταβεί στο σημείο της κατάσβεσης στο Μάτι για να συντονίσει επιτόπου. 

«Ενώ έλαβε εντολή από τον υπαρχηγό επιχειρήσεων να μεταβεί ο ίδιος στην πυρκαγιά αρνήθηκε την εκτέλεση της εντολής, επικαλούμενος αβάσιμες αιτιάσεις». 

Εκείνη την ώρα όπως προκύπτει από τα στοιχεία αλλά κυρίως τις μαρτυρίες των ανθρώπων που πάλευαν για τη ζωή τους, ήταν τέτοιο το μπάχαλο που η πυροσβεστική απαντούσε πως δεν υπάρχει φωτιά. 

«Εγώ επικοινώνησα με το 199 και στο πρώτο τηλεφώνημα μου είπαν ότι δεν υπάρχει φωτιά. Μετά μου είπαν ότι υπάρχει. Η φωτιά στο σπίτι μας ήρθε περίπου στις 6 το απόγευμα. Η σύζυγός μου εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι, ήταν εγκλωβισμένη για περίπου 50 λεπτά και δεν μπορούσε κανείς να τη βοηθήσει. Δεν έχει περάσει δευτερόλεπτο που να μην θυμάμαι εκείνη την ημέρα εκείνη τη στιγμή. Μας άφησαν να καούμε», ξεσπά ο Γιώργος Καΐρης. 

Όπως αποκαλύπτεται της άρνησης του υποστράτηγου είχε προηγηθεί, το πρωί της 23ης Ιουλίου, συνάντηση στην οποία του είχε επισημανθεί ότι με την ιδιότητα του Αττικάρχη έπρεπε να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών ενόψει του κινδύνου λόγω των ανέμων. 

 «Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια του ΠΣ στην εξέλιξη συμβάντος πυρκαγιάς καθήκοντα επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων αναλαμβάνει ο ιεραρχικά ανώτερος αξιωματικός που προσέρχεται στον χώρο που επιχειρούν οι δυνάμεις» 

Παρόλα αυτά ο στρατηγός σύμφωνα με όσα αναφέρονται αρνήθηκε. Στο Σώμα, όμως, παρέμειναν και άλλοι αξιωματικοί που είχαν ευθύνες στον χειρισμό της πυρκαγιάς. 

"Με άλλα λόγια στον τόπο της καταστροφής, η ηγεσία της Πυροσβεστικής παραμένει ακριβώς η ίδια και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς. Όσο για τον υψηλόβαθμο αξιωματικό στον οποίο ανήκει η φράση «μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα... Τα όρνια να μείνουν εκεί», στις πρόσφατες κρίσεις παρέμεινε και αυτός στο Σώμα", τονίζει στο Liberal.gr, ο Νίκος Χανιάς, αντιστράτηγος ε.α. 

Για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική παραμένουν ανοικτές άλλες έξι δικογραφίες 

«To πόρισμα της εισαγγελίας για την τραγωδία στο Μάτι εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση», υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία.

Αγωγές-"μαμούθ" κατά του Δημοσίου για τους νεκρούς στο Μάτι

ant1news, real

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα