Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα μετά το τουρκικό Casus Belli με αφορμή την αιγιαλίτιδα

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα μετά το τουρκικό Casus Belli με αφορμή την αιγιαλίτιδα

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», απαντά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια.

Σημειώνει μάλιστα ότι «η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αναζωπυρώνεται η φωτιά στα ελληνοτουρκικά ενώ η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να επαναφέρει λάβρες δηλώσεις και απειλές κατά της Ελλάδας ακόμη και πολεμικές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέφερε το Casus Belli (αιτία πολέμου) απέναντι στην Αθήνα για τα 12 μίλια και τις αναφορές σε πιθανότητες επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ερωτηθείς για τα 12 μίλια στα οποία θέλει η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα απάντησε ότι «η Ελλάδα κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις για να προκαλέσει ένταση ή για λαϊκισμό».

«Για εκείνους ο λαϊκισμός προηγείται πάντοτε των πραγματικοτήτων. Και η προσδοκία της κοινής γνώμης είναι τέτοια. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων του Αιγαίου με ειρηνικό τρόπο. Δεν είμαστε υπέρ της έντασης», ανέφερε.

Αλλά, πρόσθεσε, «όποτε επιχειρήσει την ένταση η Ελλάδα δίνουμε την αναγκαία απάντηση, την δώσαμε, και όταν χρειαστεί τους λέμε τα όριά τους». Για παράδειγμα, συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου, «στο θέμα των 12 μιλίων υπάρχουν και οι αποφάσεις της Βουλής μας στο παρελθόν, επομένως και αυτές ισχύουν. Η Ελλάδα αντί να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις που να προκαλούν ένταση, πρέπει στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων που άρχισαν πριν από μας, να σκεφτούμε πως θα τα λύσουμε, με διπλωματία με άλλη μέθοδο».

Για μας αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν έχουν καμιά ισχύ, είπε. «Η Ελλάδα γνωρίζει καλύτερα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο», ανέφερε.

Σήμερα, ο Έλληνας πρέσβης εκκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωματικές πηγές ξεκαθάρισαν στο news.gr ότι η συνάντηση του Έλληνα πρέσβη ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή. Με ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι το θέμα του Casus Belli τέθηκε στον Έλληνα πρέσβη που κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Χαμί Ακσόι, η Τουρκία είπε στον επιτετραμμένο της ελληνικής διπλωματίας ότι «δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες».

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του ερευνητικού σκάφους Barbaros και της ελληνικής φρεγάτας, «Νικηφόρος Φωκάς».

Σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο, που έχουν οξύνει σημαντικά τις σχέσεις της Άγκυρας τόσο με την Λευκωσία όσο και με την Αθήνα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η  Ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται ότι έχει και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα δικαιώματα για τα αποθέματα γύρω από το νησί» και διερωτήθηκε «αφού το αποδέχεσαι, τότε πρέπει να θέσεις υπό εγγύηση και τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού - κατά τον ίδιο - «λαού»».

«Υποβρύχιες επιχειρήσεις» της Τουρκίας μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου και σενάρια... έκτακτης ανάγκης

Η Άγκυρα, πάντως, δεν σταματά τις στρατιωτικές ασκήσεις «διαφημίζοντας» με κάθε ευκαιρία τόσο την αποτρεπτική όσο και την επιθετική της δύναμη, ειδικά στη θάλασσα.

Από σήμερα, η Τουρκία προχωρά δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου. Συγκεκριμένα με την NAVTEX 1046/18 δέσμευσαν περιοχή μεταξύ των δύο ακριτικών ελληνικών νησιών για σήμερα με την ένδειξη «υποβρύχιες επιχειρήσεις» για το χρονικό διάστημα τριών ημερών και συγκεκριμένα από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.

Ενώ πριν δυο μέρες το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου ουσιαστικά έκανε επίδειξη της ικανότητάς του να τορπιλίζει πλοία.

 

news

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα