Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Εκκένωση οικισμού

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Εκκένωση οικισμού

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική περιοχή του Αρμενιστή στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στις 05:40, έχει μεγάλο μέτωπο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω των ισχυρών ανέμων,που πνέουν και φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 μποφόρ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι, κατακαίγοντας πευκόφυτη περιοχή, ενώ το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι  κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη, καθώς στην περιοχή βρίσκονται ήδη 60 πυροσβέστες με 40 οχήματα, όπως επίσης εθελοντές πυροσβέστες, ενώ οι χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. στις επίγειες δυνάμεις υπάρχει δυσφορία επειδή δεν υπάρχει δρόμος, ενώ στη μάχη με τις φλόγες αναμένεται να ριχθούν από στιγμή σε στιγμή και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς στην περιοχή σπεύδουν τέσσερα αεροσκάφη, τύπου Καναντέρ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έχει 3 χιλιόμετρα μέτωπο. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν απειλούνται άμεσα κατοικίες. ωστόσο η πυροσβεστική έχει εισηγηθεί την εκκένωση του οικισμού Σάρτη, λόγω πυκνού καπνού. 

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Τσολάκης, «έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία και ο δήμος της περιοχής, προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής που μίλησε στο Καλημέρα Ελλάδα, οι εστίες είναι αρκετές και διάσπαρτες.

Η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη είναι αυτή σε πευκοδάσος της Σιθωνίας, πάνω από τη Σάρτη, η οποία σύμφωνα με τον πυροσβέστη εξαπλώνεται.

Στις 8 το πρωί η φωτιά πλησίασε πάνω από τη Σάρτη και λόγω του καπνού δόθηκε εντολή από την Πυροσβεστική να εκκενωθούν τα σπίτια και οι εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται από την πάνω πλευρά του δρόμου, προς το δάσος. Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Σάρτης.

Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Χαλκιδικής κατευθύνονται στα μέτωπα, ενώ ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Εμμανουήλ Τσολάκης που συντονίζει την κατάσβεση, ανέφερε στο halkidikinews.gr ότι έχει ζητήσει να πετάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα καναντέρ στο σημείο. 

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δελτία καιρού, η ένταση των ανέμων αναμένεται να μειωθεί.

Σε ετοιμότητα ο δήμος Σιθωνίας

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM» ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.
 
«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη […], Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε. 
  
Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό .

Οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα και στην περιοχή του Φιλύρου, κοντά στο Παιδικό Χωριό SOS. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς. Η κινητοποίηση για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν μεγάλη. Επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 21 οχήματα.

με πληροφορίες απο  halkidikinews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα