Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας: Ανοίγει ο διάλογος για το ρόλο εκκλησίας - πολιτείας

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας: Ανοίγει ο διάλογος για το ρόλο εκκλησίας - πολιτείας

Οι περισσότεροι μητροπολίτες γνώριζαν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την κυβέρνηση για τα ανοιχτά ζητήματα στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, επισήμανε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ μιλώντας στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων του Open.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης σημείωσε ότι όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό για την εκκλησιαστική περιουσία έχουν νομοθετηθεί ήδη από το 2013 και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ότι γίνεται πλέον δημόσιος διάλογος για τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας – πολιτείας που πρέπει να αποσαφηνισθούν.

Ο κ.Γαβριήλ τόνισε πως είναι σημαντικό «στη μεταμνημονιακή Ελλάδα» να αποσαφηνισθεί ο ρόλος της Εκκλησίας με δεδομένο ότι είναι χώρος που διαμόρφωσε την ταυτότητα του Έλληνα.

Ο κ.Γαβριήλ μιλώντας για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου σημείωσε ότι δεν πρόκειται ούτε για βήμα πίσω, αλλά ούτε για βήμα μπροστά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία αρχών με πράγματα που έπρεπε να συζητηθούν.

«Δεν μιλάμε για συμφωνία που επετεύχθη».

Ερωτηθείς για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ο κ. Γαβριήλ απάντησε ότι η Εκκλησία προσέφερε στο κράτος και λαμβάνει ό,τι λαμβάνει σε επίπεδο αποζημίωσης.

«Το πως θα προχωρήσει η συμφωνία θα είναι καρπός διαλόγου, έρευνας με τα πολιτειακά όργανα. Το πως θα προχωρήσει η συμφωνία θέλει δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τόνισε ότι θα διασφαλισθούν τα δικαιώματα του κλήρου και εξέφρασε την άποψη ότι είναι ευκαιρία να γίνουν πιο λειτουργικές οι σχέσεις εκκλησίας- κράτους σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

ekklisiaonline

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα