Προσλήψεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ ενόψει εκλογών

Το δρόμο για την πρόσληψη μεγάλου αριθμού συμβασιούχων στους ΟΤΑ, ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών , το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αυξάνεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των συμβάσεων εργασίας ορισμένους χρόνου αλλά και μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ ά και β΄ βαθμού.Το νομοσχέδιο εξαιρεί από την αναστολή προσλήψεων λόγω εκλογών συμβασιούχους, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε δήμους και Περιφέρειες για τις ειδικότητες, μεταξύ άλλων, των χειρίστων μηχανημάτων, πυρασφαλείας , παιδικών σταθμών και καθαριότητας.

Αναλυτικότερα αυξάνεται κατά 400 άτομα και καθορίζεται πλέον στα 1.322 άτομα ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των ατόμων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και αυτών που συνάπτουν σύμβαση μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αλλαγή που προωθείται με το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών έρχεται λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.

Οι εξαιρέσεις από την αναστολή προσλήψεων λόγω των εκλογών

Συγκεκριμένα στο άρθρο 82 στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, προβλέπονται οι εξαιρέσεις από την αναστολή προσλήψεων λόγω των εκλογών. Επίσης ειδική αναφορά γίνεται και για τους επιτυχόντες προκήρυξης 3κ/2018 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 8.166 μόνιμων υπαλλήλων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Το άρθρο 82 αναφέρει χαρακτηριστικά:

1. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 17 του ν. 3870/2010 (Α΄ 138), όπως το άρθρο αντικαταστάθηκε με το άρθρο 78 του ν. 4257/2014 (Α΄93), αντικαθίσταται ως εξής:

«Εξαιρούνται των περιορισμών του παρόντος :

α) οι διορισμοί και οι προσλήψεις μόνιμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, εφόσον οι προκηρύξεις για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων δημοσιεύτηκαν από το ΑΣΕΠ πριν από την προκήρυξη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών,

β) οι διορισμοί, οι προσλήψεις και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή για την πλήρωση των θέσεων που περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη 3Κ/2018 ΑΣΕΠ (τ. ΑΣΕΠ 4/2018),

γ) η διαδικασία μετάταξης του άρθρου 278 του ν. 4555/2018, όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 παρ. 1 του ν. 4571/2018 (Α΄ 186),

δ) οι προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και οι προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών, των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις παιδικές κατασκηνώσεις, του έκτακτου προσωπικού με αντίτιμο και λοιπές καταβολές και των απασχολούμενων στα προγράμματα δακοκτονίας,

ε) η κάλυψη οργανικών θέσεων των Ο.Τ.Α. με βάση τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν. 4483/2017 (Α΄ 107), 85

στ) οι προσλήψεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα της υποπαρ. ΙΔ.1 της παρ. ΙΔ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107).».

2. Η παρ. 5 του άρθρου 28 του ν. 2190/1994 (Α’ 28) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι περιορισμοί των παρ. 1 και 2 δεν ισχύουν, ως προς τις προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και τις προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, προκειμένου για τις ειδικότητες των ναυαγοσωστών, των υδρονομέων άρδευσης, των χειριστών μηχανημάτων, των εργαζομένων στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις παιδικές κατασκηνώσεις και των απασχολούμενων στα προγράμματα δακοκτονίας, καθώς και ως προς τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα της υποπαρ. ΙΔ.1 της παρ. ΙΔ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107)».

3. Η έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό, την πρόσληψη και κάθε σχετική υπηρεσιακή μεταβολή για την πλήρωση των θέσεων που περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη 3Κ/2018 ΑΣΕΠ (τ. ΑΣΕΠ 4/2018), καθώς και των θέσεων που καλύπτονται σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν. 4483/2017 (Α΄ 107) δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς του άρθρου 28 του ν. 2190/1994.

Μεταξύ άλλων επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει περισσότερες προσλήψεις κατά εξαίρεση της αναστολή που ισχύει από το 2010 κατά την προεκλογική περίοδο. Επίσης την αύξηση κατά 433 ατόμων (από 900 σε 1.333) που προσλαμβάνονται με σύμβαση έργου και με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Επίσης διευκολύνσεις στις προϋποθέσεις μετατάξεων, καθώς και χαλάρωση των προϋποθέσεων για χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. 

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα