Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Ημερήσιος τζίρος 400.000 ευρώ! Αποκαλυπτικές συνομιλίες

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Ημερήσιος τζίρος 400.000 ευρώ! Αποκαλυπτικές συνομιλίες

Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα - κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών, σχηματίστηκε σε βάρος των εμπλεκομένων στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Οι συλληφθέντες από την εξάρθρωση των δύο εγκληματικών οργανώσεων -63 στο σύνολο- αναμένεται να οδηγηθούν στην ανακρίτρια, προκειμένου να λάβουν προθεσμίες.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης τόσο των μεμονωμένων μελών όσο και των δύο ομάδων, καθώς και η ιεραρχική δομή τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, από την πορεία και εξέλιξη των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υφίσταντο δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.

Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, με επιχειρηματική δομή, δηλαδή με σαφή κατανομή ρόλων των μελών τους, με αφθονία τεχνικών και οικονομικών μέσων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους.

Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τα (400.000) ευρώ.

Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης.

Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των (12.000) ευρώ καθώς και (17) ράβδοι χρυσού, βάρους (24,6) κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου (600.000) ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση.

Περαιτέρω, ένδειξη νομιμοποίησης αποτελεί και το γεγονός ότι διαβιούσαν πολυτελή βίο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός.

Κίτρινο: Χρυσός.

Fine : Χρυσός 24 καρατίων

Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.

Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.

Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.

Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ

Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.

Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.

Χαρτιά: Χρήματα.

IMG 1967

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε (130) χώρους καταστημάτων ενεχύρων - αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στα (400.000) ευρώ περίπου.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,

πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,

513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,

1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,

360 χρυσά νομίσματα,

18 πολύτιμες πέτρες,

δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,

2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,

το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,

επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,

5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και

μικροποσότητα κάνναβης.

Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Αποκαλυπτικές συνομιλίες του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού – Ο ρόλος του γνωστού ενεχυροδανειστή

Συνομιλίες ανάμεσα σε όλα τα μέλη των λαθρεμπόρων χρυσού περιλαμβάνει η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των 63 συλληφθέντων από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου. Από αυτές προκύπτει ότι το κύκλωμα είχε μέλη που τους ονόμαζε «ντελιβεράδες» και ήταν επιφορτισμένα να μεταφέρουν με μηχανάκι σκούτερ τις πλάκες χρυσού στα λεωφορεία για να φεύγουν ως ασυνόδευτα δέματα για την Τουρκία.

Κατηγορούμενος (μεταφορέας): «... Πατησίων είμαι, τι έγινε;»

Κατηγορούμενη: «... Έρχεσαι;»

Κατηγορούμενος (μεταφορέας): «... Έχω έρθει και έχω αφήσει 15. Θες πάλι να έρθω;»

Κατηγορούμενη: «… Δεν είναι αυτό. Είναι να πας Πειραιά…»

Σε άλλη συνομιλία δύο μέλη του κυκλώματος συζητούν για τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί στον έναν από τους δύο και πώς κατάφερε να ξεφύγει.

Κατηγορούμενος Α: «... Εγώ έφαγα πέσιμο χοντρό»

Κατηγορούμενος Β: «... Τι έφαγες;»

Κατηγορούμενος Α: «... Από ΔΙΑΣ»

Κατηγορούμενος Β: «...Τι εννοείς;»

Κατηγορούμενος Α: «... Πέσιμο»

Κατηγορούμενος Β: «... Ναι το κατάλαβα, τι εννοείς δηλαδή;»

Κατηγορούμενος Α: «... Θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα, αλλά ευτυχώς είχα κάτι χαρτιά μαζί μου».

Κατηγορούμενος: «Αυτά που μου έδειχνες πρόσφατα;»

Κατηγορούμενος Α: «... Ήξερα να μιλήσω και ναι, κάτι τέτοιο, αντίστοιχο».

Κατηγορούμενος Β: «... Ναι»

Κατηγορούμενος Α: «... Τους μίλησα εκεί πέρα και εντάξει… άστα ήμασταν για πολύ μπλέξιμο!»

Τις περισσότερες φορές τα αρχηγικά μέλη μιλούσαν με τα μέλη τους στο χυτήριο που έλιωναν τα χρυσαφικά για το τι θα πρέπει να γράφουν στα χαρτιά τους ώστε να εμφανίζουν λιγότερο βάρος στις πλάκες χρυσού από το πραγματικό.

Κατηγορούμενος Α: «... Συγγνώμη, βγαίνει 4.350. Το γράφω έτσι;».

Κατηγορούμενος Β: «... Όχι ρε εσύ, δε θα το γράψεις το πραγματικό βάρος εσύ. Με βάση τα χαρτιά αφαίρεσε λίγα γραμμάρια, ότι έγινε απώλεια και αυτό»

Κατηγορούμενος Α: «... Θες να μου πεις ένα νούμερο δηλαδή ρε; Ήταν 10;»

Κατηγορούμενος Β: «... Τα δύο χαρτιά σύνολο, πόσα είναι;»

Κατηγορούμενος Α: «...10»

Κατηγορούμενος Β: «... Ναι»

Κατηγορούμενος Α: «... Γράψε ότι βγήκαν 9 κιλά και 100 γραμμάρια»

Και όταν εμφανιζόταν κάποιο πρόβλημα απλά θα έλεγαν τη δικαιολογία ότι έγινε ορθογραφικό λάθος

Κατηγορούμενος Α: «... Έχουμε εδώ ένα χαρτί το οποίο κόψαμε ένα εννιά τριάντα πέντε ...»

Κατηγορούμενος Β: «... Ναι σε ακούω...»

Κατηγορούμενος Α: «... Ναι και τα πράγματα βγαίνουν, ένα εννιά τριάντα τέσσερα…»

Κατηγορούμενος Β: «... Εε, κάντε μια ακύρωση και να πάμε στο μαγαζί να μας κόψουν άλλο χαρτί και για φάσμα γιατί έχουμε και για φάσμα ή να κόψουμε κάποιο συμπληρωματικό... »

Κατηγορούμενος Α: «... Πρόσεξε, όμως να δεις το συμπληρωματικό θα έπεται από αυτά που έχουν γυρίσει».

Κατηγορούμενος Β: «... Ωραία τι πρέπει να κάνουμε; Εγώ τι κάνω τώρα, εγώ που είναι εδώ με τα πράγματα; Καν ακυρωτικά και έρχομαι στο μαγαζί τώρα και τα φτιάχνουμε κάνω κάποιο συμπληρωματικό;»

Κατηγορούμενος Α: «...Πόση διαφορά έχετε, γραμμάρια, κιλά, πόση έχει;»

Κατηγορούμενος Β: «...Βγαίνουν αυτά εννιά εβδομήντα τέσσερα, μείον το χαρτί ας είναι εμάς ένα τριάντα πέντε, έχουμε μια διαφορά 30»

Κατηγορούμενος Α: «... Τίποτα μην κάνετε εντάξει, τι να κάνουμε τώρα για 30 γραμμάρια θα πούμε ότι έγινε ορθογραφικό λάθος»

Η κατάθεση του γνωστού ενεχυροδανειστή

«88 καταστήματα έχω σε ολόκληρη τη χώρα και πάνω από 200 εργαζόμενους. Μπορεί κάποιος υπάλληλος να έκανε ένα λάθος. Πώς να τον ελέγχω, σε όλους ξεφεύγουν και κάποια πράγματα. Εσείς εδώ στο τμήμα τους ελέγχετε όλους; Τόσοι είστε, όλο και κάποιος θα κάνει κάποιο λάθος …»

Ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής  που - ήταν γνωστός με τον κωδικό «ο χοντρός» - προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση στους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου για την καλοκουρδισμένη επιχείρηση λαθρεμπορίας χρυσού και όπως φαίνεται, φταίει κάποιος υπάλληλος.

Πάντως, δεν είχε να πει τίποτα στις Αρχές για τον άνδρα με το παρατσούκλι ο «καμπούρης», ο οποίος ήταν αυτός που έβαζε μέσα από τα ρούχα του σε τσέπες τις ράβδους χρυσού, πολλών κιλών, και τα κουβαλούσε σαν επιβάτης μέσα στα λεωφορεία με προορισμό την Τουρκία. Και επειδή τόσους μήνες έκανε το ίδιο δρομολόγιο και πια δεν άντεχε το βάρος, έσκυβε συνεχώς με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν «καμπούρη».

Οι Αρχές, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, διαπίστωναν τις καθημερινές αποστολές ράβδων χρυσού στην Τουρκία και τον Αύγουστο διαπίστωσαν και για τη μεγάλη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί των δύο οργανώσεων με σκοπό να δημιουργήσουν καρτέλ στην αγορά του χρυσού, ώστε να διπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, αρχηγός στην πρώτη ομάδα φέρεται να είναι ένας 65χρονος πρώην χρυσοχόος, που γνώριζε πολύ καλά την αγορά αλλά και τα κενά του νόμου. Στη δεύτερη ομάδα οι αρχηγοί ήταν δυο. Ο ένας ήταν ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία αποτελούσε τη νόμιμη βιτρίνα, ενώ ο δεύτερος ήταν ο επιχειρησιακός και πρόκειται για έναν Τούρκο, συριακής καταγωγής.

Οι ομάδες λειτουργούσαν με υπαλλήλους, που ο καθένας είχε το ρόλο του. Άλλος πήγαινε τα κοσμήματα στο χυτήριο, άλλος τα έλιωνε, «ντελιβεράδες» πήγαιναν τις ράβδους χρυσού στα ασυνόδευτα για να μεταφερθούν με τα λεωφορεία και άλλοι έκαναν τις εισπράξεις. Όσο περισσότερος ήταν ο χρυσός, τόσο μεγαλύτερο το ποσό που έπαιρναν οι υπάλληλοι. Μάλιστα, πολλές φορές ο «μισθός» τους έφτανε και τα 70.000 ευρώ.

Στην Τουρκία υπήρχε ένα ακόμη παρακλάδι του κυκλώματος και μάλιστα ένα από τα μέλη του συνελήφθη στη χώρα μας, καθώς αυτές τις ημέρες είχε έρθει εκτάκτως στην Αθήνα για συνομιλίες με το κύκλωμα.

Όλα μέχρι στιγμής δείχνουν, πάντως, ότι η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν άτομα που είχαν εμπλοκή στην μεγάλη υπόθεση των Ρομά με το χρυσό το 2016, άνοιξαν τα στόματα τους και μίλησαν.

Την υπόθεση ερεύνησαν και έφτασαν μέχρι το τέλος οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου. Η οργανική δύναμη του τμήματος είναι 40 άτομα και η πραγματική 20 αστυνομικοί. Εργάζονταν  διπλές βάρδιες για να βγει η υπόθεση, ενώ, παράλληλα, διαχειρίζονταν και την καθημερινότητα ενός Τμήματος Ασφαλείας.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα