Συναγερμός γα τον ιό του Δυτικού Νείλου: 11 θάνατοι και 107 κρούσματα

Συναγερμός γα τον ιό του Δυτικού Νείλου: 11 θάνατοι και 107 κρούσματα

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Έντεκα θάνατοι και 107 κρούσματα λοίμωξης  έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2018 μέχρι και 22 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Μέσα σε μια εβδομάδα σημειώθηκαν επιπλέον έξι θάνατοι και 30 νέα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 107 κρούσματα, τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η μέση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 - 94 ετών).

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου τονίζουν οι ειδικοί.

 

 

 

Δείτε εδώ  την Εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΟ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα