Παράθυρο για την επιστροφή των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους

Παράθυρο για την επιστροφή των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για την πιθανή καταβολή αναδρομικών στους δημοσίους υπαλλήλους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και εφόσον υπάρξει δικαίωση των αιτημάτων τους για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) άνοιξε χθες Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. 

Την ίδια στιγμή βέβαια απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μόνιμης επαναφοράς των δώρων και επιδομάτων που καταργήθηκαν το 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ κατά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεσμεύθηκε όμως, εφόσον η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές (όπως η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος), η κυβέρνηση να μελετήσει το όλο θέμα κάνοντας τον εξής διαχωρισμό:

α) Για τα αναδρομικά, αποκάλυψε ότι το έχει συζητήσει με την τρόικα και εφόσον η επαναχορήγησή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις.

β) Για την επανανομοθέτηση και τη χορήγησή τους εφεξής, είπε ότι θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, γιατί επηρεάζουν τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, στην πράξη, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, θα πρέπει να ληφθούν αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα περικοπών, ήτοι δεν αναμένεται κάποια μεταβολή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Για το θέμα των ΒΑΕ, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι το προβλεπόμενο ποσό στον προϋπολογισμό θα παραμείνει ίδιο, παραπέμποντάς το για επίλυση μετά τις εκλογές, ενώ αρνητικός ήταν ο υπουργός και στο αίτημα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ευαίσθητους τομείς (π.χ. νοσηλεύτριες) από τα 67 στα 62 αντιπροτείνοντας τα πέντε τελευταία χρόνια του εργασιακού τους βίου να υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις.

Μετά την άκαρπη συνάντηση, οι συνδικαλιστές δήλωσαν πως οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα